Η Βρετανική Αστυνομία συνέλαβε Έλληνα για κατασκοπεία
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ο 46χρονος κατηγορείται για παρακολούθηση δημοσιογράφου του δικτύου Iran International στο Λονδίνο

Ένας 46χρονος Έλληνας υπήκοος βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για κατασκοπεία και συνεργασία με ξένη υπηρεσία πληροφοριών, η οποία φέρεται να συνδέεται άμεσα με το Ιράν.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των βρετανικών αρχών, ο κατηγορούμενος εμπλέκεται στη στοχοποίηση και παρακολούθηση δημοσιογράφου που εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για τον Ιωάννη Αϊδινίδη, μόνιμο κάτοικο Μονάχου Γερμανίας, ο οποίος διώκεται ποινικά με βάση τις αυστηρές διατάξεις του βρετανικού Νόμου για την Εθνική Ασφάλεια (National Security Act). Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου γνωστοποίησε ότι ο 46χρονος συνελήφθη στις 16 Μαΐου στην περιοχή του West Sussex και έκτοτε παραμένει προφυλακισμένος.

Η υπόθεση αφορά την παρακολούθηση δημοσιογράφου του τηλεοπτικού σταθμού Iran International, ενός περσόφωνου μέσου ενημέρωσης με έδρα το Λονδίνο, το οποίο ασκεί κριτική στο Ιράν. Εκπρόσωποι του καναλιού έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι δέχονται μια «διαρκή προσπάθεια εκφοβισμού» με στόχο τη φίμωση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι το μοναδικό, καθώς το δίκτυο έχει βρεθεί στο επίκεντρο σοβαρών επιθέσεων στο πρόσφατο παρελθόν. Τρεις υπήκοοι (δύο νεαροί και ένας ανήλικος) οδηγήθηκαν πρόσφατα στη δικαιοσύνη κατηγορούμενοι για απόπειρα εμπρησμού των κεντρικών γραφείων του σταθμού.

Παράλληλα, έχει καταγραφεί αιματηρή επίθεση με μαχαίρι εναντίον δημοσιογράφου του καναλιού έξω από το σπίτι του στο Λονδίνο, υπόθεση την οποία διερεύνησε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Καθησυχάζουν οι βρετανικές αρχές

Η επικεφαλής της Διοίκησης Αντιτρομοκρατικής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας (CTP London), Commander Helen Flanagan, παραδέχθηκε ότι η σύλληψη του Έλληνα υπηκόου «ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχία» στο κοινό και ιδιαίτερα στους εργαζομένους των περσόφωνων ΜΜΕ.

Ωστόσο, η ίδια τόνισε ότι οι αρχές βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τους άμεσα ενδιαφερόμενους οργανισμούς παρέχοντας συμβουλές και μέτρα ασφαλείας, ενώ διευκρινίστηκε ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει κάποια ευρύτερη απειλή για την ασφάλεια των πολιτών.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καύσωνας στην Ευρώπη
Ευρώπη στους 40°C: Κλειστά σχολεία, θερμοκρασίες-ρεκόρ και εξετάσεις σε αίθουσες χωρίς επαρκή δροσιά
Ευρωπαϊκό «καμίνι»: Παιδιά σε σχολικές αίθουσες-φούρνους εν μέσω πρωτοφανούς ζέστης
Ευρώπη στους 40°C: Κλειστά σχολεία, θερμοκρασίες-ρεκόρ και εξετάσεις σε αίθουσες χωρίς επαρκή δροσιά
μπεος
Αχιλλέας Μπέος: Δικαστική «καμπάνα» για το «άπλυτοι και βρομιάρηδες» κατά δημοσιογράφων
Δεν έπεισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου ο ισχυρισμός ότι επρόκειτο απλώς για... «χιούμορ»
Αχιλλέας Μπέος: Δικαστική «καμπάνα» για το «άπλυτοι και βρομιάρηδες» κατά δημοσιογράφων
Υπουργείο Παιδείας
«Χωρίς προσωπικό και δομές δεν μπορεί να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση» – Προειδοποίηση εργαζομένων του υπ. Παιδείας
ΠΟΕ-ΥΠΑΙΘΑ: Επείγουσα παρέμβαση για το άρθρο 361 – Ζητείται άμεση συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας
«Χωρίς προσωπικό και δομές δεν μπορεί να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση» – Προειδοποίηση εργαζομένων του υπ. Παιδείας