xoriatiki
Ποια είναι αυτά τα φαγητά

Εκτός από τα φαγητά, που ανήκουν στη μεσογειακή διατροφή, υπάρχουν και ελληνικά φαγητά, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, παχυσαρκίας, εγκεφαλικού κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το healthline.com, στη λίστα του με τα εξαιρετικά υγιεινά ελληνικά φαγητά, οι Έλληνες έχουν τη φήμη ότι ζουν περισσότερο και έχουν χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών. Και αυτό, είναι πιθανό να οφείλεται στη διατροφή τους, που περιλαμβάνει θαλασσινά, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.

Τζατζίκι

Ίσως η πιο δημοφιλής sauce στην Ελλάδα με κύρια συστατικά το γιαούρτι, το αγγούρι και το ελαιόλαδο. Είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες, περίπου 35 ανά 2 κουταλιές της σούπας και επειδή φτιάχνεται με στραγγισμένο γιαούρτι που περιέχει πρωτεΐνη, βοηθά στην απώλεια βάρους, στη μείωση της όρεξης, στη ρύθμιση των ορμονών της πείνας και στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού.

Σουβλάκι

Το πιο γνωστό ίσως ελληνικό φαγητό σερβίρεται συχνά με λαχανικά.

Το χοιρινό ή το κοτόπουλο από το οποίο συνήθως φτιάχνεται, περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Οι διατροφολόγοι δεν το συνιστούν εξαιτίας της πίτας και επομένως της αυξημένης ποσότητας υδατάνθρακα που περιλαμβάνει. Αν αντί για πατάτες, το συνοδεύσετε με μια σαλάτα, θα έχετε ένα θρεπτικό γεύμα, χωρίς περιττές θερμίδες.

Ντολμάδες

Οι ντολμάδες είναι συνήθως γεμιστοί με ρύζι και περιστασιακά κρέας. Η γέμιση μπορεί να ποικίλλει και αυτό αλλάζει την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και θερμίδες.

Τα αμπελόφυλλα είναι τόσο χαμηλά σε θερμίδες όσο και πλούσια σε φυτικές ίνες. Έχουν επίσης υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α και βιταμίνης Κ και πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Οι ντολμάδες αρωματίζονται με διάφορα βότανα και μπαχαρικά, που έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, πολλές συνταγές χρησιμοποιούν μαϊντανό και άνηθο. Ο δεύτερος θεωρείται ως μία καλή πηγή αντιοξειδωτικών, που μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων πολλών ασθενειών. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Επιπλέον και ο μαϊντανός είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, αφού 5 κλωναράκια παρέχουν πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών . Η συγκεκριμένη βιταμίνη όχι μόνο βοηθά στην πήξη του αίματος, αλλά υποστηρίζει επίσης την υγεία των οστών και της καρδιάς.

Φακές

Οι φακές μπορεί να είναι σκέτες ή με κόκκινη σάλτσα. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Ένα φλιτζάνι φακές περιέχει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και 16 γραμμάρια φυτικών ινών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φακές μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη του καρκίνου, στη διαχείριση του σακχάρου και στη μείωση της χοληστερόλης.

Χωριάτικη σαλάτα

Η –αγαπημένη- χωριάτικη σαλάτα φτιάχνεται από ντομάτες, κρεμμύδι, αγγούρι, ελιές και φέτα. Το ελαιόλαδο συμπληρώνει αυτό το πιάτο. Τα λαχανικά που περιέχει η χωριάτικη, την καθιστούν πλούσια σε φυτικές ίνες.

Οι ελιές και το ελαιόλαδο περιέχουν υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η φέτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, πρωτεΐνες και φώσφορο και βοηθά στην υγεία των οστών.

Γίγαντες

Τα λευκά φασόλια είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν μια εξαιρετική και σημαντική πηγή πρωτεΐνης για τους χορτοφάγους.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα φασόλια έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα φασόλια βοηθούν επίσης στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γονείς
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
Η άδεια χορηγείται στο γονέα−υπάλληλο ανεξάρτητα από το αν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
alfavita_logo
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
24ωρη απεργία προκήρυξαν για σήμερα οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ