τροφές με κολλαγόνο
«Ο οργανισμός δεν μπορεί να παραγάγει κολλαγόνο εάν δεν διαθέτει τα απαιτούμενα συστατικά. Τα συστατικά αυτά είναι πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Να λοιπόν ποια  τρόφιμα χρειαζόμαστε.

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη πολύ σημαντική για τον οργανισμό. Υπάρχει τρόπος να την αυξήσετε.

Στο ανθρώπινο σώμα, το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα.

Κολλαγόνο υπάρχει στους μυς, στα οστά, στους τένοντες, στους συνδέσμους, στα όργανα, στα αιμοφόρα αγγεία, στο δέρμα, στο τοίχωμα του πεπτικού συστήματος και σε άλλους συνδετικούς ιστούς.

Παρ’ όλο, όμως, που είναι τόσο σημαντικό, δεν μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδά του.

Μπορούμε, όμως, να καταλάβουμε ότι έχουν αρχίσει να μειώνονται, ώστε να αυξήσουμε την κατανάλωσή του, σύμφωνα με την Dr. Elizabeth Bradley, διευθύντρια στο Κέντρο Λειτουργικής Ιατρικής στην Cleveland Clinic του Οχάιο.

Όπως εξηγεί, το κολλαγόνο ελαττώνεται με την πρόοδο της ηλικίας, συμβάλλοντας:

Στην ανάπτυξη ρυτίδων και  χαλάρωσης στο δέρμα
Στην συρρίκνωση και εξασθένηση των μυών
Στην δυσκαμψία και την μείωση της ευλυγισίας τενόντων και συνδέσμων
Στην ανάπτυξη πόνου ή οστεοαρθρίτιδας λόγω της φθοράς του αρθρικού χόνδρου
Σε γαστρεντερικά προβλήματα λόγω λέπτυνσης του εσωτερικού τοιχώματος της πεπτικής οδού
Αν εξαιρέσουμε την ηλικία, η κακή διατροφή είναι η κύρια αιτία που παρουσιάζουμε έλλειψη σε κολλαγόνο, τονίζει η Dr. Bradley.

«Ο οργανισμός δεν μπορεί να παραγάγει κολλαγόνο εάν δεν διαθέτει τα απαιτούμενα συστατικά», ξεκαθαρίζει. Τα συστατικά αυτά είναι πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Να λοιπόν ποια  τρόφιμα χρειαζόμαστε.

Ζωμός από κόκκαλα

Ο ζωμός από κόκκαλα περιέχει το κολλαγόνο από το μοσχάρι, το κοτόπουλο ή τα ψάρια που περιέχει. Όταν βράζουμε τα κόκκαλα δημιουργείται ένα υγρό με έντονο χρώμα που μπορεί να καταναλωθεί αμέσως ή να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή διαφόρων πιάτων.

Οι περισσότερες συνταγές για ζωμό από κόκκαλα απαιτούν να τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για πολλές ώρες. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από το κόκκαλα που χρησιμοποιούμε. Τα μοσχαρίσια, λ.χ., κατά κανόνα χρειάζονται περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι εκείνα του κοτόπουλου ή του ψαριού.

Αν φτιάξετε ζωμό, η Dr. Bradley συνιστά να προτιμήσετε κόκκαλα από βιολογικά κρέατα, ώστε να μην έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή αντιβιοτικών.

Πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές

Για να δημιουργηθεί το κολλαγόνο, ο οργανισμός συνδυάζει διάφορα αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά υλικά των πρωτεϊνών. Επομένως, για επαρκές κολλαγόνο στον οργανισμό σας πρέπει να τρώτε πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές, όπως:

Άπαχο μοσχάρι
Κοτόπουλο
Ψάρια
Αυγά
Γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί)
Φασόλια
Για βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι ένα άλλο σημαντικό συστατικό για το κολλαγόνο.

Να την καταναλώνετε από φρούτα και λαχανικά, όπως:

Εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ αν δεν έχετε ιατρική αντένδειξη)
Κόκκινες και πράσινες πιπεριές
Τομάτες
Σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, κράμβη, λαχανάκια Βρυξελλών κ.λπ.)
Για ψευδάργυρο και χαλκό
Ο ψευδάργυρος και ο χαλκός είναι δύο ακόμα συστατικά απαραίτητα για να παραχθεί κολλαγόνο από τον οργανισμό.

Καλές πηγές τους είναι:

Κρέας
Οστρακόδερμα
Καρύδια
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Φασόλια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εικοσιφοίνισσα
Πάσχα στην Εικοσιφοίνισσα, στις Παναγίες της Ξάνθης και στην μονή του Αγίου Αρσενίου

Το ανοιξιάτικο αεράκι μυρίζει ρίγανη και πεύκο καθώς το αυτοκίνητο διασχίζει ένα...

Πάσχα στην Εικοσιφοίνισσα, στις Παναγίες της Ξάνθης και στην μονή του Αγίου Αρσενίου
Τα 4 χρώματα που απωθούν τα κουνούπια
Τα κουνούπια απειλούν την Ευρώπη: Δεκαπλασιάστηκαν τα κρούσματα γάγκειου πυρετού και ελονοσίας
Εννέα από τα 10 πιο φιλόξενα χρόνια για μετάδοση της νόσου έχουν συμβεί από το 2000 και ο αριθμός των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού που αναφέρθηκαν...
Τα κουνούπια απειλούν την Ευρώπη: Δεκαπλασιάστηκαν τα κρούσματα γάγκειου πυρετού και ελονοσίας