Καιρός: Πότε έρχονται οι βροχές στην Αττική – Οι ώρες του Σαββατοκύριακου

Κοινωνία 0

Σεισμός 5 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αττική - Στην Εύβοια το επίκεντρο

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ισχυρός σεισμός αισθητός στην Αττική - Μεγάλης διάρκειας η δόνηση

Σεισμός 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στις 22.06 στην Εύβοια, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η δόνηση ήταν αρκετά ισχυρή και είχε διάρκεια, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική.

seismos_rixter

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και επίκεντρο 51,9 χιλιόμετρα Ανατολικά Βορειοανατολικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη Νότια Εύβοια, στο ίδιο σημείο που καταγράφηκε και ο πρωινός σεισμός, 8 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Ζαράκων.

seismos_rixter

Λίγα λεπτά αργότερα, το Γεωδυναμικό διόρθωσε το μέγεθος σε 4,9 Ρίχτερ, και στη συνέχεια επανήλθε στα 5 Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμήθηκε στα 8,9 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η δόνηση ήταν εντάσεως 5,2 Ρίχτερ.

Του σεισμού των 5 Ρίχτερ ακολουθούν μικροί μετασεισμοί 2,2 και 2,6 Ρίχτερ.

seismos_rixter

Υπενθυμίζεται πως νωρίς το πρωί καταγράφηκε σεισμός με επίκεντρο την Εύβοια, της κλίμακας των 4,8 Ρίχτερ. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 6:32 και είχε επίκεντρο 13,3 χλμ. νοτιοανατολικά από την περιοχή Ζάρακες. 

Τι είπε ο Ευθύμιος Λέκκας

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας έκανε τις πρώτες εκτιμήσεις μιλώντας στην ΕΡΤ, σημειώνοντας: «Έχουμε μία δόνηση 4,8 βαθμών από την περιοχή της Εύβοιας.Το σημείο είναι κοντά στον Αλμυροπόταμο.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλο το λεκανοπέδιο και, φυσικά, στην Εύβοια.

Το εστιακό βάθος είναι περίπου στα 10 χιλιόμετρα, από μία περιοχή η οποία δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα. Δεν έχουμε στοιχεία για ρήγματα στη Νότια Εύβοια».

Παπαδόπουλος: Η περιοχή αυτή είναι σε σεισμική διέγερση - «Δεν γνωρίζουμε αν ήταν ο κύριος»

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο σεισμός είναι υπό παρακολούθηση και αξιολόγηση καθώς η περιοχή δίνει σεισμικές δονήσεις εδώ και δέκα ημέρες.

«Στις 6:32 το πρωί έγινε αισθητός σεισμός στην Εύβοια και την Αττική με μέγέθος 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ και ακολούθησε μετασεισμός με μέγεθος 3,2 Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Νέας Στύρας, με μικρότερα μεγέθη από προηγούμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά.

«Συνεπώς επειδή έχουμε σεισμική δραστηριότητα εδώ και δέκα ημέρες επιβάλλεται η συνολική αξιολόγηση λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα συμπεριλαμβανομένη τη νέα σεισμική δραστηριότητα. Με απλά λόγια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Μισθοί εκπαιδευτικών 2026: Πόσα παίρνουν μόνιμοι, νεοδιόριστοι και αναπληρωτές – Όλοι οι πίνακες

Αρναούτογλου: Αλλάζει ο καιρός – Τι αναμένουμε σε Αττική και Θεσσαλονίκη σήμερα Κυριακή και την εβδομάδα που έρχεται

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία