logariasmos revma
ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ / INTIME NEWS
Κρυφό χαράτσι αυξάνει κατά 150 εκατ. τους λογαριασμούς ρεύματος

Αυξάνονται οι λογαριασμοί ρεύματος με ένα κρυφό χαράτσι, το οποίο επιβλήθηκε στους ηλεκτροπαραγωγούς με καύσιμο το φυσικό αέριο την περίοδο της ενεργειακής κρίσης κι από τότε έχει μείνει ξεχασμένο

Πρόκειται για την έκτακτη εισφορά 5% επί της τιμής του φυσικού αερίου TTF που αποφάσισε η κυβέρνηση κατά την προηγούμενη θητεία της. Επιβάλλεται στις ποσότητες φυσικού αερίου που προμηθεύονται τα ελληνικά εργοστάσια για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ot.gr, το σκεπτικό της επιβολής του ήταν ο περιορισμός της κατανάλωσης φυσικού αερίου αλλά κυρίως η άντληση πόρων για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.

Το χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος

Η συγκεκριμένη έκτακτη εισφορά υπολογίζεται, όπως προαναφέρθηκε από την τιμή του φυσικού αερίου TTF.

Αν το καύσιμο διαπραγματεύεται στην ολλανδική πλατφόρμα στα 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τότε η εισφορά είναι 2,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και επιβάλλεται στις ποσότητες αερίου που αγοράζει κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. 

Με βάση τους υπολογισμούς οι κατανάλωση αερίου των εργοστασίων ετησίως είναι περίπου στις 30 Τεραβατώρες. Άρα το κράτος θα εισπράξει περί τα 65 με 70 εκ. ευρώ. Και αυτά πάνε από το κράτος στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Οικονομικού Ταχυδρόμου. 

Το διπλάσιο κόστος

Όμως, η επιδότηση αυτή είναι δώρο άδωρο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Κι αυτό καθώς για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο τα 2,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα της επιβάρυνσης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς,  αυξάνονται στα 5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Να σημειώσουμε εδώ πως η τιμή του αερίου μπορεί να εκφράζεται σε Μεγαβατώρα αλλά ο υπολογισμός της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι διαφορετικός. Με πιο απλά λόγια τα κόστη διπλασιάζονται. 

Έτσι, αν η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση (νοικοκυριά κι επιχειρήσεις) είναι 30 τεραβατώρες τότε το κόστος από το χαράτσι του φυσικού αερίου μεταφράζεται σε περίπου 150 με 180 εκ. ευρώ. Κόστος το οποίο πληρώνουν όλοι οικιακοί καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα