nauagio-pilos
Μαρτυρίες για 100 παιδιά κλειδωμένα στα αμπάρια

Συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Στο λιμάνι έφτασε το βράδυ της Τετάρτης πλοίο του Λιμενικού φορτωμένο με μαύρες σακούλες, ενώ δυστυχώς όπως αναμένεται εκατοντάδες μπορεί να είναι οι μετανάστες που να πνίγηκαν στα ανοιχτά της Πύλου.

Τουλάχιστον 79 νεκροί έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου μετά το ναυάγιο του αλιευτικού στο οποίο είχαν επιβιβαστεί μετανάστες. Διασώθηκαν 104 άνθρωποι.

ναυάγιο

Σύμφωνα με το Λιμενικό, στην περιοχή επιχειρούν κυρίως 6 παραπλέοντα σκάφη και ναυαγοσωστικό του Λιμενικού.

Διασωθέντες έχουν μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις αποθήκες του λιμανιού της πόλης, όπου τους παρέχεται φαγητό, κουβέρτες. Πιθανόν σήμερα θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας.

Οι διασωθέντες υποστηρίζουν ότι υπήρχαν γυναίκες και παιδιά στοιβαγμένα στ’ αμπάρια του πλοίου

Οπως δήλωσε ο καρδιολόγος, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 30 πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση τους είναι σχετικά καλή.

«Ελέγχονται τα προβλήματά τους. Κάποιοι έχουν πνευμονίες, κάποιοι άλλοι έχουν συνολική κατάπτωση, κάποιοι άλλοι έχουν διάφορα προβλήματα, επειδή έπαθαν πνευμονία εξ εισροφήσεως.

»Τα προβλήματά τους είναι αναμενόμενα, με αυτά που τράβηξαν οι άνθρωποι. Κυρίως το ψυχολογικό τους είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό που ζητάνε εναγωνίως είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους», επισήμανε ο κ. Μάκαρης.

nauagio-pilos

Πρόσθεσε πως ορισμένοι από τους διασωθέντες ασθενείς ανέφεραν ότι στο πλοίο επέβαιναν γύρω στους 750 ανθρώπους, ανάμεσά τους περίπου 50-100 παιδιά στ’ αμπάρια.

«Ρωτούσα πόσοι ήταν στο σκάφος αυτό, έλεγαν κάποιοι για 750. Υπήρχαν διφορούμενες απόψεις για το πόσα παιδιά ήταν στο πλοίο, άλλοι έλεγαν 50, άλλοι για 100, δεν ήξεραν προφανώς τι συνέβαινε στ’ αμπάρια», ανέφερε ο κ. Μάκαρης.

Χαρακτήρισε συγκλονιστικά τα μηνύματα που λαμβάνει στο κινητό του από συγγενείς που ψάχνουν επιβαίνοντας στο αλιευτικό.

ΝΑΥΑΓΙΟ

Ορισμένοι του στέλνουν φωτογραφίες και παραθέτουν στοιχεία ρωτώντας τον αν έχει δει τον συγγενή τους τον οποίο αναζητούν.

Την ίδια ώρα δέχεται συνεχείς κλήσεις από άγνωστους αριθμούς που καλούν από χώρες όπως η Συρία και το Πακιστάν, από ανθρώπους που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους.

Ένα μήνυμα γράφει:

«Το όνομά του είναι Seif Aldeen Ahmad. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε αν γνωρίζετε κάτι για αυτόν και πώς θα μάθουμε κάτι. Η καρδιά μας πάει να σπάσει. Παρακαλούμε, απλά θέλουμε να ξέρουμε. Ή αν έχετε φωτογραφίες των επιζώντων. Σας εκλιπαρούμε».

«Μου έχουν στείλει φωτογραφίες» ρωτώντας «αν τους έχουμε δει» και «πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της ενημέρωσης των συγγενών», επέμεινε.

Οι διασωθέντες είναι άντρες, ηλικίας 16-40 ετών. Αντιμετώπισαν κυρίως υποθερμία, λιποθυμικά επεισόδια, υπογλυκαιμικά επεισόδια και πνευμονίες.

«Οι άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι, εμείς κοιτάζαμε το ιατρικό τους θέμα, προσπαθούσαμε μέσω εφαρμογής στο κινητό να επικοινωνήσουμε γιατί δεν μιλούσαν άλλη γλώσσα παρά μόνο αραβικά, οπότε ρωτούσαμε μέσω εφαρμογής να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες αν πονάνε αν έχουν δύσπνοια, πώς νιώθουν, αν έχουν κρυάδες.

»Κάποιοι είχαν υποθερμία, αλλά γενικώς η κατάστασή τους είναι σταθερή και ελεγχόμενη», ανέφερε και προσέθεσε ότι χρειάζεται επειγόντως να σταλούν διερμηνείς που γνωρίζουν αραβικά ώστε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους.

«Είναι ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός, είναι υποχρέωσή μας ν’ αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα, είναι συνάνθρωποί μας», υπογράμμισε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας Καλαμάτας, Γιώργος Φάβας.

Συμπλήρωσε πως οι διασωθέντες ήταν αφυδατωμένοι, αρκετοί υπέστησαν λιποθυμικά και υπογλυκαιμικά επεισόδια, ενώ πιθανότατα όσοι κατάφεραν να διασωθούν βρίσκονταν στο κατάστρωμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σημείωμα για Τροχαία
Πάρκαρε παράνομα και άφησε σημείωμα να μη τη γράψουν επειδή είχε γενέθλια -Η «απάντηση» της Τροχαίας
Απίστευτη οδηγός πάρκαρε παράνομα και άφησε σημείωμα να μη τη γράψουν επειδή είχε γενέθλια
Πάρκαρε παράνομα και άφησε σημείωμα να μη τη γράψουν επειδή είχε γενέθλια -Η «απάντηση» της Τροχαίας