ΠΑΙΔΙΑ
Ο Άλεξ βρισκόταν στο σύστημα αναδοχής από τα 3 του μόλις χρόνια. Μέχρι τα 13 του, άλλαξε πάνω από 15 φορές ανάδοχες οικογένειες. Δηλαδή σε 11 χρόνια άλλαξε 15 σπίτια!

Κάθε μέρα πάνω από 1200 παιδιά μπαίνουν σε ανάδοχες οικογένειες μόνο στις ΗΠΑ. Η αναδοχή είναι μια υπέροχη διαδικασία όταν και εφόσον οι φροντιστές του παιδιού δίνουν αγάπη και φροντίδα.

Και είναι σημαντικό γιατί το κάνουν σε μια περίοδο των παιδιών που χρειάζονται στήριξη. Μια περίοδος στη ζωή τους που είναι πολύ μπερδεμένη.

Όμως η ανάδοχη οικογένεια είναι μόνο προσωρινή. Και παρά την αγάπη, μπορεί να είναι τραυματικό για τα παιδιά.

Ο αποχωρισμός, η αλλαγή περιβάλλοντος, η αβεβαιότητα ότι δεν είναι οι παντοτινοί φροντιστές τους. Υπάρχουν παιδιά που μέχρι τον 6ο μήνα της ζωής τους μπορεί να έχουν αλλάξει 4 οικογένειες.

Υπάρχουν κάποια παιδιά που δεν υιοθετούνται ποτέ, δεν βρίσκουν ποτέ μια μόνιμη οικογένεια και πηγαινοέρχονται σε ανάδοχες οικογένειες μέχρι την ενηλικίωση τους.

Αυτό πίστευε και ο Άλεξ, ένα παιδί που έφηβος πια, πίστευε ότι δεν θα τον υιοθετήσει κανείς τελικά.

Ο Άλεξ βρισκόταν στο σύστημα αναδοχής από τα 3 του μόλις χρόνια. Μέχρι τα 13 του, άλλαξε πάνω από 15 φορές ανάδοχες οικογένειες. Δηλαδή σε 11 χρόνια άλλαξε 15 σπίτια!

Το παράπονο του ήταν πάντα ότι δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει έστω μια σχολική χρονιά στο ίδιο σχολείο.

Επίσης ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κάνει συνεχώς καινούργιες φιλίες και όταν τις έκανε αναγκαζόταν να αποχαιρετήσει τους φίλους του πρόωρα.

«Η εμπιστοσύνη ήταν ένα πραγματικά μεγάλο ζήτημα, δεν είχε νόημα να προσπαθήσω ή να ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα με υιοθετούσε κάποιος και θα είχα μια μόνιμη οικογένεια. Πραγματικά πίστευα ότι απλώς θα κατέληγα πάλι σε ανάδοχο σπίτι. Είχα χάσει τις ελπίδες μου.» είπε ο μικρός.

Ο μικρός αντιδρούσε σε όλο αυτό. Δεν είναι καθόλου εύκολο για ένα μικρό παιδί να διαχειριστεί κάτι τέτοιο. Είχε αρκετά ξεσπάσματα που προερχόταν από την απογοήτευση του.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί προσπάθησαν να τον βοηθήσουν.

«Λόγω αυτών των συμπεριφορών κάποιοι ενήλικες τον απέρριψαν. Εμείς όμως ως κοινωνικοί λειτουργοί έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να τον βοηθήσουμε.»

Κάποια στιγμή ο Άλεξ εμφανίστηκε σε μια τηλεοπτική εκπομπή που είχε θέμα τις ανάδοχες οικογένειες και την υιοθεσία. Ο τρόπος που μίλησε, έσπασε την καρδιά ενός ζευγαριού που είχε ήδη πάρει την απόφαση να γίνουν ανάδοχοι γονείς ενός παιδιού.

Το ζευγάρι, η Jenny και ο Stephen κάλεσαν αμέσως στην εκπομπή και θέλησαν να έρθουν σε επικοινωνία με το παιδί. Αν και μέχρι εκείνη τη στιγμή ενδιαφερόταν μόνο για αναδοχή, όταν άκουσαν τον Άλεξ αποφάσισαν να κινήσουν διαδικασίες για την υιοθεσία του.

Ένα μόνιμο σπίτι. Όχι προσωρινό. Αυτό που έλειπε τόσο πολύ από το μικρό αγόρι.

«Όταν ήρθαν να μου πουν ότι ενδιαφέρεται ένα ζευγάρι να υιοθετήσει δεν τους πίστεψα. Τους είπα κατευθείαν: «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ, μην προσπαθείτε να με κοροϊδέψετε».

Και συνέχισε ο Άλεξ:

«Εξάλλου είναι πολύ δύσκολο να υιοθετήσει κανείς έναν έφηβο. Όσο μεγαλύτερο παιδί, ειδικά ένας έφηβος, τόσο λιγότερες ελπίδες για υιοθεσία. Σκέφτηκα, εντάξει, ας πάω και σε αυτό το σπίτι, έτσι κι αλλιώς σε δύο εβδομάδες θα πάω σε κάποιο άλλο. Και μετά σε κάποιο άλλο.»

yiothesia

Όταν συναντήθηκε ο μικρός με το ζευγάρι που ήθελε να τον υιοθετήσει, ήταν λες και γνωριζόταν από πάντα. Η αλληλεπίδραση που είχαν ήταν αίστευτη. Λες και απλά περίμεναν να συναντηθούν για να συνεχίσουν μαζί τη ζωή τους.

Η διαδικασία υιοθεσίας του πήρε αρκετό διάστημα, αλλά είχαν επαφή όλον αυτόν τον καιρό.

Η μαμά του Άλεξ λέει:

«Θέλουμε για τον Άλεξ όλα όσα θα ήθελε οποιοσδήποτε γονιός για το παιδί του, είναι το παιδί μας. Ελπίζουμε ότι η αγάπη μας και η σταθερότητα θα του δώσουν τη βάση για να κάνει όλα τα σπουδαία πράγματα που επιθυμεί η καρδιά του.

Όλοι αξίζουν ένα σπιτικό, ένα μέρος που ό,τι και να γίνει να μπορούν να επιστρέφουν. Υπάρχουν πολλά παιδιά εκεί έξω που απλά ψάχνουν κάποιον να τα αγαπήσει.»

Υπάρχουν ακόμα πολλά παιδιά σαν τον Άλεξ που είναι αβέβαιο το μέλλον τους. Και όταν βγαίνουν από το σύστημα ανάδοχης φροντίδας στα 18 τους, η ανασφάλεια που τους έχει δημιουργηθεί όλον αυτόν τον καιρό, μόνο αυξάνεται.

e-mama.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith
Καταπολέμηση έμφυλης βίας στα πανεπιστήμια: Έπεσαν οι υπογραφές για μνημόνιο συνεργασίας
Υπογραφή μνημονίου για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας
Καταπολέμηση έμφυλης βίας στα πανεπιστήμια: Έπεσαν οι υπογραφές για μνημόνιο συνεργασίας
phd-didaktorika_0.jpg
Βιομηχανικά Διδακτορικά: Εγκρίθηκαν ως τώρα 32 προτάσεις που θα μοιραστούν 3,5 εκ.€ - Ποιες είναι
H πρόσκληση υποβολής προτάσεων παραμένει ενεργή και είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης ερευνητικών έργων, ενώ  η χρηματοδότηση των...
Βιομηχανικά Διδακτορικά: Εγκρίθηκαν ως τώρα 32 προτάσεις που θα μοιραστούν 3,5 εκ.€ - Ποιες είναι
2015_kinitopoiiseis_oiele-denpoleitai-27noe.jpg
ΟΙΕΛΕ: Συναντήσεις με πολιτικά κόμματα για τις αναφορές της Ομοσπονδίας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για εργασιακά ζητήματα
Η ΟΙΕΛΕ ετοιμάζει δύο αναφορές στα ευρωπαϊκά όργανα: Για τις απολύσεις λόγω διάκρισης (φύλου, κοινωνικών φρονημάτων, ηλικίας κ.λπ.) και για τη μη...
ΟΙΕΛΕ: Συναντήσεις με πολιτικά κόμματα για τις αναφορές της Ομοσπονδίας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για εργασιακά ζητήματα