Πονοκέφαλος στην εφηβεία
Τα ευρήματα μελέτης σε σχεδόν 4,9 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους. Ποιοι είχαν συχνότερα πονοκέφαλο

Ο πονοκέφαλος στους εφήβους μπορεί να σχετίζεται με καθημερινές συνήθειες, όπως τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, στον Καναδά.

Εξετάζοντας δεδομένα από 4,9 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους, ηλικίας 5-17 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι πολλές οι συνήθειες του τρόπου ζωής που προκαλούν πονοκέφαλο στους ανηλίκους.

Επίκεντρο της νέας μελέτης αποτέλεσαν οι συχνές, επαναλαμβανόμενες κεφαλαλγίες, δηλαδή ο πονοκέφαλος που εκδηλώνεται συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Neurology, την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (ΑΑΝ).

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, δεν είναι σπάνιος ο πονοκέφαλος στα παιδιά και τους εφήβους. Μολονότι, όμως, τα φάρμακα μπορούν να τον καταπραΰνουν, οι γιατροί συχνά συνιστούν αλλαγές στον τρόπο ζωής για να αποφευχθούν νέες κρίσεις κεφαλαλγίας.

Από τους ανηλίκους που εντάχθηκαν στην παρούσα μελέτη, το σχεδόν 6% ανέφεραν ότι εκδήλωναν πονοκέφαλο συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα. Η συχνότητα αυτή ορίσθηκε ως «συχνός πονοκέφαλος».

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους ανηλίκους να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια του τρόπου ζωής τους. Μεταξύ άλλων απάντησαν σε ερωτήματα για τις ώρες του ύπνου, τα γεύματα και τις ώρες μπροστά στις ψηφιακές οθόνες.

Υπήρχαν επίσης ερωτήματα που αξιολογούσαν την ψυχική τους κατάσταση. Στους ανηλίκους 12-17 ετών τέθηκαν επίσης ερωτήματα για την έκθεση σε ουσίες και σε ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Τα ευρήματα

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, ο συχνός πονοκέφαλος ήταν πιο πιθανός στους εφήβους και στα κορίτσια. Επιπλέον, οι έφηβοι με περισσότερες από μία κεφαλαλγίες την εβδομάδα παρέλειπαν συχνότερα γεύματα έναντι όσων δεν είχαν πονοκεφάλους.

Ειδικότερα, από τα 14 κύρια γεύματα (πρωινό, βραδινό) που οι έφηβοι μπορούσαν να τρώνε κάθε εβδομάδα με την οικογένειά τους, οι έφηβοι με τους συχνούς πονοκεφάλους κατανάλωναν κατά μέσον όρο τα 9. Εκείνοι με τους σπάνιους, όμως, κατανάλωναν τα 12.

Οι ειδικοί υπολόγισαν πως οι έφηβοι που καθημερινά σχεδόν έτρωγαν πρωινό και βραδινό με την οικογένειά τους, είχαν 8% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συχνές κεφαλαλγίες.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι από τους εφήβους με συχνούς πονοκεφάλους, το 8% κάπνιζαν καθημερινά ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 3%, σε όσους σπανίως είχαν πονοκέφαλο.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι οι πιθανότητες να εκδηλώνεται συχνά πονοκέφαλος ήταν διπλάσιες στους εφήβους που κάπνιζαν ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αντιθέτως, η μελέτη δεν βρήκε συσχέτιση του πονοκεφάλου με τις ώρες του ύπνου, την ενασχόληση με ψηφιακές οθόνες και τη χρήση άλλων ουσιών.

Ωστόσο οι έφηβοι με αγχώδεις διαταραχές ή διαταραχές της διάθεσης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ταλαιπωρούνται από συχνές κεφαλαλγίες.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

attiko-nosokomeio
Εργαζόμενοι νοσοκομείου Αττικόν: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις Καλλιάνου – Οι απειλές θα πέσουν στο κενό»
«Δεν έχει τίποτα με το «φίλο» Άδωνι Γεωργιάδη και την πολιτική της κυβέρνησης για αυτό και μπορεί ωραιότατα να διαπομπεύει τους υγειονομικούς!»
Εργαζόμενοι νοσοκομείου Αττικόν: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις Καλλιάνου – Οι απειλές θα πέσουν στο κενό»