Παιδικό δωμάτιο
«Χάλκινη» η Ελλάδα στη λίστα της Eurostat

Όλο και μεγαλύτεροι φεύγουν οι νέοι από το σπίτι των γονιών τους, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Η ακρίβεια, τα υπέρογκα ενοίκια σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς εγκλωβίζουν τους Έλληνες στα παιδικά τους δωμάτια μέχρι τα 31 τους χρόνια.

Τo 2022, οι νέοι σε ολόκληρη την ΕΕ εγκατέλειψαν το πατρικό τους κατά μέσο όρο στην ηλικία των  26,4 ετών. Ωστόσο, τα ποσοστά διαφέρουν κατά πολύ από χώρα σε χώρα.

Ο υψηλότερος μέσος όρος ηλικίας, 30 ετών και άνω, καταγράφηκε στην Κροατία (33,4 έτη), στη δεύτερη θέση είναι η Σλοβακία (30,8), ενώ στην τρίτη φιγουράρει η Ελλάδα, με τα παιδιά να φεύγουν από το πατρικό περίπου στα 31 χρόνια τους (30,7). Ακολουθούν η Βουλγαρία και η Ισπανία (και οι δύο 30,3), η Μάλτα (30,1) και η Ιταλία (30).

Αντίθετα, οι χαμηλότερες μέσες ηλικίες που οι νέοι φεύγουν από την γονική κατοικία, όλες κάτω των 23 ετών, καταγράφηκαν στη Φινλανδία, όπου τα παιδιά μετακομίζουν σε δικό τους σπίτι στα 21,3 έτη, τη Σουηδία (21,4), τη Δανία (21,7) και την Εσθονία (22,7).

Όλο και πιο αργά στην Ελλάδα οι νέοι εγκαταλείπουν το πατρικό

Σε διάστημα 10 ετών, η μέση ηλικία των νέων που εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι αυξήθηκε σε 14 χώρες της ΕΕ, κυρίως στην Κροατία (+1,8 έτη), την Ελλάδα (+1,7) και την Ισπανία (+1,6).

Ποιος εγκαταλείπει το πατρικό σπίτι αργότερα, άνδρες ή γυναίκες;

Στην ΕΕ, κατά μέσο όρο, οι άνδρες εγκαταλείπουν τη γονική εστία κατά δύο χρόνια αργότερα από τις γυναίκες: οι άνδρες σε ηλικία 27,3 ετών και οι γυναίκες σε ηλικία 25,4 ετών το 2022. Η διαφορά αυτή παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες, δηλαδή οι νεαρές γυναίκες μετακόμισαν από το γονεϊκό σπίτι κατά μέσο όρο νωρίτερα από τους νεαρούς άνδρες.

Οι άνδρες εγκατέλειψαν το πατρικό τους σπίτι, κατά μέσο όρο, μετά την ηλικία των 30 ετών σε 9 χώρες της ΕΕ (Κροατία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Σλοβακία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία και Πορτογαλία), ενώ αυτό ισχύει για τις γυναίκες μόνο σε μία χώρα: Κροατία.

Πηγή: imerisia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα πολύ συχνά ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα