skilaki_skilos
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε στην περίπτωση που το σκυλάκι σας φάει κάτι τοξικό

Αντίθετα με την παλαιότερη οπτική, κατά την οποία οι άνθρωποι έδιναν οτιδήποτε στον σκύλο ή στη γάτα τους, σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές τροφές που είναι εξαιρετικά τοξικές για το αγαπημένο μας κατοικίδιο, και απαγορεύεται να του τις δώσουμε.

Δυστυχώς, η πιθανότητα να δηλητηριαστεί ένα σκυλάκι “κλέβοντας” κάποιο φαγητό από το ανθρώπινο τραπέζι, καταπίνοντας κάποιο επικίνδυνο χημικό, ή τρώγοντας φόλα, εξακολουθεί να υπάρχει. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να βρισκόμαστε πάντα σε εγρήγορση σχετικά με το τι βάζει στο στόμα του ο σκύλος μας, να γνωρίζουμε τι πρέπει να προσέχουμε, καθώς και πότε είναι η ώρα να τον πάμε στον κτηνίατρο.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τη δηλητηρίαση;

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, αυτό είναι γνωστό.

Οι πιο απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να αφομοιώνει κάθε νέος κηδεμόνας σκύλου, σχετίζονται με τις ανθρώπινες τροφές που είναι ασφαλείς ή τοξικές γι’ αυτόν, ώστε να μπορεί να προλάβει την περίπτωση δηλητηρίασης. Τυπώστε μία λίστα με τροφές που επιτρέπονται και απαγορεύονται, και κολλήστε την στο ψυγείο ώστε να τη βλέπετε συχνά. Μην αφήνετε ποτέ επικίνδυνες τροφές προσβάσιμες σε πάγκους, τραπέζια, ή σακούλες που μπορεί να φτάσει ο σκύλος σας (ακόμα κι αν δεν το έχει καταφέρει μέχρι τώρα, μπορεί να εκπλαγείτε συνειδητοποιώντας ότι για όλα, ακόμα και για το σκαρφάλωμα, υπάρχει η πρώτη φορά, επομένως συνιστάται να μην αφήνετε εκτεθειμένες επικίνδυνες τροφές σε καμία επιφάνεια).

Επίσης, μην αφήνετε ποτέ προσβάσιμα οικιακά καθαριστικά, φάρμακα για ανθρώπους (αντικαταθλιπτικά, παυσίπονα, κ.λπ.), και ουσίες όπως αντιψυκτικό υγρό, καθώς είναι εξαιρετικά τοξικές για τον σκύλο σας.

Ακόμα, μην ξεχνάτε ποτέ να παρατηρείτε τον σκύλο σας στη βόλτα και να είστε έτοιμος/η ανά πάσα στιγμή να τον τραβήξετε μακριά από οτιδήποτε τον δελεάσει. Εξαιρετικά χρήσιμη είναι η εντολή “άσ’ το” που μπορείτε να διδάξετε στον σκύλο σας να υπακούει όταν θέλετε να αφήσει κάτι που έχει στο στόμα του.

Αν ο σκύλος σας φάει κάποια απαγορευμένη τροφή ή οτιδήποτε από τον δρόμο, επικοινωνήστε αμέσως με κτηνίατρο. Ενδέχεται να πρέπει να τον μεταφέρετε άμεσα ώστε να προλάβει να κάνει εμετό για να βγάλει την τοξική τροφή.

Ποιες τροφές/ουσίες είναι τοξικές για τον σκύλο σας;

Υπάρχουν πολλές τροφές και ουσίες που είναι επικίνδυνες για τον σκύλο σας. Ενδεικτικά, αποφύγετε πάσει θυσία τη σοκολάτα, τον καφέ, τις τσίχλες χωρίς ζάχαρη με ξυλιτόλη (ελέγξτε και το φυστικοβούτυρο που θα δώσετε στον σκύλο σας για ξυλιτόλη), τα σταφύλια και τις σταφίδες, τα κρεμμύδια, και τα σκόρδα.

Επαναλαμβάνουμε: Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα οικιακά καθαριστικά, φάρμακα για ανθρώπους, και ουσίες όπως αντιψυκτικό, καθώς προκαλούν εξαιρετικά υψηλή τοξικότητα.

Επιπλέον, αποφύγετε να έχετε σπίτι σας τοξικά φυτά, όπως είναι ο κρόκος, η αζαλέα, ο κρίνος, η τουλίπα, ο πόθος, ο κισσός, η αλόη, και το αλεξανδρινό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η παραπάνω λίστα δεν εξαντλεί σε καμία περίπτωση όλες τις τροφές και τα φυτά που είναι επικίνδυνα για τον σκύλο σας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε ενδελεχή έρευνα μόνος/η σας.

Πώς θα καταλάβετε αν ο σκύλος σας έφαγε κάτι τοξικό;

Τα συμπτώματα μιας πιθανής δηλητηρίασης είναι:

● Εμετός
● Διάρροια
● Απώλεια όρεξης
● Υπνηλία
● Αδυναμία
● Τρέμουλο
● Κρίσεις
● Σιελόρροια
● Δύσπνοια
● Ταχυπαλμία
● Υπερκινητικότητα
● Απώλεια προσανατολισμού
● Ερεθισμός στο στόμα ή στο δέρμα

Αν πιάσετε τον σκύλο σας να τρώει κάτι τοξικό ή αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με κτηνίατρο. Τα σημάδια της δηλητηρίασης μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες, αλλά ανάλογα με το τι έφαγε ο σκύλος σας, ενδέχεται να αργήσουν περισσότερο. Γι’ αυτό, αν ξέρετε ότι ο σκύλος σας έφαγε κάτι που δεν έπρεπε, μην καθυστερήσετε μέχρι να δείτε συμπτώματα, και καλέστε από πριν τον κτηνίατρο.

Τι να κάνετε αν φάει ο σκύλος σας κάτι τοξικό:

Αν πιάσετε τον σκύλο σας να τρώει κάτι τοξικό, ή αν παρατηρήσετε συμπτώματα δηλητηρίασης, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας και προσπαθήστε να του δώσετε όσες περισσότερες πληροφορίες είναι δυνατόν σχετικά με το τι και πόσο έφαγε ο σκύλος σας, καθώς και με τα συμπτώματα που εμφανίζει.

Αν ο σκύλος σας έχει φάει πρόσφατα την τοξική τροφή, ενδέχεται ο κτηνίατρός σας να σας ζητήσει να τον πάτε για να του προκαλέσει εμετό. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην επιχειρήσετε ποτέ να προκαλέσετε εμετό στον σκύλο σας στο σπίτι.

Άλλες θεραπείες για τη δηλητηρίαση είναι:

● Ορός για να αποβάλλει ο σκύλος σας τις τοξίνες από τον οργανισμό του
● Καθαρτικά
● Πλύση στομάχου
● Χειρουργική επέμβαση
● Συμπληρωματική θεραπεία για τον έλεγχο των κρίσεων, του καρδιακού παλμού, του πόνου, κ.α.

Τελευταίες σκέψεις:

Κάθε κηδεμόνας σκύλου είναι απαραίτητο να γνωρίζει τι πρέπει να προσέχει ώστε να αποφύγει την πιθανή δηλητηρίαση του σκύλου του. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες τροφές και άλλες ουσίες απαγορεύονται ώστε να τις κρατάτε μακριά από τον σκύλο σας. Επίσης, πρέπει να προσέχετε πάντα τι βάζει στο στόμα του ο σκύλος σας κατά τη διάρκεια της βόλτας. Αν παρατηρήσετε συμπτώματα δηλητηρίασης, ή αν πιάσετε τον σκύλο σας να τρώει κάτι απαγορευμένο, επικοινωνήστε κατευθείαν με τον κτηνίατρο.

Πηγή: topetmou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κωνσταντίνου και Ελένης
Το απαγορευμένο φιλί: Γιατί ο ΑΝΤ1 έριξε «μαύρο» στο πασχαλινό επεισόδιο του «Κωνσταντίνου και Ελένης»
Ξέρετε γιατί ο ΑΝΤ1 έριξε «μαύρο» στο πασχαλινό επεισόδιο του «Κωνσταντίνου και Ελένης»
Το απαγορευμένο φιλί: Γιατί ο ΑΝΤ1 έριξε «μαύρο» στο πασχαλινό επεισόδιο του «Κωνσταντίνου και Ελένης»
emma
Συγκλονίζει η μητέρα της φοιτήτριας που σκοτώθηκε στη Θεσσαλονίκη: «Δεύτερο Πάσχα χωρίς εσένα»
«Μου λείπεις όσο δεν φαντάζεσαι .. Σ’ αγαπώ όσο οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν»
Συγκλονίζει η μητέρα της φοιτήτριας που σκοτώθηκε στη Θεσσαλονίκη: «Δεύτερο Πάσχα χωρίς εσένα»