ξενοδοχείο
Αυτή είναι η πιο περιζήτητη ειδικότητα στα ξενοδοχεία - Τα αποτελέσματα ετήσιας έρευνας για τη ζήτηση προσωπικού

Από τώρα ετοιμάζονται τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα για τη νέα τουριστική σεζόν του 2023, κάνοντας συμφωνίες με εργαζόμενους για την ενίσχυση του προσωπικού τους.

Οι διευθυντές των ξενοδοχειακών μονάδων έχουν αναλάβει το σχετικά δύσκολο έργο της αναζήτησης εργαζομένων, καθώς οι μισθοί έχουν πέσει δραματικά τα τελευταία χρόνια στον τουριστικό τομέα ενώ η δουλειά έχει αυξηθεί.

Η ετήσια έρευνα του Travel.gr σε μεγάλες διαδικτυακές ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας, διαπίστωσε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία στις αγγελίες ζήτησης προσωπικού από τα ξενοδοχεία, τις επιχειρήσεις φιλοξενίας εν γένει αλλά και από τις συνδεόμενες με τον τουρισμό δραστηριότητες, όπως είναι για παράδειγμα οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων και η εστίαση.

Καμαριέρης/Καμαριέρα: «Μάχη» ξενοδόχων και ιδιοκτητών καταλυμάτων τύπου Airbnb για την πρόσληψή τους

Αναλυτικά, από τη διήμερη έρευνα διαπιστώθηκαν τα εξής:

Καμαριέρης/Καμαριέρα: Αυτή είναι η ειδικότητα που αναζητά εντονότερα η πλειοψηφία των ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα. Την πρώτη μέρα της έρευνας, ανάμεσα σε 515 αγγελίες αναζήτησης προσωπικού που αφορούν στον τουρισμό, οι 368 είχαν αναρτηθεί από ξενοδοχεία. Από αυτές τις 368 αγγελίες των ξενοδοχείων, οι περισσότερες αγγελίες απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτή την ειδικότητα, η οποία διατηρεί τα σκήπτρα του αγώνα αναζήτησης προσωπικού.

Οι αγγελίες έχουν αναρτηθεί από πολυτελή ξενοδοχεία της Πλατείας Συντάγματος έως 5άστερα ξενοδοχεία σε Κέρκυρα και Χαλκιδική. Άλλες περιοχές της Ελλάδας που αναζητούν αυτή την ειδικότητα, είναι, κατά πλειοψηφία, οι Κυκλάδες με πρώτες τη Μύκονο και τη Σαντορίνη και την Πάρο, ενώ ακολουθούν η Ρόδος, η Κρήτη, η Κως, το Ηράκλειο, το Λιμένι Λακωνίας, η Θεσσαλονίκη, η Λευκάδα, το Κουφονήσι, η Μήλος, η ‘Ιος, οι Σπέτσες, η Άνδρος, η Σκιάθος, η ‘Υδρα και ο Πειραιάς.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη φετινή έρευνα εντοπίστηκαν και αρκετές αγγελίες που ζητούν αυτή την ειδικότητα για καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων, κυρίως σε περιοχές της Αθήνας, όπως είναι τα Εξάρχεια και το Μοναστηράκι, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανάγκες μεγαλώνουν σε όλους τους τύπους της φιλοξενίας. Συνήθως οι αγγελίες αυτές ζητούν περισσότερους από έναν επαγγελματίες, και, αν και δημοσιεύονται πλέον με τα χαρακτηριστικά των εν λόγω καταλυμάτων, αυτό δεν σημαίνει ότι στις αγγελίες ζήτησης καμαριέρων σε ξενοδοχεία δεν συμπεριλαμβάνονται και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ποιες άλλες τουριστικές ειδικότητες σημειώνουν μεγάλη ζήτηση

Ως συνολική εικόνα, οι θέσεις που αναζητούν οι τουριστικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι, με σειρά προτεραιότητας: καμαριέρης-καμαριέρα (126), υπάλληλοι υποδοχής (86), σερβιτόροι/ σερβιτόρες (64), ειδικότερες για τον χώρο της εστίασης –μάγειρες/μαγείρισσες, βοηθοί μάγειρα/μαγείρισσας, αρτοποιοί κ.ά. (48) και ξενοδοχοϋπάλληλοι (39). Άλλες ειδικότητες που αναζητούνται στον ευρύτερο χώρο των τουριστικών επιχειρήσεων, αφορούν σε υπαλλήλους σε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και ταξιδιωτικών γραφείων, συμβούλους ταξιδιών, βοηθούς πισίνας, ναυαγοσώστες, λογιστές, οδηγούς, κηπουρούς, υπεύθυνους ανάπτυξης αγορών, ξεναγούς, απολυμαντές κ.ά.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές αγγελίες που ενδέχεται να συμπεριλαμβάνουν περισσότερες από μία θέσεις στην εκάστοτε ειδικότητα. Μεταξύ των αγγελιών, εκτός από τις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες που ζητούν προσωπικό ανά την Ελλάδα, ξεχωρίζει αγγελία από μεγάλη εταιρεία με ηγετική θέση στον τομέα εφοδιασμού τροφίμων αεροσκαφών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, όπου αναφέρεται ότι ζητεί προσωπικό λάντζας με ή χωρίς προϋπηρεσία, υποσχόμενη άμεση πρόσληψη, πλήρη απασχόληση, καλές αποδοχές και σταθερή εργασία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει «ωκύμορος» και «ωκυτόκια»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...