pierrakakis
«Δεν πρόκειται να συμβεί να εισέρχεται κάποιος στην δημόσια ιατρική με 19 και στο παράρτημα του ξένου πανεπιστημίου με 9- Όποιος το υποστηρίζει συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια»

Για το νέο νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Παρασκευή στη Βουλή και αφορά μεταξύ άλλων και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, μίλησε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κυριάκος Πιερρακάκης στον ΑΝΤ1.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης χαρακτήρισε ως ένα «στέρεο συνταγματικό βήμα» το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαισίο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων΄.

Σχετικά με την θεωρία πως θα υποβαθμιστούν τα δημοσιά πανεπιστήμια ανέφερε : «176 από τα 205 άρθρα του νόμου αφορούν το δημόσιο το πανεπιστήμιο. Έχει αυξηθεί η χρηματοδότηση. Κάθε χρόνο μειωνόταν από το 2018.  Τώρα θα έχουμε αύξηση.  Έχουμε άλλο 1,5 δισ. για φοιτητικές εστίες που θα διοχετευτούν εκεί».

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί μήπως καταπέσει ο νόμος από την δικαιοσύνη τόνισε ότι «Θεωρούμε ότι είναι ένα απολύτως στέρεο βήμα. Και έχουμε εδώ επικαλεσθεί τις απόψεις κορυφαίων συνταγματολόγων, ο κύριος Βενιζέλος είναι ένας από αυτούς, ο κύριος Νίκος Αλιβιζάτος, ο κύριος Αντώνης Μανιτάκης, ο Φίλιππος Σπυρόπουλος, αναφέρω κάποια από τα ονόματα των κορυφαίων στο θέμα. Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να μένει στάσιμη. Είμαστε η τελευταία χώρα που έχει τέτοια απαγόρευση. Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε αυτό το στέρεο βήμα.» 

Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε και για τις βάσεις εισαγωγής στα κρατικά και στα μη κρατικά πανεπιστήμια τονίζοντας: «Δεν πρόκειται να συμβεί να εισέρχεται κάποιος στην δημόσια ιατρική με 19 και στο παράρτημα του ξένου πανεπιστημίου με 9. Όποιος το υποστηρίζει συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια. Εμείς νομοθετούμε πως όποιος δεν μπορεί να εισαχθεί στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί να εγγραφεί ούτε στο μη κερδοσκοπικό. Τα κριτήρια εισαγωγής θα αποφασίζονται από το μητρικό ιδρυμα του παραρτήματος και θα εγκρίνονται από την ελληνική διοίκηση, δηλαδή την ΕΘΑΑΕ. Ρίξτε μια ματιά στα πανεπιστήμια της Κύπρου και θα δείτε το πλαίσιο εισαγωγής, τα κριτήρια είναι εντελώς διαφορετικά και πολύ υψηλότερα από αυτά που διακινούνται στην ελληνική αρθρογραφία ή υποστηρίζονται από την αντιπολίτευση».

Σχετικά με την στάση του ΠΑΣΟΚ τόνισε:

 «Με έχει εντυπωσιάσει η στάση του ΠΑΣΟΚ. Την πρώτη εβδομάδα ακούγαμε περι συνταγματικότητας. Έχουν γνωμοδοτήσει όπως είπα πριν ο κ.Βενιζέλος και ο κ. Αλιβιζάτος. Ας το λάβουν υπ' όψη τους οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ».

Σχετικά με τα κολλέγια υποστήριξε ότι «δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους. Το θέμα είναι λυμένο. Ο νόμος μας αφορά τα ακαδημαϊκά δικαιώματα. Θα βάλουμε τάξη και θα πούμε τι είναι πανεπιστήμιο για εμάς και τι όχι»

 «Θέλω και ένα σχόλιο με την ιδιότητά σας ως υπουργού, όχι μόνο παιδείας αλλά και θρησκευμάτων. Η Ιερά σύνοδος για πρώτη φορά φέτος αποφάσισε η θεία λειτουργία την Κυριακή της Ορθοδοξίας να μην τελεστή στη μητρόπολη αλλά στη μονή Πετράκη, κλείνει δηλαδή τις πόρτες στους πολιτικούς. Είναι ένα μήνυμα προς την πολιτεία;» ρώτησε ο Νίκος Χατζηνικολάου με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να απαντά:

«Οι ρόλοι είναι διακριτοί, αλλά υπάρχει μια πάρα πολύ ωραία ορολογία που χρησιμοποιούμε και στο Υπουργείο Παιδείας με την αρμοδιότητα των θρησκευμάτων που την έχω υιοθετήσει, είναι ο όρος συναλληλία που οφείλουμε να έχουμε μεταξύ μας. Επειδή ξέρω την κουλτούρα του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου ξέρω ότι θα επικρατήσει το ότι η ‘’εκκλησία μας αγκαλιάζει όλους’’»

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

υγεία, νοσοκομεία, γιατροί, ιδιώτες
Όταν οι συνένοχοι της υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων εκτοξεύουν λάσπη και απειλές ενάντια στους γιατρούς
Ο κ. Καλλιάνος χειροκροτούσε όταν ο πρόεδρος της κυβέρνησης του και πρωθυπουργός της χώρας έλεγε επισήμως στη Βουλή κατά τη διάρκεια της πανδημίας...
Όταν οι συνένοχοι της υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων εκτοξεύουν λάσπη και απειλές ενάντια στους γιατρούς
απθ
ΑΠΘ: Διεθνές Βραβείο σε πρωτότυπη εργασία την προστασία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
IEEE: Η μεγαλύτερη τεχνολογική επαγγελματική κοινότητα στον κόσμο
ΑΠΘ: Διεθνές Βραβείο σε πρωτότυπη εργασία την προστασία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων