tigania
Συμβουλές και μυστικά για την τηγανιά, τον απόλυτο ελληνικό μεζέ των Χριστουγέννων

Όσο οι γιορτές πλησιάζουν όλο και κάποια μάζωξη θα γίνει στο σπίτι μας, προγραμματισμένη ή απρογραμμάτιστη. Από μια απλή φιλική συγκέντρωση μέχρι ένα γιορτινό τραπέζι, μια τηγανιά θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους. 

Η πιο κλασική και παραδοσιακή τηγανιά είναι η χοιρινή και την ετοιμάζουμε κυρίως τα Χριστούγεννα, παράδοση που έμεινε από το έθιμο της γουρουνοχαράς, την εποχή που σε όλη την Ελλάδα έσφαζαν τον οικόσιτο χοίρο. Στη Βόρεια Ελλάδα προσθέτουν και πράσα – διάσημη η χοιρινή πρασοτηγανιά. Στις ταβέρνες πάλι, ήταν και είναι εκ των ων ουκ άνευ όλες οι τηγανιές. Τις πιο τσιμπημένες στο αλάτι ή τα μπαχαρικά ή με προσθήκη αλκοόλ τις λένε και «μπεκρή μεζέ», πιάτο φτιαγμένο για να «σηκώνει» πολύ κρασί και έτσι να μεγαλώνει ο λογαριασμός στα τεφτέρια του ταβερνιάρη.

Μπορούμε να ετοιμάσουμε τηγανιές και με κοτόπουλο, μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, με αλλαντικά και λουκάνικα και να προσθέσουμε υλικά όπως μήλα, μανιτάρια, ρίζες και κονδύλους, μανιτάρια και κάστανα και να τους δώσουμε έναν πιο ξεχωριστό, εορταστικό τόνο.

Συμβουλές και μυστικά για απόλυτα επιτυχημένες τηγανιές

  • Καταρχάς θα χρειαστούμε ένα καλό τηγάνι, τον πολύτιμο σύμμαχό μας στα γρήγορα μαγειρέματα. Το καλύτερο υλικό ειδικά για τις τηγανιές θεωρείται ο χαλκός γιατί ζεσταίνεται γρήγορα και ψήνει ομοιόμορφα, χωρίς βέβαια να αποκλείουμε τα ανοξείδωτα και τα μαντεμένια τηγάνια. Τα ανοξείδωτα είναι πολύ ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά πρέπει να αναζητούμε όσα έχουν ενισχυθεί με χοντρό και βαρύ πάτο, που λειτουργεί θερμοσυσσωρευτικά. Τα μαντεμένια θερμαίνονται πιο αργά σε σχέση με άλλα τηγάνια, διατηρούν όμως τη θερμοκρασία σταθερή για περισσότερη ώρα, ακόμη και αν χαμηλώσουμε τη φωτιά. Καταναλώνουν λοιπόν λιγότερη ενέργεια στο μαγείρεμα. Αν το σκεύος μας είναι και όμορφο, ακόμα καλύτερα γιατί θα μπορούμε να σερβίρουμε στο τραπέζι μας την τηγανιά, μέσα στο σκεύος.

  • Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε στην τηγανιά μας είναι σημαντικό να τα κόψουμε σε μικρά, ισομεγέθη κομμάτια ώστε να μαγειρευτούν γρήγορα και το βασικότερο, στον ίδιο χρόνο.
  • Επίσης δεν πρέπει να γεμίζουμε πολύ το τηγάνι ώστε το κρέας να ροδίσει και να ψηθεί όμορφα και η τηγανιά να μείνει με το λάδι της και όχι με υγρά. Ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας μάλιστα εξηγεί: Το ιδανικό για τηγανιές με ποσότητα κρέατος μεγαλύτερη από 600 γρ. είναι το εξής: μοιράζουμε και ψήνουμε το κρέας (και τα υπόλοιπα υλικά) σε δύο τηγάνια, ταυτόχρονα. Διότι, αν ρίξουμε όλο το κρέας σε ένα σκεύος, θα πέσει η θερμοκρασία του σκεύους και έτσι το κρέας, αντί να ροδίσει και να ξεροψηθεί, θα «βράσει». Εναλλακτικά, ετοιμάζουμε την τηγανιά σε δύο διαδοχικές δόσεις στο ίδιο τηγάνι, μοιράζοντας στη μέση όλα τα υλικά. Βγάζουμε την πρώτη δόση μόλις γίνει σε ένα πιάτο, ετοιμάζουμε τη δεύτερη και στο τέλος ενώνουμε τις δύο δόσεις στο τηγάνι για ένα τελικό ζέσταμα, σε πολύ δυνατή φωτιά για μερικά δευτερόλεπτα, για να είναι «ζωντανό» στο σερβίρισμα το όλον.
  • Όσο εύκολες και αν είναι οι τηγανιές καλό είναι να ακολουθούμε πιστά τη συνταγή και τον κανόνα που θέλει όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι έτοιμα κομμένα και τα μυρωδικά και μπαχαρικά, στη διάθεση μας στον πάγκο. Έτσι, δεν θα καθυστερήσουμε ψάχνοντας τη ρίγανη και εν τω μεταξύ το κοτόπουλο θα παραψήνεται και θα στεγνώνει.
  •  Ακόμα και χωρίς κρέας, με ρίζες, φρούτα και τα κατάλληλα μυρωδικά μπορούμε να φτιάξουμε ωραιότατες τηγανιές και να τις συνοδεύσουμε με καλό ζεστό ψωμί, αφράτα παξιμάδια ή και ένα ωραίο τυρί.
     

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γεωργιάδης-Πολάκης
Χαμός με Γεωργιάδη - Πολάκη στη Βουλή: «Ήσουν ο πρώτος ιδιώτης σε δημόσιο νοσοκομείο» - «Τολμάς ρε κακομοίρη;»
Ανέβηκαν ξανά οι τόνοι ανάμεσα σε Γεωργιάδη και Πολάκη
Χαμός με Γεωργιάδη - Πολάκη στη Βουλή: «Ήσουν ο πρώτος ιδιώτης σε δημόσιο νοσοκομείο» - «Τολμάς ρε κακομοίρη;»
paidaki
Απίστευτο! - Δασκάλα κούρεψε 5χρονο σε νηπιαγωγείο γιατί δεν της άρεσαν τα μαλλιά του
Δασκάλα σε νηπιαγωγείο κούρεψε 5χρονο επειδή δεν της άρεσαν τα μαλλιά του, όπως καταγγέλλει η μητέρα του μικρού - Τι είπε για το περιστατικό ο Ο...
Απίστευτο! - Δασκάλα κούρεψε 5χρονο σε νηπιαγωγείο γιατί δεν της άρεσαν τα μαλλιά του
Ακρόπολη
Εφορεία Αρχαιοτήτων: ΕΔΕ για την «ξενάγηση» με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες στην Ακρόπολη
ΕΔΕ για το περιστατικό στην Ακρόπολη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών
Εφορεία Αρχαιοτήτων: ΕΔΕ για την «ξενάγηση» με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες στην Ακρόπολη