Ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Οι πιθανότητες για επιπλέον διασωθέντες είναι μηδαμινές»

«Πλωτά νεκροταφεία» χαρακτήρισε τα σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες, όπως αυτό που βούλιαξε ανοιχτά της Πύλου, ο ναύαρχος του Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία και διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ , στη σκιά της τραγωδίας με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με 79 νεκρούς μετανάστες ο Νίκος Σπανός τόνισε:

«Οι έρευνες βάσει της νομοθεσίας πρέπει να συνεχιστούν για τουλάχιστον 72 ώρες από αέρα και θάλασσα, διότι πρέπει να καλύψουμε όλη την περιοχή σύμφωνα πάντα με τα ρεύματα. Πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά οι αρμόδιοι της επιχείρησης να ακολουθήσουν τι ρεύματα υπάρχουν εκεί μήπως βρούμε επιζώντες. Και το κακό βέβαια είναι ότι δεν είχαν σωσίβια».

«Η ζωή είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου και η προστασία της αποτελεί ένα ύψιστο καθήκον της πολιτείας μας αλλά και επιτακτική υποχρέωση όλων μας. Άρα η έρευνα και διάσωση επιβάλλεται από την Πολιτεία να είναι άμεση και να έχει τα αποτελέσματα που πρέπει. Σε αυτό λοιπόν το έργο με το δύσκολο έργο έρχεται το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης να συντονίσει οποιαδήποτε θαλάσσια προβλήματα υπάρχουν» υπογράμμισε.

«Οι πιθανότητες για επιπλέον διασωθέντες είναι μηδαμινές»

Απαντώντας στο εάν υπάρχουν ελπίδες για επιπλέον διασωθέντες, ο ναύαρχος του Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία και διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός σημείωσε:

«Οι πιθανότητες είναι μηδαμινές και θα σας πω για ποιο λόγο: Το σκάφος πρέπει να έφυγε εδώ και περίπου δύο ημέρες από το λιμάνι της Λιβύης, το Τομπρούκ βρέθηκε περίπου 47 μίλια βορειοδυτικά της Πύλου. Διένυσε περίπου 300 ναυτικά μίλια – άρα ήταν εντός Ελλάδας».

«Αυτά τα σκάφη δεν έχουν καθόλου πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, δεν είναι αξιόπλοο δηλαδή είναι πλωτά -θα το πω πολύ απλά- ”πλωτά νεκροταφεία”. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση φαίνεται ότι βρέθηκε σε πολύ σε δυσχερή θέση το σκάφος, έσβησαν οι μηχανές του γιατί πιθανόν να είναι μηχανική βλάβη ή από καύσιμα το πιθανότερο και επειδή είχε μεγάλο αριθμό. Εκεί εστιάζω εγώ ότι πρέπει να είχε πάρα πολλούς επιβαίνοντες και πιθανόν να είναι και γυναικόπαιδα στους εσωτερικούς χώρους του αλιευτικού. Ότι λόγω του μεγάλου βάρους που είχε το σκάφος – λόγω του μεγάλου αριθμού που έχει υπερβεί κατά 1000% περισσότερο από αυτό που προβλέπει το πρωτόκολλο του – αν υπήρξεπρωτόκολλο» συμπλήρωσε.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φυματίωση
Μικρόβια στα νοσοκομεία: Η εικόνα στην Ευρώπη ανησυχεί τους ειδικούς
Ανησυχία προκαλούν τα νεότερα δεδομένα για την εξάπλωση ανθεκτικών μικροβίων στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο...
Μικρόβια στα νοσοκομεία: Η εικόνα στην Ευρώπη ανησυχεί τους ειδικούς
Μετρό, ΣΤΑΣΥ
Πρόωρο «ρολό» στη Γραμμή 2 του Μετρό: Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα από σήμερα απόψε και γιατί
Αναπροσαρμόζεται το ωράριο στη Γραμμή 2 του Μετρό από την Κυριακή έως την Πέμπτη
Πρόωρο «ρολό» στη Γραμμή 2 του Μετρό: Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα από σήμερα απόψε και γιατί
i_1011534294_crete-rethymno_1743x752.jpg
Το Ρέθυμνο στο επίκεντρο της ψηφιακής παιδαγωγικής: Ανοίγει η αυλαία για το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΤΠΕ στην Εκπαίδευση
Ψηφιακός μετασχηματισμός στα σχολεία: Όλες οι λεπτομέρειες και οι προθεσμίες για το μεγάλο επιστημονικό ραντεβού της ΕΤΠΕ
Το Ρέθυμνο στο επίκεντρο της ψηφιακής παιδαγωγικής: Ανοίγει η αυλαία για το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΤΠΕ στην Εκπαίδευση