smn

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι ποικίλα και μπορούν να παρουσιάσουν διαφορετικά συμπτώματα. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο κνησμός στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι ασυνήθιστες εκκρίσεις και η εμφάνιση κονδυλωμάτων, φυσαλίδων ή πληγών στα γεννητικά όργανα. Πολλά ΣΜΝ μπορούν να θεραπευτούν, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα από τα σεξουαλικά νοσήματα και να τα αντιμετωπίζετε άμεσα.

Τι είναι και πώς μεταδίδονται

Όπως υποδηλώνει και το όνομα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ή σεξουαλικά νοσήματα, είναι μια ομάδα παθολογικών καταστάσεων που μεταδίδονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Εμφανίζονται όταν ιοί, παράσιτα ή βακτήρια που σχετίζονται με αυτή τη μέθοδο μετάδοσης μολύνουν τον οργανισμό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι 374 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως μολύνονται με ένα από τα πιο κοινά ΣΜΝ. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα χλαμύδια, η σύφιλη και η γονόρροια. Επιπλέον, ο ίδιος οργανισμός εκτιμά ότι περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 15 έως 49 ετών φέρουν μόλυνση των γεννητικών οργάνων που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV).

Τα περισσότερα ΣΜΝ μεταδίδονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μέσω των σωματικών υγρών. Ωστόσο, η επαφή με μολυσμένο δέρμα μπορεί επίσης να προκαλέσει μετάδοση. Σε γενικές γραμμές, με την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να μολυνθεί κανείς από την κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με το αίμα μολυσμένων ατόμων. Για παράδειγμα, σκουλαρίκια και βελόνες ενδοφλέβιας έγχυσης.

Τα πιο συνηθισμένα ΣΜΝ:

  • HPV
  • Σύφιλη
  • Χλαμύδια
  • Γονόρροια
  • HIV/AIDS
  • Ηπατίτιδα Β
  • Τριχομονάδες
  • Έρπης των γεννητικών οργάνων

Τα κοινά συμπτώματα

Τα ΣΜΝ που περιγράφονται μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικά συμπτώματα, τα οποία είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται προκειμένου να αντιμετωπίζονται το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι ασυμπτωματικά, γι’ αυτό συνιστάται να κάνετε ετήσιο έλεγχο αν είστε σεξουαλικά ενεργοί.

Αν έχετε αμφιβολίες για πιθανές λοιμώξεις, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε σεξουαλική επαφή, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση σε άλλους.

1. Ασυνήθιστες εκκρίσεις

Όταν ο κόλπος ή το πέος παράγουν ασυνήθιστες εκκρίσεις, είναι πιθανό να πρόκειται για σύμπτωμα σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος. Ο γυναικείος γεννητικός σωλήνας εμφανίζει πρασινωπές ή κιτρινωπές εκκρίσεις, μερικές φορές με δυσάρεστη οσμή. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να διενεργείται εξέταση για ΣΜΝ, καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη γονόρροιας ή τριχομονάδων, μεταξύ άλλων.

Για τον ανδρικό γεννητικό σωλήνα, κάθε έκκριση εκτός από τα ούρα, το σπέρμα ή το προσπερματικό υγρό θα πρέπει να θεωρείται ασυνήθιστο έκκριμα. Είναι πιθανό να προκαλείται από χλαμύδια ή γονόρροια, γι’ αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

2. Σεξουαλικά νοσήματα: Κολπική αιμορραγία

Η κολπική αιμορραγία εκτός της κανονικής περιόδου μπορεί να προκαλείται από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ιδίως από χλαμύδια ή γονόρροια. Ωστόσο, είναι επίσης σύμπτωμα πολλών άλλων παθήσεων, όπως οι πολύποδες της μήτρας ή η ενδομητρίωση. Ως εκ τούτου, συνιστάται να επισκεφθείτε έναν ειδικό για την αντιμετώπιση του συμπτώματος, χωρίς να κάνετε σεξ μέχρι να επιβεβαιωθεί η αιτία.

3. Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ

Μια άλλη ασυνήθιστη αντίδραση είναι να αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Ορισμένα ΣΜΝ μπορούν να βλάψουν ή να ερεθίσουν τους ιστούς των γεννητικών οργάνων, προκαλώντας δυσφορία σε τέτοιες καταστάσεις.

4. Επώδυνη ούρηση

“Δυσουρία” είναι ο ιατρικός όρος για την επώδυνη ούρηση. Είναι πολύ συνηθισμένο να έχετε μια αίσθηση καύσου στην ουροδόχο κύστη.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κοινά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Για παράδειγμα, βλεννόρροια, έρπητα ή χλαμύδια.

Ωστόσο, είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα σε πολλές λοιμώξεις που δεν σχετίζονται με ΣΜΝ. Ορισμένες είναι μεγαλύτερης και άλλες μικρότερης σοβαρότητας.

5. Κονδυλώματα

Ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ιδίως ορισμένοι ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων, μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Ειδικά σε περιοχές όπως το αιδοίο, ο άξονας ή η άκρη του πέους, το όσχεο και ο πρωκτός.

Είναι σημαντικό να μην εφαρμόζετε σπιτικές θεραπείες που επιδιώκουν την αφαίρεση τέτοιων κονδυλωμάτων. Οποιαδήποτε προσέγγιση πρέπει να πιστοποιείται από γιατρό.

6. Πληγές και φουσκάλες

Η εμφάνιση πληγών ή φουσκαλών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων πρέπει να χτυπήσει το καμπανάκι για να σκεφτείτε ένα πιθανό ΣΜΝ. Στην περίπτωση των πληγών, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση που πρόκειται για χανδροειδή. Πρόκειται για την πρωτογενή λοίμωξη της σύφιλης.

Η πληγή εμφανίζεται περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Αν και ανώδυνη, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενή ή τριτογενή σύφιλη.

7. Οίδημα ή κνησμός

Ο υπερβολικός κνησμός των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού ή της κοντινής περιοχής μπορεί να προκαλείται από σεξουαλικά νοσήματα. Επιπλέον, το πρήξιμο και τα εξογκώματα σχετίζονται επίσης με αυτόν τον τύπο νόσου.

Άλλα πιθανά συμπτώματα των ΣΜΝ

Ενώ τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται από άλλες καταστάσεις, θα πρέπει επίσης να θεωρούνται ως πιθανές συνέπειες ενός ΣΜΝ. Ειδικά εάν εμφανίζονται σε συνδυασμό με κάποιο από τα επτά συμπτώματα που έχουν ήδη αναφερθεί:

  • Κοιλιακοί και μυϊκοί πόνοι
  • Υψηλή συχνότητα ούρησης
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Πυρετός και ρίγη

Πηγή: meygeia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εοφ
ΕΟΦ: «Προσοχή σε επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων»
«Επικίνδυνο το σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων», λέει ο ΕΟΦ - Ποιο είναι
ΕΟΦ: «Προσοχή σε επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων»
Φωτιά στον Έβρο
Φωτιές: Τα δάση και οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής που θα κλειδώνουν σε δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5
Αυτές οι περιοχές θα κλείνουν λόγω κινδύνου πυρκαγιάς
Φωτιές: Τα δάση και οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής που θα κλειδώνουν σε δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5
columbia
Έληξε το τελεσίγραφο του Κολούμπια - «Διαλυθείτε οικειοθελώς», απειλεί τους φοιτητές
Η πρόεδρος του πανεπιστημίου Κολούμπια κάλεσε τους φοιτητές να διαλυθούν οικειοθελώς, χωρίς να πει τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν το κάνουν
Έληξε το τελεσίγραφο του Κολούμπια - «Διαλυθείτε οικειοθελώς», απειλεί τους φοιτητές