Χάπια
«Μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει και η ομαλοποίηση του προβλήματος»

Για το πρόβλημα της έλλειψης βασικών φαρμάκων στη χώρα μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται σε όλη την Ευρώπη λόγω της μεγάλης έξαρσης των λοιμώξεων.

«Αυτά τα φάρμακα που λείπουν τώρα, τα παιδιατρικά και τα αντιπυρετικά δεν συνδέονται με τα φάρμακα των παράλληλων εξαγωγών… το πρόβλημα σχετίζεται με την έλλειψη παραγωγής» ανέφερε ο Θ. Πλεύρης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «οι λύσεις που δίνονται είναι να ζητείται από την φαρμακοβιομηχανία να έχει απόθεμα τριών μηνών και να τηρεί τη δέσμευση αυτή και δεύτερον σε μία σειρά από άλλα φάρμακα που σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές έχουμε προβεί σε απαγορεύσεις από τον Μάρτιο, για να μην λένε κάποιοι ότι καθυστερήσαμε» ανέφερε και πρόσθεσε: «Τα φάρμακα που λείπουν, δεν είναι φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, αλλά εισάγονται στην Ελλάδα…και οι παράλληλες εξαγωγές αφορούν εισαγόμενα φάρμακα κατά βάση, δηλαδή η φαρμακαποθήκες αντί να τα δίνουν στην αγορά, τα πουλάνε ξανά έξω». Εξήγησε πως ως χώρα δεν μπορούμε να επέμβουμε στο κομμάτι της παραγωγής, παρά μόνο να κάνουμε μεγαλύτερες παραγγελίες και σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εξαγωγές έχουν απαγορευτεί από τον Μάρτιο.

«Εμείς αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι πως τα νοσοκομεία της χώρας θα πρέπει να έχουν απόθεμα το τρίμηνο που θα έχουμε την έξαρση της γρίπης» είπε η Ματίνα Παγώνη, με τον υπουργό να τονίσει πως το πρόβλημα της έλλειψης παρατηρείται στην κοινότητα και όχι στα νοσοκομεία.

«Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία, αλλά δεν έχει σταματήσει, συνεπώς πάντοτε θα υπάρχει η δυνατότητα της επάρκειας και πιστεύουμε ότι ο Ιανουάριος θα έχει μία δυσκολία παραπάνω, αλλά και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει και η ομαλοποίηση του προβλήματος» τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

Η Μ. Παγώνη υπογράμμισε πως ο γονιός μπορεί να μεταφέρει το παιδί του, εφόσον έχει υψηλό πυρετό, στο νοσοκομείο προκειμένου να τον περιθάλψουν και να μην δημιουργηθεί πανικός. «Αυτή τη στιγμή συνταγογραφούν περισσότερες αντιβιώσεις απ’ όσες χρειάζονται προκειμένου να “στοκάρουν για να μην έχουν πρόβλημα μετά. Αυτό είναι επιπλέον πρόβλημα» ανέφερε ο Θ. Πλεύρης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μετακινήσεις μαθητών σε σχολεία λόγω συχωνεύσεων
Μητέρες εκπαιδευτικοί στο στόχαστρο: Υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών έως τη λήξη του σχολικού έτους
Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης ζητάει αλλαγή στις άδειες ανατροφής – «Οι γονείς να επιλέγουν πότε θα τις πάρουν»
Μητέρες εκπαιδευτικοί στο στόχαστρο: Υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών έως τη λήξη του σχολικού έτους
Πάνος Ρούτσι - σε παράσταση του μουσικού σχολείου Λάρισας
Μουσικό Σχολείο Λάρισας: Τιμή στη μνήμη των 57 θυμάτων - Ρούτσι: «Με κορόιδεψαν για την εκταφή του παιδιού μου»
Συγκινητική η παράσταση του Μουσικού Σχολείου Λάρισας για τα Τέμπη
Μουσικό Σχολείο Λάρισας: Τιμή στη μνήμη των 57 θυμάτων - Ρούτσι: «Με κορόιδεψαν για την εκταφή του παιδιού μου»