γλυπτά παρθενώνα
Wikipedia
Εδώ και αρκετές δεκαετίες η προσπάθεια για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα μοιάζει άκαρπη. Πρόκειται αυτό να αλλάξει σύντομα;

Πολλά είναι τα χρόνια που η Ελλάδα προσπαθεί να διεκδικήσει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μάταια όμως.

Κάθε φορά μία διαφορετική δικαιολογία προτάσσεται, ένα νέο εμπόδιο μπαίνει και καινούρια αδιέξοδα δημιουργούνται.

Μάλιστα, πριν την κατασκευή του νέου Μουσείου Ακροπόλεως, η σταθερή απάντηση στο αίτημα της Ελλάδας ήταν πως η χώρα δεν διαθέτει έναν αξιόλογο και σύγχρονο χώρο ικανό να προστατεύσει τα Γλυπτά.

Τι συμβαίνει με τη Βρετανία

Η Βρετανία ανέκαθεν φαινόταν αρνητική στο να πράξει αυτό που ζητάγαμε και εν μέρει είχε λογική (για αυτούς και μόνο) αν κατανοήσει κανείς το μεγάλο ποσοστό που καταλαμβάνουν τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο, τα οποία και αποτελούν κεντρική ατραξιόν για τους τουρίστες.

Αν αφαιρεθεί αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι, το μουσείο θα παραμείνει ιδιαίτερα φτωχό και θα χάσει τη μεγάλη δυναμική στο κομμάτι της επισκεψιμότητάς του.

Εντούτοις, οι ίδιοι οι Βρετανοί φαίνεται ότι βλέπουν θετικά την επιστροφή τους σε ποσοστό 54%, ενώ η συζήτηση φαίνεται να έχει αναθερμανθεί το τελευταίο διάστημα και ανώτερους επαγγελματίες του κλάδου να κάνουν λόγο για κάτι που δεν μπορεί να επιδεχθεί καθυστέρηση για πολύ ακόμα. Ακόμη και τα βρετανικά ΜΜΕ δείχνουν να τάσσονται υπέρ αυτής απόφασης.

Η νέα πρωθυπουργός, όμως, της Βρετανίας, έδωσε αρνητική απάντηση σε αυτό, στην πρώτη της δημόσια τοποθέτηση επί του ζητήματος. Η ίδια φάνηκε να ξαφνιάστηκε και να μην σκέφτηκε ιδιαίτερα την απάντηση, λέγοντας μόνο «Α, α, δεν το στηρίζω αυτό». Ίσως κάποια άλλη στιγμή... 

Γενικές συζητήσεις γίνονται και περί κάποιου είδους συμφωνίας για βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή ή δανεισμό, για μερική επιστροφή και άλλα διάφορα, χωρίς όμως να δίνεται σταθερή βάση για κάποια αξιόλογη και αποτελεσματική συνεννόηση.

Τα τελευταία χρόνια σημαντική προσπάθεια κάνει και η ΟΥΝΕΣΚΟ, με στόχο τη διαμεσολάβηση ανάμεσα στις δύο χώρες και εν τέλει την επιστροφή τους.

Τι έγινε, λοιπόν, με τα Γλυπτά;

Κατά τα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα, που η Ελλάδα βρισκόταν από την οθωμανική κυριαρχία και προσπαθώντας κρυφά να δώσει σάρκα και οστά στον αγώνα της απελευθέρωσης, ο Τόμας Μπρους, λόρδος του Έλγιν, έλαβε θετική απάντηση μέσω φιρμανιού από τον τότε Σουλτάνο να αφαιρέσει τμήμα των Γλυπτών από τον Παρθενώνα, με στόχο να κάνει έρευνα επί αυτών.

Αργότερα κάποιες έρευνες ανέφεραν ότι το λεγόμενο φιρμάνι που ανέφερε ο Μπρους, δεν υπήρχε στα οθωμανικά αρχεία, καθιστώντας την πράξη αυτή κλοπή.

Από το ναό αφαιρέθηκαν περίπου τα μισά γλυπτά από όσα είχαν διασωθεί, ενώ κομμάτια εκλάπησαν και από τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και το Ναό της Αθηνάς Νίκης.

Στα Γλυπτά περιλαμβάνονται τμήματα από μετόπες, αετώματα καθώς και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη.

Μένει πλέον να δούμε για πόσο θα συνεχιστεί η τακτική της μη επιστροφής τους και με τι πρόφαση θα δίνονται οι αρνητικές απαντήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολική Ψυχολογία: ΔΙΝΕΙ ΔΙΠΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ αυτό το σεμινάριο

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

επιμορφωτικη εκδηλωση
ΠΔΕ Αττικής: Επιμορφωτική εκδήλωση «Διαχείριση σχολικής τάξης»
Η εκδήλωση θα γίνει στις 4 Απριλίου και απευθύνεται σε στελέχη εκπαίδευσης, μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής εκπαίδευσης
ΠΔΕ Αττικής: Επιμορφωτική εκδήλωση «Διαχείριση σχολικής τάξης»