SPARAGGIA
Βοηθούν στο αδυνάτισμα: Έχουν ελάχιστα λιπαρά και θερμίδες (μόλις 32 ανά φλιτζάνι) και πολλές διαλυτές και αδιάλυτες ίνες. Τα σπαράγγια σας χορταίνουν, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Η σπαραγγιά είναι ένας χαμηλός αγκαθωτός θάμνος που φυτρώνει σε διάφορα απόμερα μέρη, σε αγρούς, κάτω από κωνοφόρα δέντρα και ελιές, κοντά σε φράχτες και πουρνάρια, σε ρεματιές, δίπλα σε ποτάμια και ρυάκια. Οι βλαστοί του θάμνου βγαίνουν απευθείας από το χώμα – και όχι από έναν κεντρικό κορμό. Η εποχή των άγριων σπαραγγιών είναι από τα τέλη του Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα του Μαΐου, ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο κάθε τόπου. Όποιοι θέλουν να συλλέξουν τα άνθη του θάμνου, για να τα χρησιμοποιήσουν ως αφέψημα για την αϋπνία, ας σημειώσουν ότι η σπαραγγιά ανθίζει Ιούλιο και Αύγουστο.

Για να συλλέξετε τα άγρια σπαράγγια θα πρέπει να παραμερίσετε τα αγκάθια του φυτού, που δεν είναι λίγα. Προκειμένου να το κάνετε θα χρειαστείτε ένα μπαστούνι ή ένα ραβδί, αλλιώς στη μάχη με τη σπαραγγιά θα βγει εκείνη νικήτρια και εσείς θα μείνετε με άδεια χέρια. Ίσως είναι χρήσιμο να έχετε μαζί σας και ένα ζευγάρι γάντια κήπου. Σε κάθε περίπτωση, είτε βγείτε για σπαράγγια, είτε για αβρωνιές είναι προτιμότερο να φοράτε μποτάκια γιατί στην εξοχή θα συναντήσετε βάτους, πέτρες, απότομες κατηφόρες και μαλακά εδάφη που χρειάζονται κατάλληλο εξοπλισμό.

 Όταν εντοπίσουμε τα άγρια σπαράγγια, τα συλλέγουμε κόβοντας περίπου 10-15 εκατοστά από την κορυφή του κάθε βλαστού, το οποίο παρεμπιπτόντως, ονομάζεται δόρυ. Υπάρχουν όμως και ημιάγρια σπαράγγια, δηλαδή άγρια που έχουν καλλιεργηθεί. Θεωρείται μάλιστα μια εξαιρετική συγκαλλιέργεια όταν σπαρθούν κάτω από ελαιόδεντρα. Μετά τη συγκομιδή τους, οι βλαστοί πωλούνται σε λαϊκές και σε μανάβικα, σε ματσάκια. Στη μορφή και στη γεύση μοιάζουν με τα άγρια και όχι με τα καλλιεργημένα σπαράγγια.

Άγρια και ημιάγρια διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι 3 ημέρες τυλιγμένα σε υγρή πετσέτα. Αν τα ζεματίσουμε και τα καταψύξουμε μπορούμε να τα κρατήσουμε στην κατάψυξη για μήνες. Δεν χρειάζονται καθάρισμα διότι είναι πολύ λεπτά και τρυφερά. Το μόνο που θα κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε τα σκληρά ινώδη τμήματα που ενδεχομένως υπάρχουν. Για να καταλάβουμε πιο κομμάτι θα πετάξουμε αρκεί να κρατήσουμε όρθιο ένα βλαστό. Στο σημείο που λυγίζει αρχίζει το τρυφερό του μέρος. Το υπόλοιπο το κόβουμε και το πετάμε.

Μαγειρεύονται πολύ εύκολα αν τα δέσουμε με σπάγκο και τα ρίξουμε για λίγα λεπτά σε ελάχιστο αλατισμένο νερό που βράζει. Αμέσως μετά, τα βουτάμε σε παγωμένο νερό για να μείνει ζωηρό το χρώμα τους, τα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε με λάδι και λεμόνι, ίσως και με λίγο λιωμένο σκόρδο. Αν μας αρέσουν τα ελαφρώς πικρά αφεψήματα, το ζουμί που περισσεύει μπορούμε να το πιούμε χλιαρό με την προσθήκη λεμονιού και αλατιού.

 Εκτός από το απλό ζεμάτισμα γίνονται πολύ ωραία και στον ατμό. Αν θέλουμε να τα ψήσουμε στον φούρνο, θα τα πασπαλίσουμε πρώτα με χονδρό αλάτι, θα τα περιχύσουμε με λίγο λάδι και θα τα τυλίξουμε σε λαδόκολλα. Μπορούμε ακόμη να τα περάσουμε από το γκριλ ή από το τηγάνι. Συνοδεύουν εξαιρετικά κρεατικά, ψάρια και αυγά ποσέ. Αλλά έχουν πολλές ακόμη δυνατότητες, μπαίνουν σε ριζότο, σε τάρτες, οπωσδήποτε σε ομελέτες και οι τρυφερές κορυφές τους απογειώνουν γευστικά τις ωμές σαλάτες.

Τα σπαράγγια είναι μια υπερτροφή με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες A, C, E, K και B6, καθώς και φυλλικό οξύ, σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Βοηθούν στο αδυνάτισμα: Έχουν ελάχιστα λιπαρά και θερμίδες (μόλις 32 ανά φλιτζάνι) και πολλές διαλυτές και αδιάλυτες ίνες. Τα σπαράγγια σας χορταίνουν, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ηλεκτρονικό τσιγάρο
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Οι κίνδυνοι των αρωματικών ενώσεων: Ανάγκη για σφιχτότερη ρύθμιση και δημόσια ευαισθητοποίηση
Η ανασκόπηση των χημικών ουσιών και των τοξικών επιπτώσεων των αρωματικών γεύσεων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και η ανάγκη για αυστηρότερη ρύθμιση και...
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Οι κίνδυνοι των αρωματικών ενώσεων: Ανάγκη για σφιχτότερη ρύθμιση και δημόσια ευαισθητοποίηση
sxoleio
Μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ποια μέρα θα πιστωθεί η μισθοδοσία στους λογαριασμούς τους
Εκπαιδευτικοί: O υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1η Μαΐου
Μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ποια μέρα θα πιστωθεί η μισθοδοσία στους λογαριασμούς τους