kivotos_tou_kosmou
Παιδιά «είλωτες» με τις τσάπες μέσα στον καύσωνα – Βίντεο ντοκουμέντο

«Πηγαίναμε σε ένα χωράφι το καλοκαίρι με 40 βαθμούς από πάνω μας και ήμασταν με τσουγκράνες και σκάβαμε και μας έλεγαν να τις βγάζετε από τις ρίζες. Κι όταν τους λέγαμε δεν μπορούμε άλλο μας έλεγαν ‘έλα κάνε, κάνε, κάνε’», είναι μία από τις δεκάδες καταγγελίες παιδιών που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Σήμερα για πρώτη φορά το LIVE NEWS δίνει εικόνα στη συγκλονιστική αυτή μαρτυρία, με τα βίντεο ντοκουμέντο μέσα από την «Κιβωτό» να κόβουν την ανάσα.

«Δεν κάναμε τίποτε άλλο δουλειά, σχολείο, δουλειά, σχολείο», λέει ένα παιδί της δομής στο ρεπορτάζ του mega. Με καπέλο το 15χρονο παιδί προσπαθεί να προστατευτεί από τον μεσημεριανό ήλιο όση ώρα με τσουγκράνα περιποιείται τον κήπο. Στο βάθος, άλλα δύο αγόρια σκυμμένα πάνω σε λάκκους δεν σταματούν ούτε λεπτό. Με τσάπες σπάνε πέτρες και με τα χέρια τους ξεχορταριάζουν.

Στο βάθος του διαδρόμου μια παιδαγωγός με μεγάλο καπέλο επιβλέπει και σημειώνει την πρόοδο των εργασιών, προκειμένου να επιβληθούν και οι ανάλογες συνέπειες.

«Καθόντουσαν και βλέπανε ποιοι δουλεύουν. Αν πχ. δε δουλεύει ο Κώστας, δε θα φάει αυτό το γλυκό και θα φάει το χθεσινό φαγητό. Ή θα κάτσει τιμωρία στο σπίτι 2 – 3 μέρες ή απομόνωση».

Με φτυάρι μεγαλύτερο από το μπόι του, ένα παιδί τάξης γυμνασίου κάνει αγροτικές δουλειές στη δομή της «Κιβωτού».

Ένα άλλο φανερά εξουθενωμένο από τη δουλειά και τον ήλιο μετά βίας μπορεί να σηκώσει το φτυάρι.

«Μην το βλέπετε τώρα που κάθεται. Γενικά δεν κάθεται. Κάνει αυτό εδώ μαζί με τον (…). Όλο αυτό εδώ το έκαναν πρώτα με τσουγκράνα και μόλις τελειώσει με την τσουγκράνα να δει πού χρειάζεται ξεχορτάριασμα με το χέρι πάντα».

kivotos_tou_kosmou

Ένα από τα παιδιά της δομής τραβά βίντεο και τα στέλνει στην επιστάτη για να της αποδείξει πως όλα πάνε ρολόι. Πάρα τον ήλιο και τον καύσωνα, τα παιδιά «είλωτες» συνεχίζουν ακάθεκτα. «Κυρία (…) και ο (…) έχει κάνει εδώ βλέπετε όλες τις γούρνες με το χέρι του. Όχι με την τσάπα με αποτέλεσμα να μη χαλάσει καθόλου χώμα και ούτε να χαλάσει τις γούρνες. Έκανε μέχρι εκεί που τον βλέπετε».

Η παιδαγωγός επιβλέπει από το δροσερό της γραφείο τη δουλειά των παιδιών. Ζητά κι άλλα βίντεο από την ανατολική πλευρά του κτήματος.

«Να κυρία (…) εδώ είναι το ολοκληρωτικό. Το βλέπετε και τώρα ο (…) και (…) έχουν κάνει κι εδώ κυρία (…) από ό,τι βλέπετε. Αρκετά καλά. Να το, τελειώνουν κι αυτό σε κανένα δεκάλεπτο λογικά και θα σταματήσουν από εδώ».

Το κλαδευτήρι θάμνων σκεπάζει όλους τους ήχους. Λίγες ώρες μετά, το μικρό παιδί της «Κιβωτού» έχει ολοκληρώσει όλη την μπορντούρα.

«Κυρία (…) ο (…) έκανε με το ηλεκτρικό θαμνοκοπτικό βλέπετε που εδώ είναι ολόισιο. Όλο οπότε έγινε κι αυτό».

Από τα χωράφια στην αποθήκη

Όταν οι εξωτερικές δουλειές με τις τσάπες τελείωναν στις τρεις το μεσημέρι. Ακολουθούσε μίση ώρα διάλειμμα για φαγητό, πριν αρχίσει το κουβάλημα στις αποθήκες.

«Κουβαλάγαμε λάδια, κουβαλάγαμε μακαρόνια σε κούτες, ξεφορτώνομε φορτηγά.  Γυρνούσα και επειδή ήθελα να διαβάσω 2 – 3 ώρες όπως κάνουν όλα τα παιδιά, έμενα μου έλεγαν να φάω και να πάω αποθήκη ή φάρμα», αναφέρει ένα παιδί.

Και μέσα σε όλα αυτά τα παιδιά εκπαιδεύονται προκειμένου να μάθουν να χρησιμοποιούν κοφτερά μαχαίρια προκειμένου έτσι ώστε να βγάζουν το δέρμα από σφαγμένο αρνί. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα