Ποιο είναι το μέγιστο ύψος που μπορείς να "πιάσεις" κάνοντας κούνια
Επιστήμονες από 4 πανεπιστήμια συνεργάστηκαν για να ανακαλύψουν το μοντέλο που κάνει μια κούνια παιδικής χαράς να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται

Ερευνητές από τα τμήματα φυσικών επιστημών, μαθηματικών και ψυχολογίας τριών πανεπιστημίων της Ιαπωνίας (Jumonji University, Nagoya University, Hokkaido University), συνεργάστηκαν με έναν συνάδελφο τους Macquarie University της Αυστραλίας, για να δώσουν απάντηση στο ερώτημα “ποιες ενέργειες πρέπει να κάνει ένα άτομο που είναι σε κούνια, ώστε να απολαύσει στη βέλτιστη διαδρομή”.

Όχι. Δεν διαβάσατε κάτι λάθος.

Ο τίτλος της μελέτης που δημοσίευσαν στο Physical Review E ήταν “Αρχική φάση και διαμορφώσεις συχνότητας άντλησης ταλάντευσης της κούνιας παιδικής χαράς”.

Δηλαδή, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε η κούνια να πάει πιο ψηλά, βάσει των νόμων της φυσικής. Όχι το ένστικτο.

Για αυτό χρειάζεται να ξέρουμε ακριβώς πότε πρέπει να πάμε την πλάτη μας προς τα πίσω, ώστε να παραχθεί το μεγαλύτερο ύψος.

Στην περίληψη έγραψαν πως “η κούνια παιδικής χαράς είναι ένα δυναμικό, συζευγμένο σύστημα ταλαντωτή που αποτελείται από την κούνια ως αντικείμενο και έναν άνθρωπο ως ταλαντωτή.

Όπως αναφέρει το news247.gr, προτείνεται ένα μοντέλο για την αποτύπωση της επίδρασης της αρχικής φάσης της φυσικής κίνησης του άνω μέρους του σώματος, στη συνεχή άντληση μιας ταλάντευσης. Επικυρώνουμε αυτό το μοντέλο από τα δεδομένα κίνησης δέκα συμμετεχόντων που κάνουν κούνια με τρία διαφορετικά μήκη αλυσίδας ταλάντευσης”.

Δεν θα σας κουράσουμε με περαιτέρω λεπτομέρειες. Κρατήστε πως παίζει μεγάλο ρόλο το πάνω μισό του σώματος μας.

Οι ερευνητές δεν είχαν πρόβλημα να βρουν 10 εθελοντές που κλήθηκαν να κάνουν κούνια, υπό διάφορες συνθήκες.

Κάμερες κατέγραφαν τις δοκιμές και μετά αναλύθηκε η δράση σε αργή κίνηση, με τους καθ’ ύλην αρμόδιους να βλέπουν τι συνέβαινε σε κάθε βήμα και να χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο.

Μετά αναλύθηκαν τα προηγούμενα μοντέλα που είχαν αναπτυχθεί για να περιγράψουν το ίδιο φαινόμενο (το πώς ταλαντεύονται όσοι κάνουν κούνια τελικά, έχει απασχολήσει κι άλλους επιστήμονες). Και στην ολοκλήρωση της εργασίας, ανέπτυξαν το δικό τους μοντέλο.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στη δημοσίευση, ένα άτομο που χρησιμοποιεί μια κούνια είναι μέρος ενός δυναμικού συστήματος ταλαντωτή που έχει δυο βασικά στοιχεία: την ταλάντευση και τον άνθρωπο που προσπαθεί να ταλαντευτεί.

Σημειώνουν επίσης ότι προηγούμενοι ερευνητές ανέπτυξαν δύο είδη μοντέλων για να περιγράψουν μαθηματικά την αιωρούμενη δράση “τα οποία όμως, υπέφεραν από ελλείψεις σε πραγματικούς όρους”.
 

kounia

Το μοντέλο δείχνει ότι για να ξεκινήσει η αιώρηση, ένα άτομο πρέπει να γέρνει το πάνω μέρος του σώματος προς τα πίσω, κάτι που ωθεί την κούνια ελαφρώς προς τα εμπρός.

Έπειτα, πρέπει να γέρνει πίσω όταν η κούνια βρίσκεται στο κάτω μέρος του τόξου που δημιουργείται από την κίνησή του.

Στη συνέχεια, καθώς η κούνια ‘ανεβαίνει’, το άτομο πρέπει να γέρνει προς τα πίσω νωρίτερα.

Τονίστηκε και ότι καθώς ο swinger φτάνει σε ένα ορισμένο ύψος, βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιλογή να διατηρήσει το ρυθμό του ή να συνεχίσει να πιέζει για να πάει ψηλότερα.

“Οι προσαρμογές που έκαναν οι swingers φάνηκαν να είναι υποσυνείδητες, καθώς το μυαλό τους έμοιαζε να ανταποκρίνεται στη φυγόκεντρη δύναμη που ένιωθαν”.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;