σεισμός
Σεισμός στην Εύβοια: «Θα είμαστε σε επιφυλακή για αρκετές μέρες ακόμα, είναι ένα ρήγμα που δεν μένει ήσυχο» λέει ο Λέκκας

Στο «χορό» των Ρίχτερ συνεχίζει να κινείται η Εύβοια μετά τον ισχυρό σεισμό 4,9 βαθμών, με τους επιστήμονες να μην μπορούν να πουν εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

Η σύγκλιση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού κινδύνου προκάλεσε επιπλέον ανησυχία, μαζί με τους μετασεισμούς της νύχτας, στους κατοίκους των Ψαχνών και της Χαλκίδας καθώς για πρώτη φορά, υπήρξε άμεση σύγκληση της Επιτροπής.

Μετά τον ισχυρό σεισμό που αναστάτωσε τους κατοίκους της Εύβοιας και ταρακούνησε την Αττική και άλλες γειτονικές περιοχές έχουν συμβεί δεκάδες μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 3,5 Ρίχτερ.

«Πρέπει να περιμένουμε οπωσδήποτε κάποιες ώρες, για κάποιες μέρες ακόμα, για να δούμε τα νέα δεδομένα τα οποία θα υπάρχουν και στη συνέχεια να εκτιμήσουμε» τόνισε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ πάντως ξεκαθάρισε ότι σεισμός των 4,9 Ρίχτερ, δεν συνδέεται  με το σεισμό που σημειώθηκε πριν από ένα μήνα στην ευρύτερη περιοχή της  Εύβοιας, λέγοντας:

«Είμαστε κάθετοι ότι δεν υπάρχει διασύνδεση των δύο σεισμικών δραστηριοτήτων. Η σεισμική δραστηριότητα που είχε αρχίσει στις 29 Νοεμβρίου είναι τελείως διαφορετική από τη σημερινή σεισμική δραστηριότητα.

Οι εξωγενείς ζώνες έχουν τελείως διαφορετικά γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά χαρακτηριστικά. Συνεπώς δεν υπάρχει αυτό που ίσως ορισμένοι εκλαμβάνουν ως σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια. Άρα δεν υπάρχει τέτοιος διάχυτος κίνδυνος. Τα δύο γεγονότα, οι δύο σεισμικές ακολουθίες είναι ανεξάρτητες ακολουθίες με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφορικά με την πιθανή ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος, ο κ. Λέκκας υποστήριξε ότι «Σαν επιτροπή το αποκλείουμε, δεδομένου ότι για να ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο ρήγμα γειτονικό της περιοχής και κυρίως της Αταλάντης, γιατί η Αταλάντη είναι πολύ κοντά, θα έπρεπε να υπάρχει ένας σεισμός της τάξεως των 6,5 Ρίχτερ και πάνω για να υπάρχει η διάχυση της δραστηριότητας».

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Δεν αποκλείεται  το ενδεχόμενο να δώσει η περιοχή και ένα ισχυρότερο σεισμό

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε με τη σειρά του ότι  αυτή την στιγμή δεν είναι δυνατόν να διευκρινιστεί αν τα 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

«Όταν ενεργοποιήθηκε στην Νότια Εύβοια είπαμε ότι ήταν άγνωστη εστία, εδώ είναι μία νέα ενεργοποίηση αλλά από μία εστία που την έχουμε ήδη γνωρίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα δεν απέκλεισε  το ενδεχόμενο να δώσει η περιοχή και ένα ισχυρότερο σεισμό καθώς όπως είπε δε είναι γνωστές οι διαστάσεις του συγκεκριμένου ρήγματος.

Ερωτηθείς για το αν είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των μετασεισμών καθώς μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 49 με το μεγαλύτερο στα 3,5 Ρίχτερ ο καθηγητής επισήμανε πως δεν είναι επαρκής ο αριθμός.

«Χρειάζεται προσοχή και υπομονή. Καλύτερα να μην πούμε ότι ήταν ο κύριος, παρά να πούμε ότι ήταν ο κύριος και μετά να διαψευστούμε για πολλούς λόγους» κατέληξε.

Κώστας Παπαζάχος: Οι κάτοικοι θα κάνουν γιορτές με δονήσεις

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Στην ίδια περιοχή είχαν γίνει πρόσφατα και μεγαλύτεροι σεισμοί. Η συγκεκριμένη ζώνη είναι καλά περιγραμμένη, είναι γνωστή και καταχωρημένη σε όλες τις βάσεις. Το ορατό της μήκος είναι τέτοιο που παραπέμπει ότι τα μέγιστα μεγέθη είναι της τάξεως μεγαλύτερα από 6 Ρίχτερ», είπε από την πλευρά του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που ξυπνάει ένα ρήγμα και γίνεται ένας σεισμός τότε σπάει όλο το ρήγμα. Είναι ένα γνωστό ρήγμα, με μια δυναμική, υπάρχει και το πιο απίθανο σενάριο και για αυτό θα πρέπει να κρατήσουμε μια επιφυλακτικότητα. Έτσι, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός με βεβαιότητα», πρόσθεσε.

«Είναι τελείως διαφορετική περιοχή. Είναι άλλο τα Νέα Στύρα, άλλο τα Ψαχνά που έχουν και σεισμολογικό παρελθόν. Συμβαίνει να υπάρξει επηρεασμός, να ταξιδέψουν κύματα ή και με άλλες μεθόδους, και να επιταχυνθεί η έλευση ενός σεισμού. Δεν γεννιέται όμως ένας σεισμός σε ένα ρήγμα, επειδή έγινε μια άλλη ακολουθία. Μπορεί να γίνει λίγο πιο γρήγορα ή λίγο πιο αργά. Δεν έχει καμία σημασία για εμάς, για εσάς και για τους κατοίκους. Είναι κάτι που έχει επί της ουσίας επιστημονικό ενδιαφέρον», απάντησε για το αν σχετίζεται ο σημερινός σεισμός με αυτούς στο χωριό Ζάρακες της Νότιας Εύβοιας.

«Όπως έλεγα χαριτολογώντας, τα σεισμικά κύματα δεν πάνε από την εθνική οδό. Πάνε σε ευθεία γραμμή. Τα βόρεια προάστια για παράδειγμα είναι στα 45 χιλιόμετρα από τα Ψαχνά. Μεγάλοι σεισμοί, πάνω από 5 Ρίχτερ, αλλά και μικρότεροι, 4.5 Ρίχτερ, μπορεί εύκολα να γίνουν αισθητοί σε αυτές τις αποστάσεις. Ενδεχομένως να γίνονται αισθητοί και οι μετασεισμοί. Δεν είναι επικίνδυνοι, αλλά είναι ενοχλητικοί. Για τους κατοίκους εκεί, δεν το συζητάμε ότι για προβληματικά κτήρια σαν αυτά που ακούσαμε, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να τα κατοικήσουν. Κτήρια υψηλής επικινδυνότητας, τα οποία μπορεί να μην έπαθαν βλάβες αλλά χτίστηκαν χωρίς κανένα κανονισμό, δεν έχουν κανένα εχέγγυο της πολιτικής προστασίας, δεν έχουν καμία συντήρηση, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο όταν είσαι πάνω σε ένα ρήγμα. Στα Ψαχνά, το ρήγμα είναι ακριβώς από κάτω. Όπως στο Αρκαλοχώρι. Ας προφυλάξουμε τον εαυτό μας, καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο χρονιάρες ημέρες αλλά οι άνθρωποι εκεί θα κουνιούνται διαρκώς τις επόμενες ημέρες από τους μετασεισμούς», είπε κλείνοντας.

Αξιολόγηση της κατάστασης

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης χθες, το απόγευμα μετά από εντολή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, συνεδρίασε η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων.

Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε, «από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη» γεγονός που δεν επιτρέπει τουλάχιστον μέχρι τώρα να πει κανείς με σιγουριά ότι τα 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τον σεισμό

Μέσα στο σπίτι

  • Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
  • Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
  • Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
  • Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
  • Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
  • Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:
  • - κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.
  • - μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.
  • - μακριά από εξωτερικούς τοίχους.
  • Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
  • Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.)
  • Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

Έξω από το σπίτι

  • Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά το σεισμό ο οποίος να βρίσκεται:
  • - μακριά από κτίρια και δέντρα
  • - μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ

Αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
  • Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
  • Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
  • Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν είστε σε ψηλό κτίριο

  • Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
  • Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

  • Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
  • Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

  • Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
  • Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

 

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

Αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
  • Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
  • Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
  • Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
  • Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
  • Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
  • Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
  • Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
  • Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ ΣΕ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΚΥΜΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ (ΤΣΟΥΝΑΜΙ)

Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο

  • Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
  • Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
  • Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
  • Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
  • Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pistopoiisi agglikwn
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
Το πιο εύκολο online Πιστοποιητικό Αγγλικής Γλώσσας επιπέδου Β2,C1,C2 στην Ελλάδα είναι αυτό που προωθεί η goLearn με ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΙΣΧΥ και πλήρη...
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
γονείς
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
Η άδεια χορηγείται στο γονέα−υπάλληλο ανεξάρτητα από το αν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
alfavita_logo
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
24ωρη απεργία προκήρυξαν για σήμερα οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ