ξενοδοχείο
Αυτή είναι η πιο περιζήτητη ειδικότητα στα ξενοδοχεία - Τα αποτελέσματα ετήσιας έρευνας για τη ζήτηση προσωπικού

Από τώρα ετοιμάζονται τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα για τη νέα τουριστική σεζόν του 2023, κάνοντας συμφωνίες με εργαζόμενους για την ενίσχυση του προσωπικού τους.

Οι διευθυντές των ξενοδοχειακών μονάδων έχουν αναλάβει το σχετικά δύσκολο έργο της αναζήτησης εργαζομένων, καθώς οι μισθοί έχουν πέσει δραματικά τα τελευταία χρόνια στον τουριστικό τομέα ενώ η δουλειά έχει αυξηθεί.

Η ετήσια έρευνα του Travel.gr σε μεγάλες διαδικτυακές ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας, διαπίστωσε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία στις αγγελίες ζήτησης προσωπικού από τα ξενοδοχεία, τις επιχειρήσεις φιλοξενίας εν γένει αλλά και από τις συνδεόμενες με τον τουρισμό δραστηριότητες, όπως είναι για παράδειγμα οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων και η εστίαση.

Καμαριέρης/Καμαριέρα: «Μάχη» ξενοδόχων και ιδιοκτητών καταλυμάτων τύπου Airbnb για την πρόσληψή τους

Αναλυτικά, από τη διήμερη έρευνα διαπιστώθηκαν τα εξής:

Καμαριέρης/Καμαριέρα: Αυτή είναι η ειδικότητα που αναζητά εντονότερα η πλειοψηφία των ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα. Την πρώτη μέρα της έρευνας, ανάμεσα σε 515 αγγελίες αναζήτησης προσωπικού που αφορούν στον τουρισμό, οι 368 είχαν αναρτηθεί από ξενοδοχεία. Από αυτές τις 368 αγγελίες των ξενοδοχείων, οι περισσότερες αγγελίες απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτή την ειδικότητα, η οποία διατηρεί τα σκήπτρα του αγώνα αναζήτησης προσωπικού.

Οι αγγελίες έχουν αναρτηθεί από πολυτελή ξενοδοχεία της Πλατείας Συντάγματος έως 5άστερα ξενοδοχεία σε Κέρκυρα και Χαλκιδική. Άλλες περιοχές της Ελλάδας που αναζητούν αυτή την ειδικότητα, είναι, κατά πλειοψηφία, οι Κυκλάδες με πρώτες τη Μύκονο και τη Σαντορίνη και την Πάρο, ενώ ακολουθούν η Ρόδος, η Κρήτη, η Κως, το Ηράκλειο, το Λιμένι Λακωνίας, η Θεσσαλονίκη, η Λευκάδα, το Κουφονήσι, η Μήλος, η ‘Ιος, οι Σπέτσες, η Άνδρος, η Σκιάθος, η ‘Υδρα και ο Πειραιάς.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη φετινή έρευνα εντοπίστηκαν και αρκετές αγγελίες που ζητούν αυτή την ειδικότητα για καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων, κυρίως σε περιοχές της Αθήνας, όπως είναι τα Εξάρχεια και το Μοναστηράκι, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανάγκες μεγαλώνουν σε όλους τους τύπους της φιλοξενίας. Συνήθως οι αγγελίες αυτές ζητούν περισσότερους από έναν επαγγελματίες, και, αν και δημοσιεύονται πλέον με τα χαρακτηριστικά των εν λόγω καταλυμάτων, αυτό δεν σημαίνει ότι στις αγγελίες ζήτησης καμαριέρων σε ξενοδοχεία δεν συμπεριλαμβάνονται και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ποιες άλλες τουριστικές ειδικότητες σημειώνουν μεγάλη ζήτηση

Ως συνολική εικόνα, οι θέσεις που αναζητούν οι τουριστικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι, με σειρά προτεραιότητας: καμαριέρης-καμαριέρα (126), υπάλληλοι υποδοχής (86), σερβιτόροι/ σερβιτόρες (64), ειδικότερες για τον χώρο της εστίασης –μάγειρες/μαγείρισσες, βοηθοί μάγειρα/μαγείρισσας, αρτοποιοί κ.ά. (48) και ξενοδοχοϋπάλληλοι (39). Άλλες ειδικότητες που αναζητούνται στον ευρύτερο χώρο των τουριστικών επιχειρήσεων, αφορούν σε υπαλλήλους σε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και ταξιδιωτικών γραφείων, συμβούλους ταξιδιών, βοηθούς πισίνας, ναυαγοσώστες, λογιστές, οδηγούς, κηπουρούς, υπεύθυνους ανάπτυξης αγορών, ξεναγούς, απολυμαντές κ.ά.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές αγγελίες που ενδέχεται να συμπεριλαμβάνουν περισσότερες από μία θέσεις στην εκάστοτε ειδικότητα. Μεταξύ των αγγελιών, εκτός από τις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες που ζητούν προσωπικό ανά την Ελλάδα, ξεχωρίζει αγγελία από μεγάλη εταιρεία με ηγετική θέση στον τομέα εφοδιασμού τροφίμων αεροσκαφών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, όπου αναφέρεται ότι ζητεί προσωπικό λάντζας με ή χωρίς προϋπηρεσία, υποσχόμενη άμεση πρόσληψη, πλήρη απασχόληση, καλές αποδοχές και σταθερή εργασία.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολική Ψυχολογία: ΔΙΝΕΙ ΔΙΠΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ αυτό το σεμινάριο

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

πανεπιστημιο αιγαιου
Παν.Αιγαίου: Έως σήμερα Παρασκευή οι αιτήσεις στα σεμινάρια εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ξεκινήσουν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια όπως ορίζει η νομοθεσία μοριοδότησης δασκάλνω και καθηγητών έως τις 31 Μαρτίου
Παν.Αιγαίου: Έως σήμερα Παρασκευή οι αιτήσεις στα σεμινάρια εκπαιδευτικών