Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Το παγκόσμιο διατροφικό «όπλο», η μπανάνα

Η πρώτη μπανάνα, θεωρούμε, ότι πωλήθηκε στις 10 Απριλίου 1633 στο Λονδίνο, αλλά στην πραγματικότητα, οι μπανάνες υπήρχαν πολύ νωρίτερα.

Οι πρώτοι έποικοι πιστεύεται ότι έφτασαν στην Παπούα Νέα Γουινέα το 5.000 π.Χ. και σύντομα, άρχισαν να καλλιεργούν μπανάνες. Την ίδια περίπου εποχή φυτεύονταν μπανάνες στο Μαλαϊκό Αρχιπέλαγος, που περιλαμβάνει την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες.

Η «θεϊκή» μπανάνα

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, η μπανάνα επιβίωσε σε ολόκληρες εποχές, ανέβασε και έριξε κυβερνήσεις και έδωσε ώθηση σε οικονομίες που δεν είχαν πού αλλού να στηριχθούν.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο αμερικανικός στρατός ανέτρεψε καθεστώτα και σφαγίασε χιλιάδες στην Κεντρική Αμερική κατά τη διάρκεια των λεγόμενων «Πολέμων της Μπανάνας», με στόχο να μην διαταραχθεί το εμπόριο του φρούτου και τα κέρδη των επιχειρήσεων που εμπλέκονταν σε αυτό, όπως αναφέρει το neolaia.gr.

Σήμερα, και με τη βοήθεια επιθετικού marketing, η μπανάνα είναι ένα φρούτο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Είναι το πρώτο σε κατανάλωση φρούτο στον κόσμο, με φανατικό κοινό που εκτείνεται από τα μωρά έως την τρίτη ηλικία. Εάν η μπανάνα ήταν χώρα, θα ήταν μια υπερδύναμη.

Όπως σημειώνει ο Dan Koeppel, συγγραφέας του βιβλίου «Banana: The Fate of the Fruit That Changed the World», η μπανάνα είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες οργανισμούς στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, το φυτό από το οποίο προέρχεται η μπανάνα δεν είναι δέντρο, αλλά βότανο και η μπανάνα δεν είναι φρούτο αλλά μούρο.

Η ιστορία της μπανάνας

Η ιστορία της μπανάνας ξεκινά από τις ζούγκλες της ΝΑ Ασίας, για να γίνει η μεγαλύτερη σοδειά φρούτου στον κόσμο και η τέταρτη σε τζίρο σοδειά στη βιομηχανία των τροφίμων, πίσω από το σιτάρι, το ρύζι και το γάλα.

Οι Αμερικανοί τρώνε 3 εκατ. τόνους μπανάνας τον χρόνο, μία εντυπωσιακή ποσότητα για μία χώρα που παράγει ελάχιστες μπανάνες. Η μπανάνα είναι το πρώτο σε πωλήσεις είδος στα καταστήματα της Walmart.

Και παρότι κάποτε υπήρχαν χιλιάδες ποικιλίες μπανάνας -χνουδωτές, με ρίγες, με γεύση φράουλας και άλλες, που υπάρχουν ακόμα σε κάποια μέρη του κόσμου- σήμερα η μπανάνα είναι σε γενικές γραμμές μία ανά τη γη. Γιατί η σημερινή μπανάνα είναι ένα «θαύμα» της βιολογίας, περισσότερο από όλα τα άλλα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, όπως το μοσχάρι, τα αυγά ή το ψωμί. Αυτή η ακραία βελτιστοποίηση της παραγωγής της μπανάνας, βέβαια, αποτελεί μεγάλο βιολογικό κίνδυνο για το ίδιο το φρούτο.

Σύμφωνα με το moneyreview.gr, η ασθένεια του Παναμά, ένας μύκητας που «πνίγει» τις ρίζες, απειλεί την ποικιλία Cavendish, η οποία κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο.

Και καθώς οι μπανάνες αυτές είναι κλώνοι, αυτό σημαίνει ότι μία ασθένεια μπορεί να σκοτώσει ολόκληρο το είδος. Δηλαδή το 99% από τις μπανάνες που πωλούνται ανά τον κόσμο και μαζί της, την αξίας 25 δισ. δολαρίων βιομηχανία της Cavendish.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideytikoi_1242019.jpg
Εκπαιδευτικοί κατά διευθυντή σχολείου: Σοβαρές αιχμές για εμπλοκή μαθητών σε υπηρεσιακή διαμάχη
«Ο Διευθυντής του ΓΕΛ Μυκόνου συγκέντρωσε υπογραφές ανήλικων μαθητριών για θέματα που αφορούν τη δουλειά και την παρουσία εκπαιδευτικών στο σχολείο!»
Εκπαιδευτικοί κατά διευθυντή σχολείου: Σοβαρές αιχμές για εμπλοκή μαθητών σε υπηρεσιακή διαμάχη
apognosi
Το μπλε της θάλασσας και η ελπίδα που έγινε πολυτέλεια...
Παιδιά που χάθηκαν , γιατί η φτώχεια τους , τους απέδειξε ότι μόνο το πανεπιστήμιο είναι μέσο ανέλιξης , και σε έναν κόσμο που αλλάζει , οδηγήθηκαν...
Το μπλε της θάλασσας και η ελπίδα που έγινε πολυτέλεια...
οδοντοβουρτσα
Μπορεί το βούρτσισμα μετά το φαγητό να βλάψει τα δόντια
Παρότι πολλοί θεωρούν ιδανικό να βουρτσίζουν τα δόντια αμέσως μετά το γεύμα, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η συνήθεια μπορεί να έχει το αντίθετο...
Μπορεί το βούρτσισμα μετά το φαγητό να βλάψει τα δόντια
πανελ
Φυσική χωρίς μέτρο: Όταν το εξεταστικό ξεπερνά το σχολικό βιβλίο
Οι μαθητές που στηρίζονται αποκλειστικά στη σχολική διδασκαλία αισθάνονται ότι εξετάζονται σε ύλη και επίπεδο διαφορετικό από αυτό που διδάχθηκαν.
Φυσική χωρίς μέτρο: Όταν το εξεταστικό ξεπερνά το σχολικό βιβλίο