seirigakis
Αναίρεση του βουλεύματος αποφυλάκισης του Νίκου Σειραγάκη ζητά η αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου

Την αναίρεση του βουλεύματος, με το οποίο αποφυλακίστηκε ο καταδικασμένος πρώην προπονητής Νίκος Σειραγάκης για ασέλγεια σε βάρος 36 ανηλίκων, ζητεί από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αδαμαντία Οικονόμου.

Η εισαγγελική λειτουργός φέρεται μετά την μελέτη της υπόθεσης να κρίνει πως το βούλευμα του Συμβουλίου πλημμελειοδικών Ναυπλίου με το οποίο αποφυλακίστηκε ο Νίκος Σειραγάκης δεν έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Σημειώνεται ότι ο πρώην προπονητής παιδικών τμημάτων μπάσκετ, ενώ είχε καταδικαστεί σε 401 χρόνια κάθειρξη, αποφυλακίστηκε στα 12,5 χρόνια.
 
Η απόφαση για τo εάν θα επιστρέψει τελικά πίσω στη φυλακή ανήκει στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου που θα συνεδριάσει για να αποφασίσει για την υπόθεση.

Ο Νίκος Σειραγάκης, είχε καταδικαστεί τόσο πρωτόδικα όσο και από το Εφετείο για κατάχρηση σε ασέλγεια, απόπειρα κατάχρησης σε ασέλγεια και βιασμούς σε βάρος 36 ανήλικών αθλητών, αφού προηγούμενα είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω.

Είχε αποφυλακιστεί και πάλι τον Απρίλιο του 2020, αλλά παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί και μετά από εισαγγελική παραγγελία επέστρεψε στις φυλακές.

Ο Νίκος Σειραγάκης εξέτιε την ποινή του στις φυλακές Γρεβενών και αποφυλακίστηκε τον Απρίλιο του 2020, αφού είχε εκτίσει μόνο 7 χρόνια και 10 μήνες και 25 μέρες της ποινής του.

Η αποφυλάκισή του τότε είχε γίνει υπό τους περιοριστικούς όρους ότι δεν θα απομακρυνόταν από την περιοχή τού Δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης που είχε δηλώσει ως τόπο διαμονής και ότι θα εμφανιζόταν κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς. Επίσης, του είχε απαγορευθεί να εμφανίζεται στην περιοχή του Ρεθύμνου, όπως και του είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα. Λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκισή του ο 59χρονος συνελήφθη με εντολή του εισαγγελέα Γρεβενών για παραβίαση ενός εκ των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί. Οδηγήθηκε και πάλι στις φυλακές, της Τριπόλεως αυτή τη φορά, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο έκρινε ότι αφενός υπήρξε σκόπιμη παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί και αφετέρου η αποφυλάκισή του δεν πληρούσε τα ουσιαστικά- κοινωνικά κριτήρια που θέτει ο νόμος.

Από τις φυλακές της Τρίπολης υπέβαλε νέα, δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης πριν ένα έτος. Η αίτησή του απορρίφθηκε στις αρχές του 2022 από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ναυπλίου. Στην συνέχεια άσκησε έφεση η οποία, με οριακή πλειοψηφία (με ψήφους 2 προς 1), έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Εφετών Ναυπλίου και αφού είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, αποφυλακίστηκε με βούλευμα και του τέθηκαν περιοριστικοί όροι.

Στη συνέχεια ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ζήτησε από την Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου το βούλευμα, με το οποίο ο Νίκος Σειρηγάκης βρέθηκε εκτός φυλακής.

Γιατί αποφυλακίστηκε ο κατά συρροή παιδεραστής

Η είδηση ότι ο καταδικασμένος για κατάχρηση σε ασέλγεια και απόπειρα κατάχρησης σε ασέλγεια σε βάρος 36 παιδιών, αποφυλακίστηκε με όρους είχε προκαλέσει ευλόγως την οργίλη αντίδραση της κοινής γνώμης.

Πώς είναι δυνατόν όμως ένας καταδικασμένος σε 401 χρόνια κάθειρξης, που κατά συγχώνευση έγιναν 220 και τα οποία τελικά σε έτη πραγματικής έκτισης αντιστοιχούν σε 20 να αποφυλακίζεται;

Και όμως νομικά γίνεται παρότι μπορεί να αντιβαίνει ευθέως προς το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο Σειραγάκης καταδικάστηκε το 2011 για τα ειδεχθή εγκλήματά του κατά των ανηλίκων και έπειτα από 9 χρόνια στη φυλακή το αρμόδιο Συμβούλιο Γρεβενών τον αποφυλάκισε με όρους το 2020.

Και αυτό, διότι με βάση τον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε κατά τον χρόνο τέλεσης των πράξεων ο καταδικασθείς εκτίοντας πραγματικά μόλις το 1/3 της επιβληθείσης ποινής του, δηλαδή περίπου 7 χρόνια, θεμελίωνε δικαίωμα για χορήγηση υφ’ όρον απόλυσης.

Βάσει αυτού, ο Σειραγάκης αποφυλακίστηκε το 2020, αλλά λίγες ημέρες αργότερα συνελήφθη για παραβίαση των όρων της αποφυλάκισής του σε σχέση με τον τόπο διαμονής και οδηγήθηκε ξανά στις φυλακές με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δυτικής Μακεδονίας.

Εν συνεχεία μετήχθη στις φυλακές Τριπόλεως και ακριβώς πριν από ένα χρόνο απορρίφθηκε νέα αίτηση αποφυλάκισής του από το Συμβούλιο Εφετών Ναυπλίου με το σκεπτικό ότι δεν πληροί τα κοινωνικά και ουσιαστικά κριτήρια.

Ο Σειραγάκης εντός των φυλακών είχε πάντως άψογη συμπεριφορά, παρακολουθούσε μαθήματα στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας καθώς και ψυχολόγο, εργαζόταν και συμμετείχε σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Ήδη, λάμβανε τακτικές άδειες πριν από το 2019, ενόσω βρισκόταν στις φυλακές Γρεβενών και τηρούσε τους όρους απαρέγκλιτα.

Συνεπώς, όπως εξηγούν νομικοί, ήταν δυσχερής η θέση του Συμβουλίου να αιτιολογήσει τυχόν εκ νέου απόρριψη της αίτησης υφ’ ορον απόλυσης του Σειραγάκης.

Κατόπιν αυτού ο Σειραγάκης αποφυλακίστηκε με τους εξής όρους: να μην διαμένει και να μην επισκέπτεται τη νήσο Κρήτη, να δίνει το παρών δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα, να διαμένει σε περιοχή της Αττικής που έχει οριστεί, να μη συναναστρέφεται με ανήλικους χωρίς παρουσία ή τη συναίνεση των εχόντων την επιμέλεια και να πηγαίνει για συνεδρία με ψυχίατρο μία φορά το μήνα (με αυτό ασχολείται η υπηρεσία επιμελητών).

Νομικά, σύμφωνα με έγκυρες εισαγγελικές πηγές, ήταν μονόδρομος να αποφυλακιστεί ο συγκεκριμένος κατάδικος.

Οτιδήποτε άλλο θα ήταν υπέρβαση των σχετικών διατάξεων.

Το τραγικό είναι πως ο Σειραγάκης ασέλγησε κατ’ εξακολούθηση σε 36 παιδιά και κατέστρεψε 36 οικογένειες όμως στην ουσία τιμωρήθηκε σαν να ασέλγησε σε 2 παιδιά.

Κι αυτό διότι, από τα 401 χρόνια κάθειρξης, εκτιτέα είναι μόνο τα 20 και η αποφυλάκιση με όρους (με βάση τον ευμενέστερο νόμο του Ποινικού Κώδικα που ίσχυε τότε) μετά τη συμπλήρωση μόλις 7 ετών.

Δηλαδή, το ίδιο ακριβώς θα συνέβαινε και αν καταδικαζόταν για ασέλγειες σε βάρος δύο ανηλίκων με συνολική κάθειρξη 20 ετών.

Εδώ, ίσως, όπως σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, θα έπρεπε ο νομοθέτης να προβλέψει πως σε περιπτώσεις πολυετών ονομαστικών πρόσκαιρων καθείρξεων που υπερβαίνουν κατά πολύ το ανώτατο όριο κάθειρξης των 20 ετών (όπως εν προκειμένω, 401 έτη κάθειρξης) ειδικά σε ειδεχθή εγκλήματα, να μην προβλέπεται χρήση των ευμενών διατάξεων της υφ’ ορον απόλυσης αλλά ο κατάδικος να εκτίει πραγματικά ένα συντριπτικό ποσοστό ή ακόμα και το σύνολο της ποινής του (εν προκειμένω τα 20 έτη).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα