Εμμηνόπαυση: Το σημάδι που «προειδοποιεί» για τη διακοπή της περιόδου χρόνια πριν
Μήπως κάποια συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν αρκετά νωρίτερα;

Διαταραχές της διάθεσης και του ύπνου και νυχτερινές εφιδρώσεις είναι μόλις μερικά από τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Μήπως όμως μπορούν να εμφανιστούν αρκετά νωρίτερα; Νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Menopause απαντά θετικά, καθώς αναδεικνύει ότι πρώιμα σημάδια μπορούν να εμφανιστούν πολύ πριν σταματήσει η έμμηνος ρύση στις γυναίκες.

«Οι γυναίκες σε προχωρημένο αναπαραγωγικό στάδιο που έχουν τακτική έμμηνο ρύση, αλλά παρατηρούν αλλαγές στη διάρκεια ή το μήκος του κύκλου, μπορεί να εμφανίσουν πολλά συμπτώματα που συνήθως σχετίζονται με το μεταβατικό στάδιο της εμμηνόπαυσης» επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης δρ. Yamnia Cortés, επίκουρη καθηγήτρια στη Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας – Chapel Hill στο Durham της Νέας Υόρκης.

Κατά την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης, που προηγείται της εμμηνόπαυσης, η παραγωγή των οιστρογόνων μειώνεται. Οι γυναίκες βιώνουν συνήθως τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση μεταξύ των ηλικιών 40 και 58 ετών, σύμφωνα με τη Βορειοαμερικανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (NAMS).

Για την παρούσα μελέτη, περισσότερες από 350 γυναίκες ηλικίας 35 έως 55 ετών συμπλήρωσαν μια έρευνα σχετικά με τα χαρακτηριστικά του εμμηνορροϊκού τους κύκλου και τα συμπτώματα που μερικές φορές σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι ένα παρόμοιο ποσοστό γυναικών τόσο στην ομάδα του ύστερου αναπαραγωγικού σταδίου όσο και στην ομάδα μετάβασης στην εμμηνόπαυση ανέφεραν 8 από τα 18 συνήθη συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως τις διαταραχές του ύπνου και της μνήμης, τη δυσκολία συγκέντρωσης, την κόπωση, την ευερεθιστότητα, το άγχος, τη θλίψη, τον πονοκέφαλο και τη συχνοουρία ή ακράτεια.

Οι διαταραχές του ύπνου, όπως η δυσκολία να κοιμηθούν ή οι αφυπνίσεις στη μέση της νύχτας, βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των συμπτωμάτων για τις γυναίκες και στις δύο ομάδες, όπως έδειξε η μελέτη.

Επιπλέον, οι γυναίκες στο τελικό αναπαραγωγικό στάδιο είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν μυοσκελετικά προβλήματα και μειωμένη λίμπιντο από ό,τι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Και οι δύο ομάδες γυναικών, όμως, δήλωσαν ότι τα συμπτώματά τους παρεμπόδιζαν τις σχέσεις τους και τη συνολική ποιότητα της ζωής τους.

«Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το τι να περιμένετε κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση και ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε τώρα για να προετοιμαστείτε», συμβούλευσε η δρ. Yamnia Cortés.

Πηγή: ygeiamou

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

farmakopoios
ΗΔΙΚΑ: Εκτός λειτουργίας οι υπηρεσίες την Κυριακή – Αγωνία εκφράζουν οι φαρμακοποιοί Αττικής
Εκτός λειτουργίας η ΗΔΙΚΑ την Κυριακή - Αδυναμία εκτέλεσης συνταγών
ΗΔΙΚΑ: Εκτός λειτουργίας οι υπηρεσίες την Κυριακή – Αγωνία εκφράζουν οι φαρμακοποιοί Αττικής
aksoniki_tomografia
Ακτινολόγοι που δεν ξέρουν να διαβάζουν αξονικές και άλλα παράδοξα...
Γιατί δεν λειτουργεί όλες τις μέρες ο αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο Κιλκίς, παρόλο που υπάρχει πάντα ακτινολόγος σε βάρδια;
Ακτινολόγοι που δεν ξέρουν να διαβάζουν αξονικές και άλλα παράδοξα...