arxaia_ellada
Τι ήθελαν να αναπαραστήσουν οι αρχαίοι Έλληνες κάνοντας τη χειρονομία με το υψωμένο μεσαίο δάκτυλο

Αν έστω μια φορά στη ζωή σας έχετε κάνει τη χειρονομία middle finger, θα πρέπει να ξέρετε πως η προέλευσή της είναι από την αρχαία Ελλάδα,

«Ταξιδεύοντας» 2.500 χρόνια πίσω οι Έλληνες ανέπτυξαν μια φαλλική χειρονομία για να προσβάλλουν, να κοροϊδεύουν και κυριολεκτικά να σπρώχνουν στα άκρα ο ένας τον άλλον.

Σήμερα, το να σηκώνεις το μεσαίο δάχτυλο εκφράζει μία βρισιά που δεν προφέρεται με το στόμα. Οι ιστορικοί πάλι από την άλλη, στην κλασική κοινωνία, λένε ότι το μεσαίο δάχτυλο ήταν περισσότερο μια ακραία σεξουαλική αναφορά.

Ο Max Nelson, ο οποίος διδάσκει μαθήματα για τους κλασικούς πολιτισμούς στο Πανεπιστήμιο του Windsor στο Οντάριο του Καναδά, το 2017 σε ένα άρθρο του για την προέλευση της χειρονομίας είχε γράψει πως οι αρχαίοι Έλληνες «πιθανότατα βασίστηκαν στη χρήση του μεσαίου δακτύλου για να αναπαραστήσουν ένα πέος σε στύση».

Άλλες πηγές από την αρχαία Ελλάδα αναφέρουν ότι τα μεσαία δάχτυλα χρησιμοποιούνταν στον πόλεμο για να τρυπήσουν τα πρόσωπα των ανθρώπων, από τα ρουθούνια και κάτω. Λάτρης της χειρονομίας υποτίθεται ήταν και ο Έλληνας θεατρικός συγγραφέας Αριστοφάνης που παρουσίαζε το «μακρύ δάχτυλο» σε πολλά από τα έργα του.

Η χειρονομία middle finger ταξίδεψε και στην αρχαία Ρώμη, όπου οι ντόπιοι την ονόμασαν «digitus impudicus» - το άσεμνο ψηφίο. Μάλιστα ο Ρωμαίος ιστορικός Σουετόνιος σε αναφορές του υποστηρίζει πως ο αυτοκράτορας Καλιγούλας ανάγκασε τους υπηκόους του να φιλούν το μεσαίο του δάχτυλο. Μια υποτιμητική χειρονομία που αντιπροσώπευε το μέλος του ηγεμόνα.

Στο πέρασμα των χρόνων η δημοτικότητα του middle finger υποχώρησε, ωστόσο δεν εξαφανίστηκε εντελώς. Όταν πάλι η δημοτικότητα του μεσαίου δακτύλου μεγάλωσε, έγινε γνωστό ως μια άνευ λέξεων εκδοχή του «δαχτύλου της χήνας» που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί και άλλοι Ευρωπαίοι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα