farmaka
Αντιψυχωσικά και αύξηση του βάρους - Πού οφείλεται

Κάποιοι ασθενείς διακόπτουν την αγωγή για να αποφύγουν την αύξηση του βάρους, ενώ όταν τη συνεχίζουν και παίρνουν βάρος, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και ηπατικής νόσου.

Έρευνα σε ποντίκια ανακάλυψε γιατί προκαλείται η αύξηση βάρους που συνδέεται με τα φάρμακα και πώς μπορεί να σταματήσει.

Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται σε μια ορμόνη που ονομάζεται λεπτίνη, εξηγούν οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας.

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα λιπώδη κύτταρα και εμπλέκεται στην πείνα και τη διατήρηση του βάρους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που αρχίζουν να παίρνουν κοινά αντιψυχωσικά φάρμακα όπως η ολανζαπίνη (χρησιμοποιείται κατά της διπολικής διαταραχής) και η ρισπεριδόνη (χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας), εμφανίζουν συνήθως μια αύξηση στα επίπεδα της λεπτίνης πριν από την αύξηση του σωματικού βάρους.

Η νέα μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, θα μπορούσε να εξηγήσει πώς η αύξηση της λεπτίνης που προκαλείται από τα φάρμακα, συνδέεται με αύξηση του βάρους.

«Ενώ ιστορικά θεωρούνταν ότι τα επίπεδα της λεπτίνης αυξάνονται καθώς παίρνουμε βάρος, τα δεδομένα μας υποδηλώνουν έντονα ότι οδηγεί την παχυσαρκία που προκαλείται από τα φάρμακα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Philipp Scherer, καθηγητής εσωτερικής ιατρικής και διευθυντής του Touchstone Center for Diabetes Research στο UT Southwestern.

«Η αύξηση του σωματικού βάρους επηρεάζει τους περισσότερους ασθενείς που αρχίζουν να λαμβάνουν αυτά τα αντιψυχωσικά φάρμακα και αποτελεί μια γνωστή παρενέργεια αυτών των παρεμβάσεων. Ως αποτέλεσμα, πολλά άτομα καθίστανται ανθεκτικά στην ινσουλίνη και αναπτύσσουν διαβήτη. Η μελέτη εμπλέκει τη λεπτίνη ως βασικό παράγοντα αυτών των αρνητικών μεταβολικών συνεπειών» προσθέτει.

Φυσικά, οι μελέτες σε ποντίκια δεν επιβεβαιώνονται πάντα στους ανθρώπους, αλλά η έρευνα προσφέρει μια ένδειξη για το πώς οι ασθενείς που λαμβάνουν ολανζαπίνη ή ρισπεριδόνη θα μπορούσαν να αποφύγουν την αύξηση του βάρους.

Η θεραπεία των ποντικιών με ένα αντίσωμα που εξουδετερώνει τη λεπτίνη φάνηκε να βραχυκυκλώνει την αύξηση του βάρους, τα προβλήματα σακχάρου στο αίμα και τη φλεγμονή που συνοδεύουν τα υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης, δήλωσαν οι ερευνητές.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekbaf.jpg
Σοβαρό τροχαίο στην Πειραιώς: Αυτοκίνητο παρέσυρε πέντε άτομα - Ανάμεσά τους τρία παιδιά
Το 4χρονο παιδί μεταφέρθηκε αρχικά στο «Τζάνειο» όπου διασωληνώθηκε και από εκεί διακομίστηκε στο «Παίδων»
Σοβαρό τροχαίο στην Πειραιώς: Αυτοκίνητο παρέσυρε πέντε άτομα - Ανάμεσά τους τρία παιδιά
Πανελλήνιες: Οι εισακτέοι σε Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατό
Στρατιωτικές σχολές: Νέο νομοσχέδιο - Ιδρύεται τμήμα πληροφορικής στη ΣΣΑΣ
Νομοσχέδιο για τις στρατιωτικές σχολές: Ιδρύεται τμήμα πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.)
Στρατιωτικές σχολές: Νέο νομοσχέδιο - Ιδρύεται τμήμα πληροφορικής στη ΣΣΑΣ