farmaka_farmakeia
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ | ΙΝΤΙΜΕ
Υπό εξαφάνιση τα παιδικά φάρμακα ενώ ιώσεις «θερίζουν» – Οι συστάσεις του ΦΣΘ

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις στα φάρμακα και στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, με το πρόβλημα να γίνεται περισσότερο έντονο στα παιδιατρικά. 

Σύμφωνα με το thesstoday.gr , o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Διονύσιος Ευγενίδης, τόνισε πως για τις ελλείψεις ευθύνεται το γεγονός πως εν μέσω κορονοϊού δεν υπήρχαν τόσες πολλές ιώσεις λόγω των υγειονομικών μέτρων που είχαμε λάβει, όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που είναι σε έλλειψη αυτήν τη στιγμή, δεν καταναλώθηκαν εκείνες τις χρονιές, είχαν σχεδόν μηδενικές πωλήσεις με αποτέλεσμα η παραγωγή τους να είναι φέτος μειωμένη.

Ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη

Σύμφωνα με τον Δ. Ευγενίδη, στην κατηγορία των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των ιώσεων, ελλείψεις καταγράφονται στα αντιβιοτικά, αντιπυρετικά, αντιαλλεργικά, σιρόπια, χάπια, εισπνεόμενα και παιδιατρικά σκευάσματα. Στα μη συνταγογραφούμενα οι ελλείψεις αφορούν τα εξής: αναλγητικά, αντιπυρετικά, σιρόπια για τον βήχα, σπρέι για τη μύτη και καραμέλες για τον λαιμό. 

«Πρόκειται για φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ιώσεων του αναπνευστικού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΦΣΘ χαρακτηρίζοντας τη φετινή χρονιά δύσκολη ώστε να επανέλθει άμεσα στην επιθυμητή κατάσταση. 

Οι συστάσεις του ΦΣΘ

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, προτείνει συνεργασία μεταξύ ιατρών και φαρμακοποιών για να χορηγούνται στους ασθενείς τα διαθέσιμα σκευάσματα που έχουν τα φαρμακεία, τονίζοντας πως «καλό είναι να συνταγογραφούν οι γιατροί φάρμακα από τα ήδη διαθέσιμα και όχι αυτά που θα ταλαιπωρήσουν τον ασθενή για να τα βρουν σε κάποιο φαρμακείο. Τα φάρμακα που έχουμε ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών και ας μην είναι τα συνηθισμένα που λαμβάνουν».

Πρόσθεσε ακόμη πως το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα λυθεί σύντομα και γι’ αυτό προσπαθούν να βρουν τρόπους διαχείρισης για τη φετινή χαοτική χρονιά.

Αναφορικά με το φρένο μέχρι νεωτέρας στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων υπογράμμισε ότι ακόμη δεν έχουν φανεί τα αποτελέσματά του, ενώ φέρουν ευθύνες για την σημερινή έλλειψη, η οποία κορυφώθηκε με τη μειωμένη παραγωγή και την έλευση των φαρμάκων από το εξωτερικό στη χώρα μας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας
Ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας