karkinos-tou-mastou
Νέα μελέτη φέρνει νέο δείκτη αξιολογήσεως για το αν μία γυναίκα θα αναπτύξει καρκίνο των μαστών

Η πυκνότητα των μαστών είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου. Μια νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει πως σημασία δεν έχει μόνο πόσο πυκνοί είναι οι μαστοί μιας γυναίκας όταν είναι νέα, αλλά και πως μεταβάλλεται η πυκνότητά τους με την πάροδο του χρόνου.

Η πυκνότητα των μαστών είναι ουσιαστικά μία ένδειξη για την αναλογία λιπώδους και ινώδους ιστού στους μαστούς. Το λίπος απεικονίζεται στη μαστογραφία με μαύρο χρώμα, ενώ ο ινώδης ιστός με λευκό.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Ωστόσο η πυκνότητα των μαστών δεν είναι ίδια σε όλη την ενήλικη ζωή. Μειώνεται μετά την εμμηνόπαυση, λόγω των ορμονικών αλλαγών που την χαρακτηρίζουν.

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η πυκνότητα μπορεί να μειωθεί ανομοιόμορφα στους δύο μαστούς και ότι η διαφορά αυτή είναι πολύ ύποπτη για ανάπτυξη καρκίνου.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Oncology. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σαίντ Λούις, παρακολούθησαν επί μία δεκαετία 10.481 γυναίκες. Καμία δεν είχε καρκίνο κατά την έναρξη της μελέτης ενώ, ως το τέλος της, όλες έκαναν μαστογραφία ανά 1-2 χρόνια.

Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως, οι 289 εξ αυτών ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές συνέκριναν τις μαστογραφίες τους με εκείνες 658 συνομηλίκων τους χωρίς καρκίνο. Συνολικώς, οι 947 γυναίκες είχαν κάνει 8.710 μαστογραφίες.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η πυκνότητα των μαστών ήταν εξ αρχής υψηλότερη στις γυναίκες που εκδήλωσαν καρκίνο. Σε όλες τις γυναίκες, εξ άλλου, μειώθηκε με το πέρασμα του χρόνου.

Όταν όμως εξέτασαν την πυκνότητα κάθε μαστού ξεχωριστά, ανακάλυψαν ότι στους μαστούς όπου είχε αναπτυχθεί καρκίνος, ο ρυθμός της μείωσης της ήταν αισθητά βραδύτερος σε σύγκριση με τον άλλο μαστό της ίδιας γυναίκας.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Shu (Joy) Jiang, αναπληρώτρια καθηγήτρια Χειρουργικής στο πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα παρέχουν ένα νέο δείκτη αξιολογήσεως του κινδύνου που διατρέχει μία γυναίκα να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού.

«Ελπίζω να εφαρμοστούν στην κλινική πρακτική το ταχύτερο δυνατόν», είπε στους New York Times. «Θα κάνουν τεράστια διαφορά».

Όπως εξήγησε, οι γυναίκες κάνουν μαστογραφία σε τακτά χρονικά διαστήματα, επομένως υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για την αλλαγή στην πυκνότητα των μαστών τους.

Με τα νέα ευρήματα, ο γιατρός τους θα μπορεί να αξιολογεί κάθε φορά που εξετάζονται, εάν έχει αλλάξει κάτι.

Οι πυκνοί μαστοί δυσχεραίνουν την ανίχνευση των όγκων. Γι’ αυτό τον λόγο πριν από δύο μήνες η αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ, η FDA, κατέστησε υποχρεωτικό να ενημερώνουν τα κέντρα μαστογραφίας τις γυναίκες για την πυκνότητα των μαστών τους.

Ωστόσο η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τις διαφορές σε αυτήν με την πάροδο του χρόνου και μεταξύ των μαστών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Μαντέψτε ποιοι φταίνε για τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών: Η "κατασκευή" του κατηγορητηρίου και το «κυνήγι των μαγισσών»
Εισήγηση: Eγγραφή μαθητών στην Α' τάξη Δημοτικού μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των έξι ετών
Μαντέψτε ποιοι φταίνε για τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών: Η "κατασκευή" του κατηγορητηρίου και το «κυνήγι των μαγισσών»
epitirites21.jpg
Πανελλήνιες 2024: Ποιός είναι ο ρόλος των επιτηρητών και των Επιτροπών εξετάσεων
Ο δεκάλογος του επιτηρητή των πανελλαδικών εξετάσεων: Πώς ορίζονται, τι κάνουν, τι απαγορεύεται
Πανελλήνιες 2024: Ποιός είναι ο ρόλος των επιτηρητών και των Επιτροπών εξετάσεων