Σαρηγιάννης: Αυξητική πορεία κορονοϊού τον Φεβρουάριο
«Αναμένουμε στο μάξιμουμ ένα διπλασιασμό των περιπτώσεων που καταγράφονται ημερησίως»

Αυξητική πορεία θα καταγράψει ο κορονοϊός μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα που αναπτύσσει με την ομάδα του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αναμένουμε στο μάξιμουμ ένα διπλασιασμό των περιπτώσεων που καταγράφονται ημερησίως σήμερα, δηλαδή στη χειρότερη περίπτωση θα πάμε στις 15-16.000 κρούσματα. Μπορεί και να μην φτάσουμε τόσο ψηλά. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα κυριαρχήσει το ένα ή το άλλο στέλεχος, καθώς αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία φάση ανταγωνισμού διαφορετικών στελεχών».

Ο καθηγητής Σαρηγιάννης σε συνέντευξη του, επισημαίνει ότι τα δεδομένα στην παρούσα φάση δίνουν μία σχετικά πιο διαχειρίσιμη κατάσταση της διακινδύνευσης, «γιατί παρόλο που τα καινούργια στελέχη τείνουν να είναι πιο μεταδοτικά και να παρουσιάζουν ένα σημαντικό ποσοστό διαφυγής στην ανοσία, ο πληθυσμός λόγω του εμβολιασμού και της φυσικής νόσησης έχει καλύτερες άμυνες και παράλληλα υπάρχει πλέον η δυνατότητα αντιμετώπισης της Covid19, με καλύτερα φάρμακα, ειδικά σε βαριές περιπτώσεις». 

Στο ερώτημα αν η πανδημία πάει προς ενδημία και πότε υπολογίζεται κάτι τέτοιο να συμβεί, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, χωρίς να το προσδιορίζει χρονικά, απαντά ότι μπορεί να συμβεί γρηγορότερα αν σαν παγκόσμια κοινότητα και σαν Ευρωπαϊκή Ένωση πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, πχ μάσκα, έλλειψη συγχρωτισμού, απολύμανση αέρα σε δημόσιους χώρους, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που γίνεται σε Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες».

Η τηλεργασία

Έχουμε κάνει πολλές μελέτες που αποδεικνύουν τη διασύνδεση κλιματικής αλλαγής και πανδημικών καταστάσεων, όπως είναι αυτή του κορονοϊού, αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης σε άλλο σημείο της συνέντευξης του. 

«Έχει αποδειχθεί ότι η αυξημένη έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια επιτείνει την τρωτότητα ενός ηλικιωμένου, ή ενός ευπαθή απέναντι στον κορονοϊό, μεγαλώνοντας τις πιθανότητες ακόμα και θανάτου σε περίπτωση σοβαρής νόσησης».

«Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει περισσότερο πράσινο στις πόλεις, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και αυτό που πετυχημένα έγινε την πρώτη χρονιά και είναι η εισαγωγή ενός λογικού ποσοστού τηλεργασίας. Δηλαδή η δυνατότητα να μπορεί κανείς να μειώσει την ανάγκη μετακίνησης, για να πάει στη δουλειά του. Στην Ελλάδα, με δεδομένη τη δομή της οικονομίας μας που έχει ένα μεγάλο ποσοστό δημόσιου τομέα, θεωρώ ότι θα ήταν καλό να το δούμε. Έχουμε τις δράσεις της ψηφιακής διακυβέρνησης που διευκολύνουν όλους μας. Ας μετασχηματίσουμε τον τρόπο που δουλεύουμε και εμείς».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη στη Σύνοδο Πρυτάνεων στο Βόλο
Σ. Ζαχαράκη στη Σύνοδο Πρυτάνεων: «Έτοιμες το 2028 οι φοιτητικές εστίες στον Βόλο»
Βόλος: Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στην 110η Σύνοδο των Πρυτάνεων - Τι είπε για τη φοιτητική στέγη και το επίδομα στέγασης
Σ. Ζαχαράκη στη Σύνοδο Πρυτάνεων: «Έτοιμες το 2028 οι φοιτητικές εστίες στον Βόλο»
alpha bank atm
Σεισμός στις τράπεζες: «Πακέτα» στους λογαριασμούς - Τέλος στις προμήθειες συναλλαγών
Πώς θα χρεώνονται οι πελάτες από τον Φεβρουάριο και τι ισχύει για τις δωρεάν συναλλαγές στις τράπεζες
Σεισμός στις τράπεζες: «Πακέτα» στους λογαριασμούς - Τέλος στις προμήθειες συναλλαγών
Τσικνοπέμπτη σε σχολείο, σουβλάκια επάνω σε θρανίο
Τσικνοπέμπτη: «Τα σχολεία δεν είναι ταβέρνες» - "Πόλεμος" για τις ψησταριές στα προαύλια
Μπλόκο στην Τσικνοπέμπτη στα σχολεία ζητά Ομοσπονδία με επιστολή στην Υπουργό Παιδείας
Τσικνοπέμπτη: «Τα σχολεία δεν είναι ταβέρνες» - "Πόλεμος" για τις ψησταριές στα προαύλια
Υπουργείο Παιδείας
Υπουργείο Παιδείας: Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό - Μέχρι πότε οι αιτήσεις
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό από το σχολικό έτος 2026-27 και από το έτος 2027 Νοτίου Ημισφαιρίου
Υπουργείο Παιδείας: Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό - Μέχρι πότε οι αιτήσεις