Σαρηγιάννης: Αυξητική πορεία κορονοϊού τον Φεβρουάριο
«Αναμένουμε στο μάξιμουμ ένα διπλασιασμό των περιπτώσεων που καταγράφονται ημερησίως»

Αυξητική πορεία θα καταγράψει ο κορονοϊός μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα που αναπτύσσει με την ομάδα του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αναμένουμε στο μάξιμουμ ένα διπλασιασμό των περιπτώσεων που καταγράφονται ημερησίως σήμερα, δηλαδή στη χειρότερη περίπτωση θα πάμε στις 15-16.000 κρούσματα. Μπορεί και να μην φτάσουμε τόσο ψηλά. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα κυριαρχήσει το ένα ή το άλλο στέλεχος, καθώς αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία φάση ανταγωνισμού διαφορετικών στελεχών».

Ο καθηγητής Σαρηγιάννης σε συνέντευξη του, επισημαίνει ότι τα δεδομένα στην παρούσα φάση δίνουν μία σχετικά πιο διαχειρίσιμη κατάσταση της διακινδύνευσης, «γιατί παρόλο που τα καινούργια στελέχη τείνουν να είναι πιο μεταδοτικά και να παρουσιάζουν ένα σημαντικό ποσοστό διαφυγής στην ανοσία, ο πληθυσμός λόγω του εμβολιασμού και της φυσικής νόσησης έχει καλύτερες άμυνες και παράλληλα υπάρχει πλέον η δυνατότητα αντιμετώπισης της Covid19, με καλύτερα φάρμακα, ειδικά σε βαριές περιπτώσεις». 

Στο ερώτημα αν η πανδημία πάει προς ενδημία και πότε υπολογίζεται κάτι τέτοιο να συμβεί, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, χωρίς να το προσδιορίζει χρονικά, απαντά ότι μπορεί να συμβεί γρηγορότερα αν σαν παγκόσμια κοινότητα και σαν Ευρωπαϊκή Ένωση πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, πχ μάσκα, έλλειψη συγχρωτισμού, απολύμανση αέρα σε δημόσιους χώρους, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που γίνεται σε Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες».

Η τηλεργασία

Έχουμε κάνει πολλές μελέτες που αποδεικνύουν τη διασύνδεση κλιματικής αλλαγής και πανδημικών καταστάσεων, όπως είναι αυτή του κορονοϊού, αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης σε άλλο σημείο της συνέντευξης του. 

«Έχει αποδειχθεί ότι η αυξημένη έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια επιτείνει την τρωτότητα ενός ηλικιωμένου, ή ενός ευπαθή απέναντι στον κορονοϊό, μεγαλώνοντας τις πιθανότητες ακόμα και θανάτου σε περίπτωση σοβαρής νόσησης».

«Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει περισσότερο πράσινο στις πόλεις, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και αυτό που πετυχημένα έγινε την πρώτη χρονιά και είναι η εισαγωγή ενός λογικού ποσοστού τηλεργασίας. Δηλαδή η δυνατότητα να μπορεί κανείς να μειώσει την ανάγκη μετακίνησης, για να πάει στη δουλειά του. Στην Ελλάδα, με δεδομένη τη δομή της οικονομίας μας που έχει ένα μεγάλο ποσοστό δημόσιου τομέα, θεωρώ ότι θα ήταν καλό να το δούμε. Έχουμε τις δράσεις της ψηφιακής διακυβέρνησης που διευκολύνουν όλους μας. Ας μετασχηματίσουμε τον τρόπο που δουλεύουμε και εμείς».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί τα παράθυρα στις σχολικές αίθουσες μπαίνουν αριστερά των μαθητών

Πώς να πάρετε έως 36.000€ για ανακαίνιση με επιδότηση 90%

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλήνιες: Ο μύθος των «εύκολων» θεμάτων και η σκληρή αλήθεια των μαθημάτων-καρμανιόλα
Με έναν τρόπο σχεδόν τεχνικό, η δυσκολία ρυθμίζεται ώστε να παράγεται μια συγκεκριμένη εικόνα: λίγοι άριστοι, αρκετοί μέτριοι και πολλοί που μένουν...
Πανελλήνιες: Ο μύθος των «εύκολων» θεμάτων και η σκληρή αλήθεια των μαθημάτων-καρμανιόλα
mitera-paidia-oikogeneia.jpg
Συντάξεις μητέρων ανηλίκων: Πότε «κλειδώνει» η έξοδος και πότε οδηγεί στα 67
Οι κρίσιμες ημερομηνίες, οι 5.500 ημέρες ασφάλισης και τα συχνά λάθη που στερούν τα ευνοϊκά όρια συνταξιοδότησης
Συντάξεις μητέρων ανηλίκων: Πότε «κλειδώνει» η έξοδος και πότε οδηγεί στα 67
aeroplano-aerodromio-ypa-taksidi.jpg
Δωρεάν ταξίδια στην Ευρώπη για 40.000 νέους: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το DiscoverEU
Ποιοι δικαιούνται το «χρυσό εισιτήριο» της ΕΕ και μέχρι πότε μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο δημοφιλές πρόγραμμα
Δωρεάν ταξίδια στην Ευρώπη για 40.000 νέους: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το DiscoverEU
Καιρός, σκόνη, κακοκαιρία, πρόγνωση καιρού
Ο καιρός σήμερα Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο: Τι αναμένουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Το «κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και λασποβροχών επιμένει – Πότε υποχωρεί η κακοκαιρία, η πρόγνωση για το διήμερο
Ο καιρός σήμερα Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο: Τι αναμένουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη