Ψωμί
Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν καταναλώσετε κατά λάθος μουχλιασμένο ψωμί

Όταν δείτε πράσινα θολά σημάδια να αναπτύσσονται σε μερικές φέτες ψωμιού, ξέρετε καλά ότι δεν πρέπει να τις φάτε και ότι πρέπει να τις πετάξετε κατευθείαν στα σκουπίδια. Αλλά τι γίνεται αν βιάζεστε να φτιάξετε ένα γρήγορο σάντουιτς, ξεχάσετε να ελέγξετε το ψωμί σας και καταναλώσετε κατά λάθος μια μπουκιά με μούχλα;

Αν και πιθανότατα θα έχει άσχημη γεύση, οι γιατροί λένε ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αρρωστήσετε. Ωστόσο, η μούχλα είναι «κάτι που πρέπει να αποφεύγετε», λέει ο Dr. Christopher Scuderi, DO, FAAFP, οικογενειακός γιατρός στο Jacksonville της Φλόριντα.

Η μούχλα είναι μια ομάδα μικροσκοπικών μυκήτων και μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικούς τύπους, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Συνήθως αναπτύσσονται σε φυτικά ή ζωικά προϊόντα και μπορούν να μεταδοθούν μέσω του αέρα, του νερού ή των εντόμων.

Μερικές φορές, μπορείτε να δείτε μούχλα να αναπτύσσεται στο φαγητό σας. Ωστόσο, ορισμένοι μύκητες είναι ασφαλείς για κατανάλωση, όπως ο μύκητας που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του μπλε τυριού (ροκφόρ). Όμως, η μούχλα μπορεί επίσης να αναπτυχθεί κάτω από την επιφάνεια, και ο Dr. Scuderi λέει πως: «Μπορεί ούτε καν να το προσέξετε».

Τις περισσότερες φορές, η κατάποση μούχλας δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι μούχλας μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση ή να σας αρρωστήσουν. Πιθανότατα δεν θα φάτε μουχλιασμένο ψωμί σκόπιμα, αλλά ατυχήματα συμβαίνουν συχνά.

Τι να κάνετε αν φάτε κατά λάθος μούχλα

Φάγατε κατά λάθος ένα κομμάτι ψωμί με μούχλα; Μην πανικοβάλλεστε! Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές από γιατρούς:

Σύμφωνα με την Dr. Christine Lee, γαστρεντερολόγο στην Cleveland Clinic, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μην πανικοβληθείτε. Στη συνέχεια, φτύστε το αμέσως.

Η τυχαία κατάποση ενός μικρού κομματιού μούχλας δεν είναι σοβαρό θέμα, εφόσον έχετε υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. «Αν είναι απλά μια μπουκιά, πέρα από την άσχημη γεύση, δεν θα πρέπει να σας βλάψει», εξηγεί η Dr. Lee.

Για να απομακρύνετε τυχόν τοξίνες ή αλλεργιογόνα από τη μούχλα, καλό είναι να πιείτε πολύ νερό. «Πιείτε αρκετό νερό για να αραιώσετε τυχόν τοξίνες και κατά πάσα πιθανότητα θα είστε καλά», συμβουλεύει η Dr. Scuderi.

Μπορεί να αρρωστήσετε αν φάτε μουχλιασμένο ψωμί;

Σύμφωνα με την Dr. Lee, ο κίνδυνος να αρρωστήσετε από την κατανάλωση μουχλιασμένου ψωμιού είναι χαμηλός. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτό.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

  • Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Άτομα με βλάβες στο εντερικό βλεννογόνο
  • Άτομα με αλλεργίες στη μούχλα

Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Εάν πάσχετε από κάποια πάθηση που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα ή λαμβάνετε φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσετε από μούχλα στο ψωμί, εξηγεί η Dr. Lee.

Άτομα με βλάβες στο εντερικό βλεννογόνο

Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης εάν υπάρχει βλάβη στο εντερικό βλεννογόνο, όπως έλκος, κολίτιδα ή κάποιο άλλο τραύμα στο δέρμα που θα μπορούσε να επιτρέψει τη διείσδυση μούχλας ή μυκήτων στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Άτομα με αλλεργίες στη μούχλα

Σύμφωνα με τον Dr. Scuderi, άτομα με αλλεργίες στη μούχλα διατρέχουν επίσης κίνδυνο να αρρωστήσουν.

Πιθανοί κίνδυνοι από τη μούχλα

  • Αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικά προβλήματα: Ορισμένοι τύποι μούχλας μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με το USDA.
  • Μυκοτοξίνες: Ορισμένοι τύποι μούχλας παράγουν μυκοτοξίνες, δηλαδή δηλητηριώδεις ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αρρώστιες.

«Εξαρτάται από τον τύπο της μυκοτοξίνης που παράγει η μούχλα», εξηγεί ο Dr. Scuderi. «Ορισμένες είναι πολύ ακίνδυνες, ενώ άλλες μπορεί να είναι αρκετά επιβλαβείς. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να το γνωρίζουμε με σιγουριά χωρίς εργαστηριακό έλεγχο. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μούχλας ή η επανειλημμένη έκθεση μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα να αρρωστήσετε», επισημαίνει ο ειδικός. Ωστόσο, μια μικρή μπουκιά πιθανότατα δεν θα σας βλάψει.

Συμπτώματα δηλητηρίασης από μούχλα

Εάν αρρωστήσετε, σύμφωνα με την Dr. Lee, μπορεί να εμφανίσετε

  • ναυτία,
  • εμετό,
  • διάρροια,
  • πυρετό και
  • κοιλιακό άλγος, καθώς και
  • μια “απροσδιόριστη αδιαθεσία”.

Αλλεργική αντίδραση

Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά συμπτώματα, προσθέτει ο Dr. Scuderi.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά ή επιμένουν μετά από μία ή δύο ημέρες.

Πώς να διατηρήσετε το ψωμί σας φρέσκο: Ένας οδηγός για να αποφύγετε τη μούχλα

Όλοι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με το ανεπιθύμητο θέαμα της μούχλας στο ψωμί μας. Αλλά πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε σωστά το ψωμί σας για να αποφύγετε αυτήν την δυσάρεστη έκπληξη;

Σύμφωνα με τον Dr. Scuderi, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να φάτε μούχλα είναι να βεβαιωθείτε ότι αποθηκεύετε το ψωμί σας με ασφάλεια και να το πετάξετε όταν δείτε τα πρώτα σημάδια μούχλας.

Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) προειδοποιεί ότι τα πορώδη τρόφιμα, όπως το ψωμί, μπορεί να μολυνθούν με μούχλα κάτω από την επιφάνεια, επομένως δεν είναι ασφαλές να κόψετε απλά τη μούχλα και να φάτε το υπόλοιπο ψωμί.

Επιπλέον, οι μεμονωμένες φέτες με μούχλα μπορεί να μολύνουν ολόκληρο το καρβέλι. «Είναι καλύτερα να αγοράσετε ένα καινούργιο καρβέλι», προτείνει ο Dr. Scuderi. «Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής κίνδυνος για κάθε άτομο, καθώς εξαρτάται από το ανοσοποιητικό του σύστημα και τον τύπο της μυκοτοξίνης που παράγεται από τη μούχλα».

Το ψωμί πρέπει να φυλάσσεται σε ξηρό μέρος, καθώς η μούχλα ευδοκιμεί στην υγρασία.

Σύμφωνα με το USDA, μπορείτε να διατηρήσετε το ψημένο ψωμί του εμπορίου:

  • σε θερμοκρασία δωματίου για 2 έως 4 ημέρες,
  • στο ψυγείο για 7 έως 14 ημέρες στο ψυγείο ή
  • να καταψύξετε το ψωμί για έως και 3 μήνες.

Πηγή: enikos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μιχαλολιάκος
Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: «Τεράστια πρόκληση» - Η δήλωση των Αιγύπτιων ψαράδων θυμάτων της Χ.Α.
Δήλωση δικηγόρων των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου
Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: «Τεράστια πρόκληση» - Η δήλωση των Αιγύπτιων ψαράδων θυμάτων της Χ.Α.