χρήματα
«Είναι ντροπιαστικό, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη ζωή των ανέργων» δηλώνει στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ Γιώργος Μακράκης

Τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε κουπόνι προπληρωμένης κάρτας για αγορές προβλέπει συγκεκριμένη διάταξη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Επιτροπή της Βουλής, την ώρα που ο υπουργός Εργασίας Άδωνης Γεωργιάδης εμφανίζεται να υπερασπίζεται την ανταποδοτικότητα του επιδόματος, αλλά και το ύψος του ποσού που δικαιούται ο άνεργος σε μετρητά και στο ακέραιο.

Παραπέμποντας, ωστόσο, τις όποιες αλλαγές σε νέο νομοσχέδιο που θα έρθει τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Τις νέες εξευτελιστικές για τους ανέργους αλλαγές εντόπισαν στην Επιτροπή της Βουλής οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, καταλογίζοντας στον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Τσακλόγλου ότι με τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο το επίδομα ανεργίας χάνει τον ανταποδοτικό του χαρακτήρα. Και αυτό καθώς το μισό του επιδόματος δεν θα καταβάλλεται σε χρήμα, αλλά ο δικαιούχος θα το λαμβάνει μέσω προπληρωμένης κάρτας που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ακόμα ένα pass για τα σούπερ μάρκετ ή για την πληρωμή λογαριασμών του (π.χ., λογαριασμούς ενέργειας κ.λπ).

Τι αναφέρει το επίμαχο άρθρο

Πάντως, το άρθρο 152 στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που παρέμεινε μέχρι τώρα στο ημίφως, γραμμένο εντέχνως και με τρόπο που επιδέχεται και άλλων ερμηνειών, φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Το συγκεκριμένο άρθρο 152 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου προβλέπει:

«Τα επιδόματα, βοηθήματα, ενισχύσεις και κάθε είδους παροχές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) καταβάλλονται σε λογαριασμούς των δικαιούχων που κινούνται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικής προπληρωμένης κάρτας, υπό τις οριζόμενες εξαιρέσεις». Έτσι οι δικαιούχοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 50% του ποσού της ενίσχυσης ή του επιδόματος σε ηλεκτρονικές πληρωμές και αγορές, ενώ για το υπόλοιπο ποσό παρέχεται η δυνατότητα ανάληψης μετρητών.

Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι το μηνιαίο ποσό του επιδόματος ανεργίας των 479 ευρώ περιορίζεται στο μισό (239,5) όσον αφορά τα χρήματα που θα μπορεί να πάρει στο χέρι ο άνεργος, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα έχει πιστωθεί στην προπληρωμένη κάρτα και θα εξαργυρώνεται αποκλειστικά για αγορές και πληρωμή λογαριασμών.

Γ. Μακράκης: Ντροπιαστικό να κόβουν το επίδομα ανεργίας

«Πρόκειται ντροπιαστική διάταξη» τονίζει στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος των εργαζομένων στη ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) Γιώργος Μακράκης. Ειδικότερα, όπως σημειώνει: «Όσον αφορά τις προπληρωμένες κάρτες για τα επιδόματα ανεργίας του άρθρου 152 του σχεδίου νόμου, διαπιστώνουμε πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τους ανέργους ως ύποπτους πολυτελούς ζωής και φοροδιαφυγής, αλλά και ως ανθρώπους μειωμένης διαχειριστικής ικανότητας. Μετά την επιβολή των ποινών στους ανέργους με τον νόμο Χατζηδάκη «Δουλειές Ξανά», τώρα έχουμε μια ακόμα πιο ντροπιαστική για τους ανέργους διάταξη, όπου σύμφωνα με το άρθρο 152 μόνο το μισό του ποσού του επιδόματος θα μπορούν να λαμβάνουν σε μετρητά μέσα από την προπληρωμένη κάρτα. Το άλλο μισό πρέπει οπωσδήποτε να ξοδευτεί για προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω της κάρτας. Ένας άνεργος, για παράδειγμα, απαγορεύεται να διαθέσει το ποσό του επιδόματος για να δώσει χαρτζιλίκι στα παιδιά του...

Πρόκειται για έναν περιορισμό που δυσκολεύει την πραγματική ζωή των επιδοτούμενων ανέργων και την ελεύθερη διάθεση του ποσού των επιδομάτων που λαμβάνουν. Το κράτος, δηλαδή, θα αποφασίζει πού και με ποιον τρόπο θα ξοδεύει τα χρήματά του ο άνεργος. Τα χρήματα από το επίδομα ανεργίας σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν και το μοναδικό εισόδημα για τον επιδοτούμενο. Η κυβέρνηση κάνει ότι ξεχνάει πως το επίδομα ανεργίας είναι ανταποδοτικό, προέρχεται δηλαδή από εισφορές που έχει καταβάλει ο ίδιος ο άνεργος υπέρ ΟΑΕΔ».

Πηγή: Εφημερίδα «Αυγή»/ Ανδρέας Πετρόπουλος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα