psomi
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Το ψωμί μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, φυτικών ινών, σιδήρου, βιταμινών Β και πολλά άλλα. Ωστόσο το ψωμί μπορεί να έχει ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας

Οι δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες είναι εξαιρετικά δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Έτσι υπάρχει αρκετή σύγχυση γύρω από το ψωμί. Μας κάνει καλό ή όχι;

Σύμφωνα με το Grains Food Foundation, το ψωμί μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, φυτικών ινών, σιδήρου, βιταμινών Β και πολλά άλλα. Ειδικά για τις έγκυες γυναίκες η κατανάλωση ψωμιού έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο να γεννηθεί το παιδί με νευρολογικά προβλήματα.

Ωστόσο το ψωμί μπορεί να έχει ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλείσουμε το ψωμί από τη διατροφή μας. Πολλοί διαιτολόγοι το συνιστούν ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA), μια φέτα (32 g) ψωμί ολικής αλέσεως παρέχει:

Θερμίδες: 82
Πρωτεΐνη: 4 γρ.
Ολικό λίπος: 1 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 0 γρ.
Υδατάνθρακες: 14 γρ.
Φυτικές ίνες: 2 γρ.
Ζάχαρη: 1 γρ.

Ψωμί: τα οφέλη στην υγεία μας

Το ψωμί είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και θεωρείται πλήρης τροφή, καθώς και βασικό τρόφιμο στη διατροφή μας.

1. Το ψωμί προσφέρει φυτικές ίνες
Είτε είναι λευκό, είτε από σιτάρι ή ακόμα και από προζύμι, το ψωμί περιέχει φυτικές ίνες, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα για καλύτερη πέψη, υγεία του εντέρου και ακόμη και διαχείριση βάρους. Ωστόσο, ορισμένα είδη ψωμιού, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από άλλα.

«Ως διαιτολόγοι, συνιστούμε συχνά ψωμί ολικής αλέσεως επειδή περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην πέψη και θα σας βοηθήσουν να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», λέει στο  eatingwell, η διαιτολόγος Κρίστι Ρούθ.

Μία μόνο φέτα ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει 2 γραμμάρια διαιτητικών ινών. Αυτό είναι περίπου το 7% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Έτσι, με ένα ολόκληρο σάντουιτς μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά την πρόσληψη φυτικών ινών με ένα γεύμα.

«Το 40% της πρόσληψης διαιτητικών ινών προέρχεται από τρόφιμα με δημητριακά», υποστηρίζει η διαιτολόγος Eλάνα Nάτκερ, από το Grains Food Foundation.

Βέβαια  μπορούμε πάρουμε ίνες και από άλλα τρόφιμα, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα. Ωστόσο, η εξ ολοκλήρου απόρριψη του ψωμιού από τη διατροφή περιορίζει μια εύκολη πηγή φυτικών ινών και, όπως έχει διαπιστωθεί, το 95% των πολιτών στις ΗΠΑ δεν τρώνε επαρκείς ποσότητες, σύμφωνα με δημοσίευση στο American Journal of Lifestyle Medicine .

2. Το ψωμί έχει πολλά θρεπτικά συστατικά
Όλα τα είδη ψωμιού — ακόμη και του λευκού— περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν τη διατροφή. Μαζί με την υψηλή ποσότητα σιδήρου, φυτικών ινών και βιταμινών του συμπλέγματος Β, το ψωμί περιλαμβάνει επίσης υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης, ασβεστίου, θειαμίνης, μαγγανίου και ψευδαργύρου.

Το λευκό ψωμί θεωρείται επίσης σημαντική πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς η έγκυος συνιστάται να λαμβάνει τουλάχιστον 400mg την ημέρα.

« Οι έγκυες γυναίκες που περιορίζουν τους υδατάνθρακες έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μωρά με αναπτυξιακές ανωμαλίες του νευρικού κεντρικού σωλήνα επειδή δεν λαμβάνουν αρκετό φυλλικό οξύ», λέει  η Νάτκερ.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωση ψωμιού

Η απορία που έχουν οι περισσότεροι για την κατανάλωση ψωμιού είναι αν θα πρέπει να προτιμούν το λευκό ή το ψωμί σίκαλης (ή ολικής αλέσεως). Ωστόσο και τα δύο είδη μπορεί να προκαλέσουν κάποια προβλήματα στον οργανισμό.

1. Το ψωμί με φυτικές ίνες προκαλεί δυσφορία και φούσκωμα
Το ψωμί με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει δυσφορία σε κάποιους ανθρώπους. Αν και είναι απαραίτητο να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα φυτικών ινών από διατροφικές πηγές, δεν μπορούν όλοι να αντέξουν τα 25 έως 38 γραμμάρια κάθε μέρα που συνιστώνται από τους διαιτολόγους.

Η κατανάλωση πολλών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστο φούσκωμα, αέρια και κράμπες. Εάν συμβαίνει αυτό, είναι σημαντικό να μειώσετε την κατανάλωση περισσότερων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σε αυτήν την περίπτωση, η κατανάλωση λευκού ψωμιού ή προζυμένιου με λιγότερες διαιτητικές ίνες μπορεί είναι καλύτερο για εσάς.

2. Το λευκό ψωμί αυξάνει το σάκχαρο
Αν και η κατανάλωση ψωμιού κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους θρεπτικών συστατικών για την ημέρα, εξακολουθεί να είναι μια τροφή που περιέχει υδατάνθρακες και μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με τo Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ .

Όταν μια τροφή με υδατάνθρακες καταναλώνεται, το πεπτικό σύστημα διασπά αυτή την τροφή σε γλυκόζη, η οποία στη συνέχεια εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται, το σώμα απελευθερώνει ινσουλίνη ώστε τα κύτταρα να απορροφήσουν το σάκχαρο του αίματος, για ενέργεια. Διαφορετικά το αποθηκεύουν.

Όσο λιγότερη περιεκτικότητα, σε φυτικές ίνες έχει ένα ψωμί, τόσο υψηλότερος είναι ο γλυκαιμικός του δείκτης. Μπορούμε να φάμε το άσπρο ψωμί με άπαχη πρωτεΐνη για να επιβραδύνουμε την πέψη και να παραμείνουν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους έχουν διαγνωστεί με διαβήτη.

3. Το σκέτο ψωμί προκαλεί νωθρότητα
Ενώ το ψωμί μπορεί να παρέχει στο σώμα γρήγορη ενέργεια από υδατάνθρακες, χωρίς λίπος, πρωτείνη και φυτικές ίνες για παρατεταμένο κορεσμό και διαρκή ενέργεια, θα καταλήξετε να νιώθετε νωθρότητα.

«Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια κάθε μέρα, επομένως θα πρέπει να την τροφοδοτούμε για να καλύψει τις ανάγκες», λέει η Ρουθ. Ενώ η ενέργεια μπορεί να προέλθει από μια ποικιλία τροφών, οι περισσότεροι επιλέγουμε να τρώμε ψωμί κάθε μέρα επειδή είναι ένα εύκολο, βολικό και σχετικά φθηνό.

Και πάλι, το μυστικό είναι να τρώμε ψωμί πλούσιο σε φυτικές ίνες και να το συνδυάζουμε με τροφές που θα επιβραδύνουν την πέψη και προσφέρουν μακροχρόνια ενέργεια. Ακόμη και η επάλειψη φυστικοβούτυρου σε φρυγανιές θα ωφελήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, παρέχοντάς παράλληλα μια πηγή πρωτεΐνης και υγιεινών λιπών.

«Το να χορταίνετε μόνο με ψωμί δεν είναι ιδανικό. Το καλύτερο είναι να καταναλώνετε ποικιλία τροφών», λέει η Ρουθ.

«Γίνετε δημιουργικοί με ό,τι φτιάχνετε με το ψωμί και πώς το σερβίρετε. Για παράδειγμα, εάν έχετε συνηθίσει να έχετε τρώτε τοστ ως πρωινό, δοκιμάστε να το γεμίσετε με λιωμένο αβοκάντο και ένα βραστό αυγό, κομμένο σε φέτες».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ερασμους
Εrasmus+: Οι εκπαιδευτικοί του 3ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στην Βαρκελώνη
Η παρακολούθηση και συμμετοχή για τους εκπαιδευτικούς ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα
Εrasmus+: Οι εκπαιδευτικοί του 3ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στην Βαρκελώνη
mathites
Πρότυπα-Πειραματικά-Εκκλησιαστικά Σχολεία: Συγκρότηση επιτροπών για τις εξετάσεις και την κλήρωση
Συγκρότηση επιτροπών για την διεξαγωγή της δοκιμασίας για την εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία και στα Εκκλησιαστικά Σχολεία και της κλήρωσης για την...
Πρότυπα-Πειραματικά-Εκκλησιαστικά Σχολεία: Συγκρότηση επιτροπών για τις εξετάσεις και την κλήρωση
EKPA
ΕΚΠΑ: Τελετή εγκαινίων του Ρομποτικού Χειρουργικού Συστήματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αρεταίειο
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου και ώρα 10:00
ΕΚΠΑ: Τελετή εγκαινίων του Ρομποτικού Χειρουργικού Συστήματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αρεταίειο