Θερινός Κινηματογράφος
Θερινό σινεμά με την κλασική του φορεσιά: καρέκλες σκηνοθέτη, ψιλοχάλικο, αγιόκλημα τριγύρω και πίσω από την οθόνη ψηλά κυπαρίσσια

Ιστορία βαθιά ανθρώπινη, κοινωνία βαθιά συντηρητική, οι προκαταλήψεις πανίσχυρες. Η σκληρή δοκιμασία ενός ζευγαριού, που έχει ένα παραδοσιακό κατάστημα με καφτάνια στο Μαρόκο. Τεχνίτης ονομαστός ο Χαλίμ δίπλα του γυναίκα, η Μίνα, ζει το δικό της Γολγοθά. Είναι βαριά άρρωστη.

Αργός ο ρυθμός της αφήγησης, η δική μας δυτική εκδοχή των γρήγορων σκηνών σε συσχέτιση με την αφρικανική κινηματογραφική εκδοχή, που δεν βιάζεται καθόλου… Κάθε σκηνή ζυγίζεται, αν θα πάει στην επόμενη. Θερινό σινεμά με την κλασική του φορεσιά: καρέκλες σκηνοθέτη, ψιλοχάλικο, αγιόκλημα τριγύρω και πίσω από την οθόνη ψηλά κυπαρίσσια. Το βλέμμα σου αιχμαλωτισμένο στην ταινία ψυχανεμίζοντας με όλο το σκηνικό, με τις κινηματογραφικές αναμνήσεις σου – τότε που το σινεμά ήταν βασική πηγή ψυχαγωγίας.

Το φεγγάρι στο βάθος ντροπαλό. Άλλοτε κρύβεται κι άλλοτε φανερώνεται ανάμεσα στα κλαδιά των κυπαρισσιών. Τρέχει με τόσο μεγάλες ταχύτητες γύρω από τον πλανήτη μας και εμείς δεν το καταλαβαίνουμε – το βλέπουμε να πηγαίνει αργά αργά. Το ίδιο και με τη Γη μας. Απίθανες μεγάλες οι ταχύτητές της, περιστροφής και περιφοράς της, και εμείς τη θεωρούμε ακίνητη. Τι σου είναι το «φαίνεσθαι» και τι το «είναι»…

Το ζευγάρι έχει έναν μαθητευόμενο στο μαγαζί, τον Γιουσέφ. Το εμπόρευμα: γυναικεία ρούχα, με πανέμορφα σχέδια, σχέδια φτιαγμένα με χρυσοκλωστές. Η πελάτισσα απαιτητική για το πανέμορφο μπλε καφτάνι. Γυναίκα «επώνυμου» περιφερειάρχη, «όσα λεφτά χρειάζονται», δεν έχει πρόβλημα. Το θέλει όμως σύντομα. Ο Χαλίμ δεν χρησιμοποιεί μηχανή, μόνο τα χέρια του, είναι τεχνίτης ονομαστός – συνέχεια του πατέρα του. Στο χαμάμ, ανδρικά σώματα αχνοφαίνονται, εξάπτουν τους ερωτισμούς τους και τη φαντασία του ήρωα, κάποιοι προχωρούν …πιο πέρα, ο έρωτας φτερουγίζει εδώ μέσα.

Ο μαθητευόμενος ξυπνάει το συναίσθημα του για το αφεντικό του. Η υγεία της γυναίκας του χειροτερεύει. Ο άντρας της γίνεται όλο και πιο τρυφερός. Ο γιατρός τού λέει ότι «η γυναίκα το πάλεψε θα πρέπει να την αφήσουμε να φύγει». Το φεγγάρι βρήκε κενό μεγάλο, είναι ολόγιομο. Τραβάει τα βλέμματά μας. Τύχη ιερή το φέρνει στην πιο συγκινητική στιγμή ολοφώτεινο. Ο άντρας χαϊδεύει την πληγή με τα ακροδάχτυλα του στο κομμένο στήθος της γυναίκας του. Σιωπή, βλέμματα μακρινά, τρυφερά, γεμάτα αγάπη.

Ο Χαλίμ εξομολογείται. Αποκαλύπτει στη Μίνα, που νιώθει τη ζωή της να λιγοστεύει, τις δικές του ομοφυλοφιλικές επιθυμίες. «Δεν μπόρεσα να τις ελέγξω». Η γυναίκα του μεγαλείο. «Να αφήσεις την αγάπη σου να εκδηλωθεί»… Το μπλε καφτάνι αλλάζει προορισμό.

Μια τρυφερή ταινία με συναίσθημα και αγάπη, με ανθρωπιά και καλοσύνη. Οι προκαταλήψεις και η παραδοσιακή «ηθική» παραμερίζονται.

Αρχές Ιουλίου, στο όμορφο σινεμά της Καισαριανής, στην Αιολία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα