σχολική βία
Με ποιο τρόπο σκοπεύει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την παραβατικότητα μεταξύ ανηλίκων

Κεντρικό θέμα είχε την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, το πρωί της Δευτέρας (16.10.2023), στο υπουργείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε 1.353 συλλήψεις ανηλίκων, για 1.201 υποθέσεις, τον Σεπτέμβριο.

Οι 3 άξονες δράσης

Κατά τη σύσκεψη συμφωνήθηκαν τρεις άξονες που πρέπει να κινηθεί η ΕΛΑΣ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα παραβατικότητας στους ανήλικους:

  • καταγραφή, με επικαιροποιημένα στοιχεία, των σημείων στα οποία η βία των ανηλίκων εκδηλώνεται πιο έντονα.
  • εισήγηση για εντονότερη και πιο εμφανή αστυνόμευση -στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και αναπροσανατολισμού των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.- η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά και αποτρεπτικά.
  • εντατικοποίηση επαφών, αρχής γενομένης από αρχές Νοεμβρίου, με κατά περιοχές Αστυνομικά Τμήματα, με σαφή εστίαση και στόχευση στην Αττική, με στόχο την αποτύπωση του προβλήματος σε πραγματική διάσταση, με παράλληλη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρουσία ειδικών επιστημόνων.

Τι ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε:

«Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι από τα κρισιμότερα και πιο δύσκολα ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ακριβώς γιατί έχει να κάνει με παιδιά.

Με εντονότερη και πιο συστηματική αστυνόμευση επιχειρούμε να περιορίσουμε αρχικά το εύρος των επιθέσεων. Οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε την παρουσία μας και φυσικά να συνεχίσουμε, με αυξανόμενους ρυθμούς επιτυχίας, σε ό,τι αφορά την εξιχνίαση. Η παρουσία μας να είναι συστηματική παντού, η επικοινωνία σε κάθε γειτονιά και δήμο, με τα σχολεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τις οικογένειες, την τοπική κοινωνία να είναι συστηματική. Ξεκινάμε μια τέτοιου είδους προσπάθεια. Η ελληνική κυβέρνηση θα ασχοληθεί συνολικά με το ζήτημα αυτό, το οποίο έχει ευρεία κοινωνική διάσταση.

Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά πανευρωπαϊκό. Οφείλουμε έγκαιρα, με ό,τι εργαλείο έχει η συντεταγμένη Πολιτεία, σε όλους τους χώρους που κινούνται οι νέοι άνθρωποι και θα έλεγα ολιστικά -όχι μόνο αστυνομικά, αλλά κοινωνικά, εκπαιδευτικά, επιστημονικά, με ψυχολόγους- να δούμε όσο πιο βαθιά γίνεται, στη ρίζα του, το φαινόμενο αυτό και να το αντιμετωπίσουμε.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι τρεις άξονες που θέσαμε, ώστε να αντιμετωπιστεί σε κάθε διάστασή της η βία και η παραβατικότητα των ανηλίκων».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Το πλαίσιο για αποσπάσεις εκπαιδευτικών 2026-2027 σε υπηρεσίες και φορείς
Πώς διενεργούνται οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στην Κεντρική Υπηρεσία και τους εποπτευόμενους φορείς για το έτος 2026-2027
Σοφία Ζαχαράκη: Το πλαίσιο για αποσπάσεις εκπαιδευτικών 2026-2027 σε υπηρεσίες και φορείς
στρατός
Αίτημα των εκπαιδευτικών Ημαθίας για μισθολογική και ασφαλιστική αναγνώριση του στρατού χωρίς εισφορές
Επιστολή του ΣΕΠΕ Ημαθίας στα αρμόδια υπουργεία: Πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας
Αίτημα των εκπαιδευτικών Ημαθίας για μισθολογική και ασφαλιστική αναγνώριση του στρατού χωρίς εισφορές
Κάμερα
Κάμερες στα σχολεία: «Δεν προστατεύουν – Περιορίζουν ελευθερία και παιδαγωγική λειτουργία»
«Όχι κάμερες στα σχολεία»: Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν αυταρχισμό και Big Brother
Κάμερες στα σχολεία: «Δεν προστατεύουν – Περιορίζουν ελευθερία και παιδαγωγική λειτουργία»