tselentis
Ανήσυχος ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης για την περιοχή των Αλκυονίδων- Αναμένει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια μεγάλο σεισμό μέχρι και 6 Ρίχτερ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης για την περιοχή των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό Κόλπο. 

«Με τις Αλκυονίδες πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου, γιατί έχει μαζέψει πάρα πολύ σεισμική ενέργεια», ανέφερε κ. Τσελέντης στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Κάποια στιγμή είναι γεγονός ότι θα κάνει κάποιο σεισμό εκεί κάτω και επειδή τα χαρακτηριστικά της σεισμικής δράσης εκεί πέρα επηρεάζουν σίγουρα και την Αθήνα, έχουμε βάλει ένα πολύ πυκνό δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή, έχουμε μάλιστα πάρει και με την υποστήριξη της Motor Oil Hellas και έχουμε βάλει και επιπλέον 25 σταθμούς. Έχουμε βάλει και σταθμούς ανίχνευσης ραδονίου. Το ραδόνιο είναι ένα αέριο το οποίο βγαίνει πριν από μεγάλους σεισμούς και πιστεύουμε ότι θα δούμε αν είναι να γίνει κάτι έγκαιρα. Πάντως, οι Αλκυονίδες είναι μια περιοχή από τις πολύ επικίνδυνες σεισμικά. Το περιμένω μέσα σε 5 χρόνια ότι θα γίνει κάτι εκεί και θέλει πολύ προσοχή».

«Γι΄ αυτό φοβάμαι. Παράλληλα παρακολουθούμε εκτός από τη σεισμικότητα και άλλα φαινόμενα, παρακολουθούμε μέσω δορυφόρων την εδαφική παραμόρφωση, που είναι αρκετά εκατοστά. Όλα αυτά τα πράγματα δείχνουν ότι θέλει πολύ προσοχή συγκεκριμένη περιοχή και κυρίως γιατί όταν ενεργοποιηθεί ο ανατολικός Κορινθιακός επηρεάζει σίγουρα και την Αθήνα» συμπλήρωσε.

Εξηγώντας περαιτέρω, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ανέφερε ότι είναι από τις λίγες περιοχές του ελλαδικού χώρου που μαζεύουν τόση ενέργεια και επειδή γειτνιάζει με την Αθήνα θέλει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Και επειδή στο παρελθόν μας έχει δώσει μεγάλα γεγονότα, πραγματικά την κοιτάμε με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Την έχουμε βέβαια ζώσει με όργανα» τόνισε. Η περιοχή είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο μέγεθος, απάντησε σε σχετική ερώτηση, καθώς βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής, ενώ πραγματοποιεί εκεί και σειρά από ομιλίες για το θέμα.

Θήβα

Όσο αφορά στη Θήβα, ο κ. Τσελέντης, αφενός εξέφρασε την εκτίμηση ότι  μπορεί να δώσει πολύ μεγάλο γεγονός, ωστόσο επισήμανε ότι και ένας βαθμός της τάξης του 5 κάτω από τη Θήβα θα είναι καταστροφικός και ο λόγος εξήγησε είναι ότι η Θήβα είναι μια πόλη στην οποία έχουν γίνει πάρα πολλές ανασκαφές, έχουν μπαζωθεί οι περιοχές, έχουν χτιστεί πολυκατοικίες πάνω σε μπάζα, επομένως και ένας μικρός σεισμός μπορεί να επηρεάσει την πόλη και να προκαλέσει σημαντικές ζημιές. «Υπάρχουν περιοχές στην πόλη όπου έχουμε σχολεία τα οποία είναι πάρα πολύ παλιά. Θέλει προσοχή αυτό το πράγμα. Βέβαια εκεί έχουμε σε εξέλιξη τώρα ένα φαινόμενο μικροσεισμικής αποτύπωσης, όπου κοιτάμε και εκεί πέρα τη μικροσεισμικότητα. Πάντως αυτή η κινδυνολογία που ακούω για 6 Ρίχτερ και 6,5 και 7 δεν ισχύει» είπε καταλήγοντας ο κ. Τσελέντης.

Για το σεισμό στην Εύβοια

«Η μέχρι τώρα μετασεισμική ακολουθία φαίνεται πολύ φυσιολογική, επομένως κατά πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα, το τονίζω, γιατί στην Ελλάδα κανείς δεν πρέπει μετά από κάποιον σεισμό κάποιες ώρες μετά να λέει ότι ήταν κύριος ή όχι, αλλά κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κυρίως σεισμός» τόνισε ο Άκης Τσελέντης.

«Ο σεισμός έγινε σε μια περιοχή που δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοια γεγονότα» σημείωσε, καθώς ήταν μια περιοχή που δεν έδινε τέτοιους σεισμούς. «Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε και μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μπορεί και με γεγονότα της τάξης του 4, η οποία μπορεί να κρατήσει και μια βδομάδα ακόμα, γι΄αυτό πρέπει ο κόσμος να λαμβάνει υπόψη του τα γνωστά μέτρα ατομικής προφύλαξης» προσέθεσε ο κ. Τσελέντης.

Ερωτηθείς, αν μπορεί να υπάρξει σεισμός μεγαλύτερου μεγέθους το επόμενο διάστημα, ο κ. Τσελέντης, ανέφερε ότι από τα μέχρι τώρα δεδομένα τα οποία έχει συγκεντρώσει το Γεωδυναμικό, δεν φαίνεται ως πιθανό κάτι τέτοιο. «Βέβαια η Ελλάδα είναι γεμάτη ρήγματα. Πάντως η δικιά μου εκτίμηση και των συνεργατών μου εδώ, είναι ότι μάλλον ήταν το κυρίως γεγονός κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο κ. Τσελέντης, εκτίμησε ότι δεν μπορεί να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα αυτός ο σεισμός, εξαιτίας του μικρού του μεγέθους, καθώς όπως εξήγησε συνήθως αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όταν έχουμε σεισμούς πάνω από 6 βαθμούς, ενώ για σεισμούς της τάξης του 4,5 δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα.

 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Γροιλανδία: Τι τρώνε στον πιο παγωμένο τόπο της Γης

Ελαιόλαδο και λεμόνι πριν τον ύπνο: Ένα μυστικό που βοηθά σώμα και καρδιά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - National Technical University of Athens
ΕΜΠ: Προσωρινές ρυθμίσεις για την προκήρυξη και επιλογή μελών ΕΤΕΠ
Τι προβλέπει η απόφαση του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου για την επιλογή μελών Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ)
ΕΜΠ: Προσωρινές ρυθμίσεις για την προκήρυξη και επιλογή μελών ΕΤΕΠ
Διακοπές τον χειμώνα
Χειμερινές διακοπές… χωρίς κόστος: Το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ δίνει έως 12 δωρεάν νύχτες στην Ελλάδα
Επεκτείνεται το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ: έως 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις σε χειμερινές αποδράσεις
Χειμερινές διακοπές… χωρίς κόστος: Το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ δίνει έως 12 δωρεάν νύχτες στην Ελλάδα
Καμτσάκα - Χιονοθύελλα
Καμτσάτκα: Η πόλη που εξαφανίστηκε κάτω από το χιόνι - Κάτοικοι κάνουν τσουλήθρα από παράθυρα 7ου ορόφου (Videos)
Ρωσία: Θάφτηκε κάτω από το χιόνι η Καμτσάτκα – Κάτοικοι κάνουν τσουλήθρα και πηδούν από παράθυρα 7ου ορόφου
Καμτσάτκα: Η πόλη που εξαφανίστηκε κάτω από το χιόνι - Κάτοικοι κάνουν τσουλήθρα από παράθυρα 7ου ορόφου (Videos)