Επιβάτες σε πλοίο σε λιμάνι
Χαρακτηριστικά παραδείγματα για το κόστος ακτοπλοϊκής μετάβασης - Κυβερνητική παρέμβαση για το αυξημένο κόστος στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Δυσβάστακτο είναι το φετινό καλοκαίρι το κόστος μετακίνησης με την ακτοπλοΐα στα νησιά για μία μέση ελληνική οικογένεια, εξαιτίας των πολύ ακριβών εισιτηρίων, με αποτέλεσμα αρκετοί να είναι αυτοί που ματαιώνουν τις διακοπές τους ή αναζητούν προορισμούς, στους οποίους μπορούν να μεταφερθούν οδικώς και άρα τα έξοδα να είναι περισσότερο περιορισμένα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων, Γρηγόρη Λάβδα, οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι φέτος κατά περίπου 25%-30% υψηλότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το αποτέλεσμα είναι, κατά τον ίδιο, σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες, που σκεπτόταν ή προγραμμάτιζε να κάνει διακοπές σε νησί, να προχωρεί σε ματαίωση των σχεδίων του και να αναζητά τουριστικά θέρετρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, με κύριο στόχο να μην απέχουν πολύ από το μόνιμο τόπο κατοικίας του.

«Είναι γεγονός ότι η αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων φέτος αγγίζει ακόμα και το 30% ανάλογα, βέβαια, με τον προορισμό. Ο κλάδος μας έχει παραπονεθεί πολλές φορές για το θέμα των τιμών των εισιτηρίων, αλλά, δυστυχώς, με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα… Επικαλούνται το ακριβότερο πετρέλαιο αλλά προσθέτουν συγχρόνως και άλλες αυξήσεις, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει κατά πολύ το κόστος των εισιτηρίων. Την ίδια στιγμή σε κάποια πλοία βάζουν περισσότερο κόσμο από το επιτρεπόμενο όριο, αλλά, δυστυχώς, οι έλεγχοι είναι πλημμελείς και έτσι δεν εντοπίζονται όλοι οι παραβάτες. Υπάρχει, βέβαια και η λύση του αεροπλάνου για τη μετάβαση σε κάποιο νησί, όμως, αυτή η λύση είναι ακόμα πιο ακριβή για μία οικογένεια, οπότε η ακτοπλοϊκή μετακίνηση αποτελεί μονόδρομο. Η πραγματικότητα δείχνει ότι περίπου το 30% αυτών που θέλουν ή ήθελαν να κάνουν διακοπές σε νησί να προτιμάει τελικά προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Λάβδας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα για το κόστος ακτοπλοϊκής μετάβασης

Ο ίδιος αναφέρει και χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφορικά με το κόστος ακτοπλοϊκής μετακίνησης σε κάποια ελληνικά νησιά, με το δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο επιβάτης δε θα κλείσει καμπίνα αλλά θα καθίσει στο σαλόνι του καραβιού.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Λάβδα, το κόστος μετακίνησης με καράβι από τον Πειραιά στη Ρόδο για μία τετραμελή οικογένεια ανέρχεται στα 364 ευρώ, αφού το ατομικό εισιτήριο κοστίζει 91 ευρώ. Άρα μόνο για τη μεταφορά της προς και από τη Ρόδο οικογένεια τεσσάρων ατόμων θα πρέπει να δαπανήσει 728 ευρώ.

Αναφορικά με την Κω το κόστος μετάβασης για ένα άτομο από τον Πειραιά ανέρχεται στα 77 ευρώ, με αποτέλεσμα μόνο για να φτάσει με το καράβι στο όμορφο νησί των Δωδεκανήσων μία τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να δαπανήσει 308 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την Πάρο και τη Νάξο, το ατομικό εισιτήριο μετάβασης ανέρχεται φέτος στα 50 ευρώ. Άρα, προκειμένου να φτάσει στα συγκεκριμένα νησιά από την Αττική μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων και να γυρίσει πίσω, θα πρέπει να καταβάλει 400 ευρώ.

Για τη Λέσβο από τον Πειραιά το ατομικό εισιτήριο κοστίζει 53,50 ευρώ και άρα μία τετραμελής οικογένεια χρειάζεται για το πήγαινε-έλα από και προς τον Πειραιά 414 ευρώ.

Τέλος, από τον Πειραιά προς την Κρήτη το εισιτήριο της ατομικής μετάβασης με ένα μέσο καράβι φτάνει στα 42 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων θα πρέπει να δαπανήσει συνολικά για τις μετακινήσεις της 336 ευρώ.

«Αυτές οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων πρακτικά σημαίνουν ότι… δε θέλουν τους Έλληνες τουρίστες στα νησιά μας, αφού θα πρέπει να προστεθεί και το πολύ υψηλό κόστος διαμονής. Δυστυχώς, γίνεται εκμετάλλευση στο έπακρο της τουριστικής σαιζόν. Αυτό φαίνεται στην κάθε λεπτομέρεια. Θα αναφέρω ως παράδειγμα το εξής: Υπάρχει και το φοιτητικό ακτοπλοϊκό εισιτήριο, το οποίο έχει έκπτωση κατά 50%. Όμως, παιδιά που έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις, πέρασαν σε μία πανεπιστημιακή σχολή, αλλά ακόμα δεν εγγράφηκαν, αφού τα πανεπιστήμια ανοίγουν το φθινόπωρο, δε δικαιούνται της έκπτωσης, παρά το γεγονός ότι στην ουσία είναι φοιτητές», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων.

Κυβερνητική παρέμβαση για το αυξημένο κόστος στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Αναφορά στις υψηλές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έκανε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προαναγγέλλοντας στην ουσία κυβερνητική παρέμβαση.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει κανένα ζήτημα στην τύχη του. Με άμεσες παρεμβάσεις όπως στο θέμα της ενέργειας. Το παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό και θα ενημερωθείτε άμεσα για νεότερα από την κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Πηγή: ethnos.gr

 

Διαβάστε επίσης στο ethnos.gr:

Πρωταγωνιστής στο Βίλνιους ο Ερντογάν: Τα ανταλλάγματα για το «πράσινο φως» στη Σουηδία - Διαπραγμάτευση για τα F-16

Καύσωνας «Κλέων»: Δύσκολες οι επόμενες ημέρες – Πότε έρχονται 43αρια, οι περιοχές που ο υδράργυρος θα χτυπήσει «κόκκινο»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

προσφυγας
Είκοσι έξι χρονιά μετρά είδα ξανά τα ματιά του Κριμ, του πρόσφυγα μαθητή μου
Η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Λαυρίου, η φιλόλογος Ρία Παπαμανώλη, και ο παλιός της μαθητής Καρίμ συναντήθηκαν ξανά στο σχολείο
Είκοσι έξι χρονιά μετρά είδα ξανά τα ματιά του Κριμ, του πρόσφυγα μαθητή μου