Thumbnail
Ποια είναι η διατροφική της αξία

Η στροφή στην υγιεινή διατροφή είναι τάση τα τελευταία χρόνια και η κινόα θεωρείται μία από τις πιο δημοφιλείς σούπερ τροφές.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα, ωστόσο, έχει αγαπηθεί και γιατί είναι εύκολη στο μαγείρεμα και μπορεί να αξιοποιηθεί σε συνταγές για σνακ, φαγητά και πρωινά.

Η διατροφική της αξία

Έρευνα του 2022 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients υπογραμμίζει την υψηλή περιεκτικότητα της κινόας σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αμινοξέα και πρωτεΐνη.

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα έχει:

•              Θερμίδες: 222 kcal

•              Υδατάνθρακες: 39 γραμμάρια

•              Φυτικές ίνες: 5 γραμμάρια

•              Σάκχαρα: 2 γραμμάρια

•              Πρωτεΐνη: 8 γραμμάρια

•              Συνολικά λιπαρά: 4 γραμμάρια

•              Νάτριο: 13 mg

Περιέχει επίσης μαγνήσιο, φολικό οξύ, ψευδάργυρο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β1.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες, θεωρείται ότι ενισχύει την κινητικότητα του εντέρου. Επίσης, ο συνδυασμός φυτικών ινών και πρωτεΐνης παρατείνει την αίσθηση κορεσμού και έτσι ένα γεύμα με κινόα μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για ώρα.

Τα οφέλη της κινόας

Αντικαρκινικές ιδιότητες. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021 στο περιοδικό Food Frontiers αναφέρει ότι τα βιοενεργά συστατικά της κινόας, όπως οι φαινολικές ενώσεις, οι πολυσακχαρίτες και οι σαπωνίνες, ενδέχεται να έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Μελέτες αναφέρουν ότι αυτά τα συστατικά μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας των κυττάρων και στην πρόσληψη ορισμένων τύπου καρκίνου.

Μειώνει τις φλεγμονές. Η κινόα περιέχει επίσης φλαβονοειδή, τα οποία μαζί με τις πολυφαινόλες βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη και στη μείωση των φλεγμονών.

Βοηθά στη ρύθμιση του ζαχάρου. Μικρή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients έδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση γλυκόζης για διάστημα 4 εβδομάδων είχε σαν αποτέλεσμα τα μειωμένα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και μικρή απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται σε έναν βαθμό στον συνδυασμό φυτικών ινών και πρωτεΐνης, ο οποίος μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη της τροφής.

Μειώνει τη χοληστερίνη. Η κινόα περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες, συστατικά που ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία και μειώνουν την «κακή» χολιστερόλη.

Είναι κατάλληλη για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Σύμφωνα με έρευνα του 2020, οι σπόροι κινόα περιέχουν μία πρωτεΐνη χωρίς γλουτένη με άφθονα αμινοξέα, είναι συνεπώς κατάλληλη για όσους έχουν δυσανεξία στη γουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Προλαμβάνει την αναιμία. Συμπτώματα της αναιμίας είναι η έντονη κόπωση, η ζαλάδα κι η αναιμία. Η κινόα είναι καλή πηγή σιδήρου και ειδικά για όσους ακολουθούν μία vegan ή χορτοφαγική διατροφή, η κινόα είναι μία τροφή που θα τους εξασφαλίσει την επαρκή πρόσληψη σιδήρου.

Πηγή: Mothersblog

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αλουμινοχαρτο
7 τρόφιμα που δεν πρέπει να τυλίγεις ποτέ σε αλουμινόχαρτο και γιατί
Το αλουμινόχαρτο δεν είναι πάντα η ασφαλέστερη επιλογή, ειδικά όταν πρόκειται για ορισμένα είδη τροφών ή μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.
7 τρόφιμα που δεν πρέπει να τυλίγεις ποτέ σε αλουμινόχαρτο και γιατί
kleista sxoleia
Έκτακτο! Που θα είναι κλειστά τα σχολεία σήμερα Παρασκευή λόγω έκτακτων συνθηκών
Με απόφαση του Δήμου όλες οι σχολικές μονάδες της πόλης —από τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι τα λύκεια— θα παραμείνουν κλειστές...
Έκτακτο! Που θα είναι κλειστά τα σχολεία σήμερα Παρασκευή λόγω έκτακτων συνθηκών