Ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου
«Οι πιθανότητες για επιπλέον διασωθέντες είναι μηδαμινές»

«Πλωτά νεκροταφεία» χαρακτήρισε τα σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες, όπως αυτό που βούλιαξε ανοιχτά της Πύλου, ο ναύαρχος του Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία και διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ , στη σκιά της τραγωδίας με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με 79 νεκρούς μετανάστες ο Νίκος Σπανός τόνισε:

«Οι έρευνες βάσει της νομοθεσίας πρέπει να συνεχιστούν για τουλάχιστον 72 ώρες από αέρα και θάλασσα, διότι πρέπει να καλύψουμε όλη την περιοχή σύμφωνα πάντα με τα ρεύματα. Πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά οι αρμόδιοι της επιχείρησης να ακολουθήσουν τι ρεύματα υπάρχουν εκεί μήπως βρούμε επιζώντες. Και το κακό βέβαια είναι ότι δεν είχαν σωσίβια».

«Η ζωή είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου και η προστασία της αποτελεί ένα ύψιστο καθήκον της πολιτείας μας αλλά και επιτακτική υποχρέωση όλων μας. Άρα η έρευνα και διάσωση επιβάλλεται από την Πολιτεία να είναι άμεση και να έχει τα αποτελέσματα που πρέπει. Σε αυτό λοιπόν το έργο με το δύσκολο έργο έρχεται το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης να συντονίσει οποιαδήποτε θαλάσσια προβλήματα υπάρχουν» υπογράμμισε.

«Οι πιθανότητες για επιπλέον διασωθέντες είναι μηδαμινές»

Απαντώντας στο εάν υπάρχουν ελπίδες για επιπλέον διασωθέντες, ο ναύαρχος του Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία και διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός σημείωσε:

«Οι πιθανότητες είναι μηδαμινές και θα σας πω για ποιο λόγο: Το σκάφος πρέπει να έφυγε εδώ και περίπου δύο ημέρες από το λιμάνι της Λιβύης, το Τομπρούκ βρέθηκε περίπου 47 μίλια βορειοδυτικά της Πύλου. Διένυσε περίπου 300 ναυτικά μίλια – άρα ήταν εντός Ελλάδας».

«Αυτά τα σκάφη δεν έχουν καθόλου πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, δεν είναι αξιόπλοο δηλαδή είναι πλωτά -θα το πω πολύ απλά- ”πλωτά νεκροταφεία”. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση φαίνεται ότι βρέθηκε σε πολύ σε δυσχερή θέση το σκάφος, έσβησαν οι μηχανές του γιατί πιθανόν να είναι μηχανική βλάβη ή από καύσιμα το πιθανότερο και επειδή είχε μεγάλο αριθμό. Εκεί εστιάζω εγώ ότι πρέπει να είχε πάρα πολλούς επιβαίνοντες και πιθανόν να είναι και γυναικόπαιδα στους εσωτερικούς χώρους του αλιευτικού. Ότι λόγω του μεγάλου βάρους που είχε το σκάφος – λόγω του μεγάλου αριθμού που έχει υπερβεί κατά 1000% περισσότερο από αυτό που προβλέπει το πρωτόκολλο του – αν υπήρξεπρωτόκολλο» συμπλήρωσε.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πατάτες
Χιλιάδες τόνοι πατάτας… στους δρόμους του Βερολίνου – Όταν η υπερπαραγωγή γίνεται κοινωνικό δώρο
Δωρεάν πατάτες στο Βερολίνο: Πώς μια εταιρεία έκανε την υπερπαραγωγή κοινωνικό γεγονός
Χιλιάδες τόνοι πατάτας… στους δρόμους του Βερολίνου – Όταν η υπερπαραγωγή γίνεται κοινωνικό δώρο
ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Tasnim: «Πάνω από 1 εκατ. Ιρανοί έτοιμοι για “ιστορική κόλαση” σε ενδεχόμενη αμερικανική εισβολή»
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αυξημένη προσέλευση πολιτών σε κέντρα των Basij, του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης αλλά και του τακτικού...
Tasnim: «Πάνω από 1 εκατ. Ιρανοί έτοιμοι για “ιστορική κόλαση” σε ενδεχόμενη αμερικανική εισβολή»
ζαχαρακη
Ζαχαράκη: Δύο δωρεάν συνεδρίες επαγγελματικού προσανατολισμού σε μαθητές
Στις δωρεάν υπηρεσίες ατομικής συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού θα μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές γυμνασίου και λυκείου
Ζαχαράκη: Δύο δωρεάν συνεδρίες επαγγελματικού προσανατολισμού σε μαθητές