Thumbnail
Δείτε τα καινούργια ψηφιακά έντυπα με τα οποία άρχισαν να βγαίνουν οι συντάξεις του Δημοσίου για αιτήσεις που υποβάλλονται από τον Ιούνιο και μετά 

Ο χρόνος απονομής συντάξεων με το e-ΔΑΥΚ έχει συντομευθεί και είναι ο επόμενος μήνας μετά την αίτηση συνταξιοδότησης. Το κλειδί στην όλη διαδικασία είναι να έχουν περαστεί στο δελτίο του υπαλλήλου τα ακριβή και πλήρη στοιχεία της υπηρεσιακής του κατάστασης, όπως ο χρόνος ασφάλισης στο Δημόσιο με βάση την ημερομηνία διορισμού, οι χρόνοι ασφάλισης που διανύθηκαν σε άλλα Ταμεία (διαδοχική ασφάλιση) και οι συντάξιμες αποδοχές του.

Στις περιπτώσεις που κάποια από τα εν λόγω στοιχεία δεν έχουν περαστεί στο ηλεκτρονικό δελτίο του υπαλλήλου, ή αν διαπιστωθεί εκ των υστέρων ότι χρειάζονται διορθώσεις, η σύνταξη θα βγαίνει εφόσον ο ασφαλισμένος θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τα υπάρχοντα στοιχεία του ΔΑΥΚ και στη συνέχεια θα γίνονται οι απαραίτητες μεταβολές με βάση τα πλήρη στοιχεία του ατομικού του δελτίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

Το νέο βήμα του ΕΦΚΑ φέρνει ακόμη πιο κοντά την πλήρη αυτοματοποίηση της έκδοσης συντάξεων στο Δημόσιο όσον αφορά στις νέες αιτήσεις, καθώς μέχρι τώρα το ΔΑΥΚ αποτελούσε μεν αποδεικτικό για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο Δημόσιο, αλλά δεν ήταν σε ψηφιακή μορφή.

Εφαρμογή

Η νέα εφαρμογή του e-ΔΑΥΚ ξεκίνησε από τις 5 Ιουλίου και ήδη έχουν μπει σε διαδικασία άμεσης έκδοσης 1.570 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης από ασφαλισμένους του Δημοσίου (με υποβολή από 5/7/2023). Από τις 1.570 αιτήσεις με e-ΔΑΥΚ, μέσα σε έναν περίπου μήνα έχουν οριστικοποιηθεί οι αιτήσεις συνταξιοδότησης 670 ασφαλισμένων και προχωρά η επεξεργασία για τις άλλες 900.

Οι 670 οριστικές αιτήσεις θα πληρωθούν με την κύρια σύνταξη στο τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς να μεσολαβήσει η προσωρινή που δίνει το Δημόσιο (σ.σ.: με το 50% του μισθού βάσει μισθολογίου του 2011).

Η νέα υπηρεσία αποτελεί πλέον άλλο ένα ψηφιακό μέσο του ΕΦΚΑ που λύνει τα χέρια των υπαλλήλων του και μειώνει σημαντικά την αναμονή για σύνταξη από το Δημόσιο για τις νέες από 5/7/2023 και μετά αιτήσεις. Το ηλεκτρονικό ΔΑΥΚ ήταν ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των διοικήσεων του φορέα από το 2019 και μετά. Το εγχείρημα προβλέφθηκε νομοθετικά και έγινε πράξη από τη σημερινή διοίκηση του ΕΦΚΑ και τις ενέργειες του αρμόδιου υποδιοικητή για την ψηφιακή υποδομή του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρου Βαρβέρη, με τη συμβολή και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Δημοσίου.

Με το e-ΔΑΥΚ ο χρόνος ασφάλισης και όλα τα συνταξιοδοτικά δεδομένα των υπαλλήλων, (αποδοχές, πλασματικά έτη κ.λπ.) αντλούνται αυτόματα βάσει της υπηρεσιακής τους εξέλιξης και έτσι είναι εύκολο στον ΕΦΚΑ, με το που θα υποβληθεί η αίτηση, να αναζητηθούν όλα τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και τον υπολογισμό του ποσού σύνταξης.

Συμπαρασύρονται…

 

Το ψηφιακό ΔΑΥΚ, εκτός από την επίσπευση έκδοσης της κύριας σύνταξης, θα οδηγήσει και στη μείωση του χρόνου απονομής της επικουρικής και του εφάπαξ, καθώς οι δύο αυτές παροχές έπονται της κύριας σύνταξης.

Η τέταρτη παροχή που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, το μέρισμα από το ΜΤΠΥ, προηγείται όλων και βγαίνει πριν από την κύρια σύνταξη, καθώς στο εν λόγω Ταμείο ο χρόνος ασφάλισης έχει ψηφιοποιηθεί για το σύνολο των υπαλλήλων.

Με το ψηφιακό ΔΑΥΚ γίνεται κάτι αντίστοιχο για το χρόνο ασφάλισης των υπαλλήλων στο Δημόσιο αλλά και στην επικουρική ασφάλιση, όπως και στον κλάδο εφάπαξ.

Ο λόγος που καθυστερούσαν να βγουν οι επικουρικές και τα εφάπαξ ήταν επειδή πήγαινε πίσω η κύρια σύνταξη. Στο εξής, με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή του ΕΦΚΑ για τις κύριες συντάξεις του Δημοσίου, θα είναι εφικτό να εκδίδονται εντός τριμήνου οι επικουρικές και τα εφάπαξ.

Σημειώνεται ότι η αυτοματοποιημένη έκδοση συντάξεων εφαρμόζεται ήδη και σε άλλα Ταμεία όταν δεν μεσολαβεί διαδοχική ασφάλιση.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ιδού το νέο ψηφιακό έντυπο

Παρουσιάζουμε παρακάτω ένα από τα καινούργια ψηφιακά έντυπα με τα οποία άρχισαν να βγαίνουν οι συντάξεις του Δημοσίου για αιτήσεις που υποβάλλονται από τον Ιούνιο και μετά 

Ο εν λόγω υπάλληλος αποχώρησε για σύνταξη στις 30 Ιουνίου 2023 και αναμένεται να πληρωθεί την πρώτη σύνταξη στο τέλος Αυγούστου.

Στο ψηφιακό ΔΑΥΚ με το οποίο ο ΕΦΚΑ υπολόγισε και εξέδωσε άμεσα τη σύνταξη απεικονίζονται:

*Στην 1η σελίδα τα ατομικά στοιχεία του ασφαλισμένου.

syntaxi_me_ena_klik
syntaxi_me_ena_klik

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

egkefalos
Με ποια καθημερινή συνήθεια θα μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νευροψυχολόγο
Τα παιχνίδια γνώσεων μπορούν να βοηθήσουν, αλλά αυτή η συνήθεια είναι ακόμα πιο αποτελεσματική
Με ποια καθημερινή συνήθεια θα μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νευροψυχολόγο