Annie_Kenney_and_Christabel_Pankhurst
«Τα αιτήματα για ισότητα είναι και θα εξακολουθούν να είναι επίκαιρα όσο οι κοινωνίες μας βασίζονται στα κέρδη των λίγων και στην εκμετάλλευση των πολλών»

Με ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ καλεί σε κινητοποίηση για την στήριξη της ισότητας των φύλων και την εντατικοποίηση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών, με αφορμή την 8η Μαρτίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρας Γυναίκας.

Όπως τονίζεται, ακόμα και σήμερα οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε κάθε τομέα της ζωής τους, ενώ τα αιτήματα για ισότητα εξακολουθούν να είναι επίκαιρα.

Δεν είναι άγνωστο πως «στους χώρους δουλειάς, τα κρούσματα παρενόχλησης ή/και κακοποίησης δεν είναι μεμονωμένα και ο τρόπος σωστής αντιμετώπισης είναι ακόμα ζητούμενο» και για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων χρειάζονται πολλά βήματα.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

«Είμαστε στις αρχές του 21ου αιώνα και οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα της εκμετάλλευσης, παραμένοντας ακόμα και στις πλουσιότερες χώρες οι φτωχότερες και πιο έντονα εκμεταλλευόμενες. Στις 8 Μάρτη τιμούμε τις γυναίκες εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης που το 1857 κατέβηκαν σε απεργία. Ήταν 29 χρόνια πριν την μεγάλη απεργία του Σικάγο (1886) και ζητούσαν εξίσωση των συνθηκών του χρόνου εργασίας και των μισθών με αυτούς των ανδρών. Αιτήματα που ακόμα και σήμερα είναι επίκαιρα!

Τα αιτήματα για ισότητα είναι και θα εξακολουθούν να είναι επίκαιρα όσο οι κοινωνίες μας βασίζονται στα κέρδη των λίγων και στην εκμετάλλευση των πολλών. Οι γυναίκες σε αυτό το σύστημα έχουν να ανταποκριθούν σε διπλό βάρος, με ατελείωτες υποχρεώσεις  -μέσα και έξω από το σπίτι- 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Κάθε νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ που καταργεί εργασιακά δικαιώματα, ιδιωτικοποιεί δημόσιες υπηρεσίες και διαλύει το κοινωνικό κράτος προσθέτει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στων γυναικών τις πλάτες.

Αν και πολλές γυναίκες βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν περιπτώσεις κακοποίησης και αρκετές βλέπουν το φως της δημοσιότητας, χρειάζονται πολλά ακόμα βήματα ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και πολλά περισσότερα για να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα. 

Στους χώρους δουλειάς, τα κρούσματα παρενόχλησης ή/και κακοποίησης δεν είναι μεμονωμένα και ο τρόπος σωστής αντιμετώπισης είναι ακόμα ζητούμενο. Θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη ενεργοποίηση των συνδικάτων, και των γυναικών μέσα σε αυτά με ισότιμη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια και στα όργανα των σωματείων, για να έχουμε απτά αποτελέσματα. 

Την ώρα που το γυναικείο κίνημα συνεχίζει τον αγώνα του για να διεκδικήσει τα αυτονόητα δικαιώματά του, το υπουργείο Παιδείας, μέσω του ΙΕΠ, συνεχίζει τη σκοταδιστική και επικίνδυνη αναπαραγωγή έμφυλων στερεοτύπων μέσα από απαράδεκτα και αντιπαιδαγωγικά προγράμματα και «επιμορφωτικά» υλικά. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τη διδασκαλία και το παράδειγμά μας παλεύουμε για να σπάσουμε τα στερεότυπα, να σπάσουμε τις διακρίσεις.

Την Τετάρτη 8 Μάρτη διαδηλώνουμε και διεκδικούμε:

 • Ίση αμοιβή για ίση εργασία – ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άντρες, μείωση του έμφυλου χάσματος στις αμοιβές και τις συντάξεις
 • Δωρεάν παιδικούς σταθμούς στους χώρους εργασίας
 • Επανασύσταση της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ως αυτοτελή, διακριτή δημόσια υπηρεσία.
 • Ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών:
  - Δημόσια δωρεάν ποιοτική υγεία
  - Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας
  - Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες στήριξης για τα θύματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας (ψυχολογική, νομική, οικονομική και κοινωνική στήριξη)
  - Παροχή παιδικών κατασκηνώσεων και υπηρεσιών δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά
 • Μείωση του χρόνου εργασίας για καλύτερη εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, θέσπιση της άδειας περιόδου. 
 • Ένταξη στην εκπαίδευση της σεξουαλική αγωγής σε όλες τις τάξεις για την προώθηση της έμφυλης ισότητας.
 • Προγράμματα σπουδών και βιβλία που προωθούν την ισότητα και τη συμπερίληψη.
 • Νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ και όλες/όλους τους/τις εκπαιδευτικούς να αναδείξουν με κάθε τρόπο την παγκόσμια μέρα των γυναικών και τα σύγχρονα αιτήματα της εργαζόμενης γυναίκας, οργανώνοντας συζητήσεις κι εκδηλώσεις.

Συμμετέχουμε στη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας και στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στη 1μμ, με πορεία προς το Σύνταγμα.»

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 30-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικος
Παρέμβαση της αστυνομίας προσαγωγή για εξακρίβωση στοιχείων στη διάρκεια των εκλογών στον ΣΕΠΕ Χαλκιδικής
«Απαράδεκτη διαδικασία να στέλνουν τα μέλη του συλλόγου email που να δηλώνουν… αν θα δέχονται να ψηφίσουν ηλεκτρονικά ή δια.. ζώσης»
Παρέμβαση της αστυνομίας προσαγωγή για εξακρίβωση στοιχείων στη διάρκεια των εκλογών στον ΣΕΠΕ Χαλκιδικής