Thumbnail
Αναλυτικά η διαδικασία για την ηλεκτρονική αίτηση μέσω του eΕΦΚΑ - Ταχύτερα αλλά μικρότερα θα λαμβάνουν στο εξής το εφάπαξ οι ασφαλισμένοι

Από την 1η Οκτωβρίου 2023 και εφεξής την αίτηση απονομής εφάπαξ οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ασφαλισμένοι σε 20 πρώην Τομείς Πρόνοιας) και αυτοαπασχολούμενοι (ασφαλισμένοι σε 6 πρώην Τομείς Πρόνοιας) θα την υποβάλλουν αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά.

Συγκεκριμένα, αφορά μισθωτούς εργαζόμενους σε επιχειρήσεις μετάλλου, λιπασμάτων, τσιμέντων, εμπορικών καταστημάτων, ξενοδοχοϋπαλλήλους, λιμενεργάτες, υπαλλήλους πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΡΤ), υπαλλήλους τραπεζών, εφημεριδοπώλες, ναυτικούς (κατώτερα πληρώματα και αξιωματικούς Εμπορικού Ναυτικού), μηχανικούς, υγειονομικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές και εργολήπτες δημοσίων έργων.

Σύμφωνα με αναλυτικό σημείωμα του Ηλία Γεωργάκη στo in.gr, για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Αίτηση Απονομής Εφάπαξ» o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr είτε μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr ) και ακολουθεί τη διαδρομή: Ηλεκτρονικές υπηρεσίες =>Συνταξιούχοι => Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης & Εφάπαξ Παροχής.

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, που δεν απαιτεί επιπλέον δικαιολογητικά για την πλειονότητα των δικαιούχων, απαλλάσσει από γραφειοκρατικές διαδικασίες και την υποχρέωση μετάβασης στις κατά τόπους υπηρεσίες του Φορέα δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερομένους που επισκέπτονται κατ’ έτος τον e-ΕΦΚΑ για τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

Τα ποσά ανά ταμείο

Για τις περιπτώσεις που, βάσει διατάξεων, ζητούνται δικαιολογητικά, αυτά καθορίζονται στο έντυπο υποβολής της αίτησης και αποστέλλονται μόνο ηλεκτρονικά σε ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) που υποδεικνύεται στο ίδιο έντυπο. Εφόσον χρειαστεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα, για τα τυχόν πρόσθετα στοιχεία που απαιτούνται. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ενταχθούν στην ανωτέρω διαδικασία και οι λοιποί πρώην Τομείς που δεν καλύπτονται από τη νέα υπηρεσία.

Τονίζεται ότι τα εφάπαξ που καταβάλλονται είναι «ψαλιδισμένα». Και αυτό γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου άλλαξε επί τα χείρω τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ (Δημόσιο και ιδιωτικός τομέας), με τη μείωση να αγγίζει το 23%. Το εφάπαξ βαίνει μειούμενο για τα έτη συνταξιοδότησης που συμπληρώνονται από 1ης/1/2014 και μετά, καθώς με τον Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) οι εισφορές που πληρώνονται από το 2014 και εντεύθεν στα ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ανταποδοτικότητα.

efapax

Νέες συντάξεις

Μικρότερες είναι και οι νέες συντάξεις που εκδίδει ο ΕΦΚΑ τόσο για τους μισθωτούς όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στην περίπτωση των μισθωτών έχει «βοηθήσει» ο νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος άλλαξε επί τα χείρω τον τρόπο υπολογισμού, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες προκύπτει ότι οι ίδιοι επιλέγουν να πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές, με αποτέλεσμα να εισπράττουν μικρότερες – αναλογικά – συντάξεις.

Όσον αφορά τους μισθωτούς, τις σοβαρές επιπτώσεις στο ύψος των νέων συντάξεων που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλος – μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων – αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για τον περασμένο Ιούλιο. Χαρακτηριστικό  των μειώσεων στις νέες συντάξεις των μισθωτών είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης κινείται στο 50% για 40 έτη ασφάλισης και μόλις 37,31% για την 35ετία (συν την εθνική σύνταξη).

Έτσι πέραν των 22 περικοπών, οι συντάξεις πλέον είναι μειωμένες κατά 20% κατά μέσο όρο σε σχέση με το καθεστώς προ του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος του 2016).

Τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» για τον Ιούλιο είναι αποκαλυπτικά, καθώς δείχνουν πως σχεδόν ένας στους δύο συνταξιούχους έχει μηνιαίο εισόδημα από 355 έως 838 ευρώ, ενώ η συντριπτική πλειονότητα λαμβάνει κάτω από 1.000 ευρώ. Σε σύνολο 2.480.000 συνταξιούχων, οι 1.201.302 λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 900 ευρώ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ)
Δείτε τον πληθυσμό όλων των περιοχών της χώρας μας - Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Ο μόνιμος πληθυσμός της Χώρας κατά Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Δημοτική Κοινότητα και οικισμό,
Δείτε τον πληθυσμό όλων των περιοχών της χώρας μας - Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ