Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Καλό είναι να καταναλώνονται αυθημερόν μετά την προμήθειά τους ή έστω την επόμενη μέρα

Πόσες φορές έχει τύχει να βάλετε τρόφιμα στο ψυγείο και να τα ξεχνάτε για μερικές, ή και πολλές ημέρες; Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά σύνηθες, αλλά μερικές φορές μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία μας.

«Τα περισσότερα έτοιμα φαγητά μπορούν με ασφάλεια να καταναλωθούν μετά από 3-4 ημέρες, εφ’ όσον μπουν στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το τέλος του μαγειρέματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η Dr. Tracey Brigman, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια.

Αυτό όμως δεν ισχύει για όλα, ούτε για όλα τα συστατικά. Όπως εξηγεί, ορισμένα είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στην ανάπτυξη βακτηρίων και πρέπει να καταναλώνονται πολύ νωρίτερα.

Τέσσερα τρόφιμα, που καλό είναι να καταναλώνονται αυθημερόν μετά την προμήθειά τους ή έστω την επόμενη μέρα

Ωμό κοτόπουλο: Αν αγοράσατε κοτόπουλο και το ξεχάσατε δύο 24ωρα στο ψυγείο, είναι πιθανό να μυρίζει ήδη. Είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην ανάπτυξη σαλμονέλας, διότι έχει λιγότερο πυκνό κρέας απ’ ό,τι λ.χ. το μοσχάρι. Έτσι το βακτήριο εισδύει εύκολα στο εσωτερικό του.

Να μαγειρεύετε πολύ καλά το ωμό κοτόπουλο πριν συμπληρώσει δύο ημέρες στο ψυγείο (ιδανικά, την πρώτη μέρα). Και μετά το μαγείρεμα, να το καταναλώνετε εντός το πολύ τεσσάρων ημερών.

Μαγειρεμένο ρύζι: Αν και ωμό αντέχει επί μήνες στην τροφοθήκη, όταν μαγειρευτεί είναι ασφαλές για ελάχιστες μέρες. Είναι επιρρεπές στην μόλυνση από ένα βακτήριο που λέγεται βάκιλλος ο κηρόχρους. Αυτό υπάρχει ως σαπρόφυτο στο χώμα και μπορεί να μολύνει εύκολα το ρύζι, όσπρια, χορταρικά κ.λπ.

«Το μαγείρεμα δεν σκοτώνει τα σπόρια του βακίλλου αυτού. Με την πάροδο των ημερών αυτά πολλαπλασιάζονται και παράγουν τοξίνη που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση», εξηγεί η Dr. Brigman. «Αυτό συμβαίνει ακόμα πιο γρήγορα όταν το μαγειρεμένο ρύζι ή άλλο τρόφιμο που περιέχει τα σπόρια, παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ζεστό χώρο».

Οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στη λοίμωξη από τον βάκιλλο αυτό. Επομένως, να καταναλώνετε το μαγειρεμένο ρύζι εντός μίας ημέρας ή έστω πριν κλείσουν οι δύο.

Καθαρισμένα σφιχτά αυγά: Το τσόφλι των αυγών δρα ως προστατευτική στοιβάδα που απομακρύνει τα βακτήρια, αναφέρει το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA). Όταν η στοιβάδα αυτή αφαιρεθεί, τα βακτήρια εισβάλλουν γρήγορα στους πόρους του αυγού και το μολύνουν.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η μόλυνση του καθαρισμένου αυγού με λιστέρια – ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη στους ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, τα νεογνά και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα.

Η USDA συνιστά να βάζετε τα βρασμένα αυγά στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το τέλος του μαγειρέματος. Ποτέ μην αφήνετε τα βρασμένα αυγά ή τα πιάτα που περιέχουν αυγό εκτός ψυγείου για περισσότερη ώρα.

Να αποφεύγετε να τα καθαρίσετε, εάν δεν πρόκειται να τα καταναλώσετε αμέσως. Τα βρασμένα σφιχτά αυγά με το τσόφλι είναι ασφαλή για κατανάλωση για περίπου μία εβδομάδα, εφ’ όσον παραμένουν εντός ψυγείου.

Ωμός κιμάς: Ο κιμάς αντέχει μία ή το πολύ δύο ημέρες στο ψυγείο, πριν αρχίσει να αλλοιώνεται. Αιτία γι’ αυτό είναι το υψηλό επίπεδο υγρασίας, το οποίο τον καθιστά «μαγνήτη» για τα βακτήρια, λέει η Dr. Brigman. Επιπλέον, μπορεί στο εσωτερικό του να έχουν εισβάλλει ήδη βακτήρια από την επιφάνεια του κρέατος, κατά την πολτοποίησή του.

Ο κιμάς μπορεί να περιέχει κολοβακτηρίδιο (e.coli) και σαλμονέλα. Και τα δύο προκαλούν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideytikoi_1242019.jpg
Εκπαιδευτικοί κατά διευθυντή σχολείου: Σοβαρές αιχμές για εμπλοκή μαθητών σε υπηρεσιακή διαμάχη
«Ο Διευθυντής του ΓΕΛ Μυκόνου συγκέντρωσε υπογραφές ανήλικων μαθητριών για θέματα που αφορούν τη δουλειά και την παρουσία εκπαιδευτικών στο σχολείο!»
Εκπαιδευτικοί κατά διευθυντή σχολείου: Σοβαρές αιχμές για εμπλοκή μαθητών σε υπηρεσιακή διαμάχη
apognosi
Το μπλε της θάλασσας και η ελπίδα που έγινε πολυτέλεια...
Παιδιά που χάθηκαν , γιατί η φτώχεια τους , τους απέδειξε ότι μόνο το πανεπιστήμιο είναι μέσο ανέλιξης , και σε έναν κόσμο που αλλάζει , οδηγήθηκαν...
Το μπλε της θάλασσας και η ελπίδα που έγινε πολυτέλεια...
οδοντοβουρτσα
Μπορεί το βούρτσισμα μετά το φαγητό να βλάψει τα δόντια
Παρότι πολλοί θεωρούν ιδανικό να βουρτσίζουν τα δόντια αμέσως μετά το γεύμα, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η συνήθεια μπορεί να έχει το αντίθετο...
Μπορεί το βούρτσισμα μετά το φαγητό να βλάψει τα δόντια
πανελ
Φυσική χωρίς μέτρο: Όταν το εξεταστικό ξεπερνά το σχολικό βιβλίο
Οι μαθητές που στηρίζονται αποκλειστικά στη σχολική διδασκαλία αισθάνονται ότι εξετάζονται σε ύλη και επίπεδο διαφορετικό από αυτό που διδάχθηκαν.
Φυσική χωρίς μέτρο: Όταν το εξεταστικό ξεπερνά το σχολικό βιβλίο