Thumbnail
Τι ανέφερε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για τυχόν ανταλλαγές αρχαιοτήτων μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας

Έντονες είναι οι συζητήσεις το τελευταίο διάστημα για το τι μέλλει γενέσθαι με τα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Μέσα από δηλώσεις πολιτικών και ειδησεογραφικών μέσων, γίνεται ξεκάθαρο ότι παρότι οι Βρετανοί πολίτες επιθυμούν την επιστροφή, η διοίκηση του μουσείου, αλλά και η πολιτική κεφαλή του κράτους δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω... ακόμα.

Αντίθετα η αμεσότερη λύση φαίνεται να είναι η ανταλλαγή αρχαιοτήτων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία, ή ο δανεισμός συγκεκριμένων γλυπτών, για προσυμφωνημένο χρονικό διάστημα.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τόνισε τη σημασία του να μην γίνει αποδεκτή η απλή ανταλλαγή αρχαιοτήτων, καθώς κάτι τέτοιο «αποτελεί υποχώρηση απέναντι στη γραμμή της ηθικής και νομιμοποιεί την αρπαγή».

Τι ανέφερε η ανακοίνωση

«Το αίτημα από μεριάς του ελληνικού Δημοσίου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο πρέπει να συνεχιστεί στη βάση της εμπέδωσης και εν τέλει αποδοχής από τη βρετανική πλευρά ότι η Ελλάδα και το κορυφαίο μνημείο τής Ακρόπολης υπήρξαν θύματα δόλιων πράξεων, σύμφωνα με αποικιοκρατικές αντιλήψεις που επικρατούσαν τον 19ο αιώνα και οι οποίες εξακολουθούν ισχύουσες έως σήμερα, εφόσον το Βρετανικό Μουσείο εξακολουθεί να παρουσιάζεται ως ”νόμιμος” κύριος των έργων που έκλεψε ο Έλγιν» αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) με αφορμή πρόσφατο ξένο δημοσίευμα.

«Τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν αποτελούν μέρος της εθνικής κληρονομιάς της Βρετανίας, αλλά της Ελλάδας, αναπόσπαστο μέρος ενός ενιαίου μνημειακού συνόλου. Σκέψεις για τυχόν ανταλλαγή αρχαιοτήτων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία αποτελούν υποχώρηση απέναντι στη γραμμή της ηθικής και νομιμοποιούν την αρπαγή» τονίζει επίσης ο ΣΕΑ, λέγοντας ακόμα: «Εξάλλου, η όποια ”ανταλλαγή” αποτελεί παραβίαση του ίδιου του αρχαιολογικού νόμου, ο οποίος αποκλείει την συναλλαγή, άρα και την ανταλλαγή, των ελληνικών αρχαιοτήτων».

Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται αναφέροντας πως «το ΥΠΠΟΑ οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της διάταξης για μακροχρόνια εξαγωγή ευρημάτων από αρχαιολογικά μουσεία στο εξωτερικό (η διάταξη του Ν. 4761 που επιτρέπει την εξαγωγή συλλογών Μουσείων για 50 έτη) και να προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση και έγκριση του καταλόγου με τα αμετακίνητα ευρήματα των ελληνικών κρατικών αρχαιολογικών Μουσείων, όπως προβλέπει ο Αρχαιολογικός Νόμος και ζητεί με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων της 13/5/2022».

Τι υποστήριζε το Bloomberg

Το πρόβλημα ξεκίνησε από σχετικό δημοσίευμα του μέσου ενημέρωσης Bloomberg, το οποίο δήλωνε ότι Ελλάδα και Βρετανία βρίσκονται κοντά σε μία συμφωνία ανταλλαγής.

Μία τέτοια συμφωνία θα προέβλεπε την αποστολή στην Αθήνα ενός μέρους των γλυπτών, εκ περιτροπής, για αρκετά χρόνια, όπως γνωστοποιούν άτομα που γνωρίζουν το θέμα και δεν θέλησαν να κατονομαστούν, επειδή η συμφωνία δεν έχει «κλειδώσει», σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg.

Εντούτοις πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού φαίνεται να διέψευσαν τη συγκεκριμένη πληροφορία.

Κατ' αυτό τον τρόπο βρισκόμαστε πάλι στο «μηδέν», όπως και τόσα χρόνια άλλωστε, κατανοώντας την πολυπλοκότητα του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Επιστροφή θραυσμάτων από το Βατικανό

Πριν μερικές εβδομάδες, έγινε γνωστό ότι το Βατικανό θα δωρίσει στην Ελλάδα τρία θραύσματα του Παρθενώνα, «ως μαρτυρία και ένδειξη της επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας αλήθειας».

Τα τρία θραύσματα, μέρος των γλυπτών του Παρθενώνα, είναι από πεντελικό μάρμαρο, έφτασαν στον Βατικανό τον 19ο αιώνα.

Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια διεκδίκησης των «σκόρπιων» γλυπτών.

Παρθενώνας 3

 

Παρθενώνας 2

 

παρθενώνας 1

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

giatroi
Υπ. Υγείας: Έως αύριο οι αιτήσεις για 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ- Οι ειδικότητες
Οι 704 θέσεις ιατρών, κατανέμονται στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας,  διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του...
Υπ. Υγείας: Έως αύριο οι αιτήσεις για 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ- Οι ειδικότητες
κρητη
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στηρίζει πλήρως και εμπράκτως τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης των σχολείων
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021