Δίπλωμα οδήγησης
Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την καλή όραση με την ικανότητα να βλέπουμε καθαρά από απόσταση

Μια πρόσφατη αυστραλιανή μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας δείχνει ότι τόσο η διαύγεια της όρασης όσο και το εύρος του οπτικού πεδίου ενός ατόμου, επηρεάζει σημαντικά την ασφάλεια οδήγησης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την καλή όραση με την ικανότητα να βλέπουμε καθαρά από απόσταση, δηλαδή την οπτική οξύτητα. Ωστόσο αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τον ρόλο της περιφερειακής όρασης στην ασφάλεια της οδήγησης, δηλαδή όσα μπορείτε να δείτε στα πλάγια κοιτάζοντας ευθεία.

Η καλή περιφερειακή όραση είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων κατά την οδήγηση, όπως αυτοκίνητα που πλησιάζουν από πλευρικούς δρόμους ή πεζοί που έρχονται από το πεζοδρόμιο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας εξέτασαν δεδομένα που καλύπτουν σχεδόν 30 χρόνια, στα οποία συμμετείχαν πάνω από 31.000 οδηγοί ηλικίας από 50 ετών και άνω.

Σύμφωνα με την μελέτη, το 14% είχε τουλάχιστον ένα τροχαίο ατύχημα. Από αυτούς πολλοί αντιμετωπίζουν μερική απώλεια της περιφερειακής όρασης.

Οι επιπτώσεις

Η μελέτη αποκάλυψε ότι οποιαδήποτε μείωση της περιφερειακής όρασης και στα δύο μάτια αυξάνει τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος κατά 84%.

Μάλιστα εάν υπήρχε σοβαρή απώλεια στην περιφερειακή όραση τότε αυτό ενδέχεται να οδηγούσε σε περισσότερα τροχαία.

Ωστόσο όταν υπήρχε μερική απώλεια της κεντρικής όρασης τότε δεν αυξανόταν τόσο πολύ ο κίνδυνος τροχαίων. Ο Δρ Siobhan Manners, ο επικεφαλής της έρευνας, τόνισε ότι είναι αναγκαίο ο οδηγός να έχει ένα επαρκές οπτικό πεδίο για ασφαλή οδήγηση.

Η επιστημονική ομάδα ελπίζει ότι αυτή η μελέτη όχι μόνο θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της περιφερειακής όρασης αλλά θα βοηθήσει στην ενημέρωση των ατόμων με προβλήματα όρασης, των κλινικών, των γιατρών και των αρχών αδειοδότησης σχετικά με τα επίπεδα όρασης που απαιτούνται για την ασφαλή οδήγηση.

Αυτή η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση για τους παράγοντες που συμβάλλουν σε μία ασφαλή οδήγηση.

Πηγή: foxreport.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

exetaseis
"Ανάτυπο"-"αντίτυπο", "απόμαχος"-"παλαίμαχος" κλπ : Τα πιο συχνά λάθη στις ομόρριζες λέξεις
Δεν είναι λίγες οι φορές που κάνουμε λάθη όταν μιλάμε για λέξεις που μοιάζουν φωνολογικά, μορφολογικά ή σημασιολογικά μεταξύ τους,
"Ανάτυπο"-"αντίτυπο", "απόμαχος"-"παλαίμαχος" κλπ : Τα πιο συχνά λάθη στις ομόρριζες λέξεις