Πλημμύρες στη Θεσσαλία
«Η εκτίμησή μας είναι ότι τα χωράφια αυτά όχι μόνο είναι καλλιεργήσιμα, αλλά εκτιμούμε ότι θα έχουμε πιθανότατα και μια αυξημένη γονιμότητα»

Αισιόδοξο είναι το μήνυμα που φέρνουν οι καθηγητές και ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Κίντζιος που πραγματοποιούν αυτοψίες στις γεωργικές εκτάσεις των περιοχών που επλήγησαν, αλλά και στις γεωργικές εκτάσεις που δεν έχουν πια νερά, για να δουν τι μπορεί να γίνει, τι δεν μπορεί να γίνει, πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι να καλλιεργηθούν αυτές οι εκτάσεις. Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ Newsroom (Σ. Χριστοφιλέα, Μ. Προβατάς), οι επιστήμονες παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία.

Όπως δήλωσε ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Κίντζιος για τα χωράφια που δεν έχουν νερό: «Η εκτίμησή μας είναι ότι τα χωράφια αυτά όχι μόνο είναι καλλιεργήσιμα, αλλά εκτιμούμε ότι θα έχουμε πιθανότατα και μια αυξημένη γονιμότητα γιατί έχουν εμπλουτιστεί από τις ύλες που έχουν έρθει και περιμένουμε να έχουν καλές αποδόσεις ακόμα και για αυτά που έχουν λίγο νερό. Εκτιμούμε ότι μέσα στον Νοέμβριο, το αργότερο Δεκέμβριο μπορούν να γίνουν φθινοπωρινές σπορές, άρα είναι άμεσα καλλιεργήσιμη. Είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι ως προς αυτή την προοπτική».

Απαντώντας στο ερώτημα αν η ύπαρξη νεκρών ζώων σε αυτές τις εκτάσεις έχει επιπτώσεις, δήλωσε ότι: «Αυτό δεν επηρεάζει την ποιότητα των σπαρτών σε καμία περίπτωση. Από την άλλη πλευρά βεβαίως, εμείς θέλουμε για να δούμε αν υπάρχουν κάποια παράσιτα, οτιδήποτε άλλο».

Ως προς το αν η άμεσα καλλιεργήσιμη γη σημαίνει ακόμα και μέσα στο φθινόπωρο, επισήμανε πως: «Ακριβώς αυτό λέμε με μια μικρή μετάθεση χρονική του ενός μήνα. Αρκεί βεβαίως να μην ξανά έχουμε κατακλυσμιαία φαινόμενα, μη μας έρθει ξανά καμιά καταιγίδα, οπότε κανένας δεν ξέρει τι γίνεται», ενώ για την ποτιστική βροχή είπε: «Δεν έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα. Ίσα – ίσα το έδαφος είναι πάρα πολύ κατάλληλο να καλλιεργηθεί».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο αν έχουν ομοιογένεια τα εδάφη, επισημαίνοντας πως: «όχι δεν έχουν ομοιογένεια γιατί η επίπτωση ήταν διαφορετική από περιοχή σε περιοχή. Επομένως εκεί θα πρέπει ανάλογα με το ποια είναι η επίπτωση της καταιγίδας της πλημμύρας, να δούμε τι θα χαράξουμε. Υπάρχουν εδάφη, τόποι, δεν πειράζει καθόλου. Υπάρχουν εδάφη που είναι πλημμυρισμένα εκεί και δεν ξέρουμε τι θα γίνει και υπάρχουν τα εδάφη που έχουν λάσπη, η οποία δεν μας απασχολεί καθόλου».

Σχολιάζοντας αν τα εδάφη είναι κατάλληλα για καλλιέργειες, ή δεν είναι πλέον, δήλωσε: «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Τα εδάφη μπορούν να καλλιεργηθούν και τα προϊόντα να καταναλωθούν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Πρέπει να τονίσω όμως είναι ότι οι αποζημιώσεις οι οποίες θα δοθούν κυρίως πρέπει να αφορούν και τον μηχανολογικό εξοπλισμό γιατί έχει καταστραφεί ο εξοπλισμός. Άρα σκεφτείτε πώς οι αγρότες θα κάνουν δουλειά τους αν δεν αποζημιωθούν για τρακτέρ, τα ποτιστικά συστήματα και ούτω καθεξής. Ασφαλώς να αποζημιωθούν και θα έλεγα κυρίως για τα μηχανήματα. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή. Άρα αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε πάρα πολύ σοβαρά. Η κυβέρνηση βεβαίως, αλλά εμείς το λέμε ως Γεωπονικό Πανεπιστήμιο».

Τόνισε πως δεν χρειάζεται κάποια ειδική μεταχείριση σε σχέση με τις καλλιέργειες: «Δεν θεωρούμε απ’ ότι έχουμε δει, δεν νομίζουμε ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο, το οποίο χρειάζονται, δηλαδή και η λάσπη έχει ένα σχετικά μικρό πάχος. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη κατεργασία για να σπάσει η κρούστα ή κάτι τέτοιο. Βλέπουμε ότι τα πράγματαείναι πολύ καλά».

Όπως δήλωσε ο Ηλίας Ελευθεροχωρινός: «Πρέπει να υπάρξει συνολικός επανασχεδιασμός, γιατί με 4 εκατομμύρια στρέμματα που έχει η Θεσσαλία και με την ποικιλία των καλλιεργειών, χωρίς να έχει δίκτυα εκτόνωσης των νερών μετά από βροχοπτώσεις ή πλημμύρες, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας αναγκαίο και μάλιστα όσο μπορούμε και έχουμε χρήματα θα έλεγα τάχιστα. Σε αυτό που είπε ο κύριος Πρύτανης. Και για να δώσουμε να περάσουμε το μήνυμα τα χωράφια τα οποία είχαν πέρυσι σιτάρια και πέρασε η βροχή και μετέφεραν οτιδήποτε μετέφεραν σε αυτή την περιοχή που βρισκόμαστε τώρα εκείνα μπορούν να καλλιεργηθούν, μόλις ξεραθεί το έδαφος και μπορούν να μπουν με τα μηχανήματα κατεργασίας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τώρα στα εδάφη που ήρθαμε εδώ που είμαστε και υπάρχει ένα πάχος ιζήματος. Αυτό το κατακάθι που λέει ότι ο λαός, η λάσπη και είναι 5 εκατοστά, 7 εκατοστά, αν οι παραγωγοί κάνουν ένα όργωμα και το στείλουν σε ένα βάθος 30 εκατοστά, όπως το κάνουν δηλαδή οι παραγωγοί. Όπως καταλαβαίνετε θα επανέρθει το έδαφος των 30 εκατοστών.
Και για να βοηθήσω, η Καρδίτσα δέχτηκε όπως ξέρετε με τον Ιανό 300 χιλιοστά βροχής την επόμενη χρονιά καλλιέργησαν κανονικά. Άρα περνάμε το μήνυμα σε όσους λένε τα 5 χρόνια και όπως είπε ο κ. Πρύτανης δεν γίνεται έτσι
».

Η τελευταία πρέπει άμεσα να αποζημιωθεί. Θέλω να πάμε στα παρακάλια. Θέλω να πάμε στα δύσκολα. Να καταλήξουμε με τα δύσκολα, στα παρακάλια. Χωριά υπάρχουν, 200.000 στρέμματα πλημμυρισμένα. Εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 500 εκατομμύρια κυβικά νερό χωρίς διαφυγή ή με μία πολύ μικρή ροή διαφυγής. Εκεί βέβαια δεν είναι η ειδικότητά σας.

Επίσης ο κ. Κίντζιος μιλώντας για τις παρακάρλιες περιοχές δήλωσε: «Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχει ένας ολικός ανασχεδιασμός της αντιπλημμυρικής προστασίας και διαχείρισης του νερού. Έχουμε εδώ τους συναδέλφους αρμόδιους με τον κύριο Μερτζάνη, ο οποίος είναι ειδικός περιβαλλοντολόγος».

Για τη συγκεκριμένη περιοχή και στο αν οι άνθρωποι θα ξαναβρούν τα χωράφια τους και αν μπορεί να αλλάξει η λίμνη και πάλι, δηλαδή να ξαναέρθει εκεί που ήτανε πριν γίνει πάλι η μεγάλη λίμνη Κάρλα που είδαμε πια μετά την κακοκαιρία, ο κ. Μερτζάνης, ειδικός περιβαλλοντολόγος, δήλωσε: «Αυτή η περιοχή είναι η πιο χαμηλή περιοχή τη συνολική του κάμπου γενικότερα. Άρα το νερό θυμάται αυτό που λέει και ο συνάδελφος ότι υπάρχει μια μνήμη στο νερό. Θυμάται, επειδή λειτουργεί ανταγωνιστικά η φύση με τον άνθρωπο. Η φύση δίνει, ο άνθρωπος έρχεται από πίσω, αλλάζει κάποια πράγματα, έρχεται να κατακτήσει τα πάντα και σιγά – σιγά μετά η φύση ξανάρχεται πάλι από την αρχή να διεκδικήσει.

Θυμάται και έρχεται εδώ να παραμείνει ακριβώς εδώ. Θα φτάσω στον επανασχεδιασμό που αναφέρθηκε προηγουμένως, που θέλει πάλι να το δούμε, Τι θέλουμε να έχουμε. Θέλουμε αυτό το μικρό κομμάτι με τα 35.000 στρέμματα που είναι η καινούργια λίμνη, Ο καινούριος ταμιευτήρας. μιλάω για το μικρό, το καινούργιο, την τεχνητή λίμνη που έγινε μετά την αποξήρανση και τον εμπλουτισμό που λέμε και τώρα έχουμε 180.000».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σημείωμα για Τροχαία
Πάρκαρε παράνομα και άφησε σημείωμα να μη τη γράψουν επειδή είχε γενέθλια -Η «απάντηση» της Τροχαίας
Απίστευτη οδηγός πάρκαρε παράνομα και άφησε σημείωμα να μη τη γράψουν επειδή είχε γενέθλια
Πάρκαρε παράνομα και άφησε σημείωμα να μη τη γράψουν επειδή είχε γενέθλια -Η «απάντηση» της Τροχαίας