Πολυτεχνείο 1973
Είναι ιστορικό γεγονός αλλά δεν καταχωρείται (μόνο) στο παρελθόν. Είναι δρώσα κοινωνική δύναμη. Είναι πολιτικό σύμβολο.

Έχει ιδεολογική διάσταση. Νοηματοδοτεί περιεχόμενο και προσανατολισμό προοδευτικής συλλογικής δράσης. Απαιτεί αγώνες για τη δημοκρατία.

Το τρίπτυχο «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» παραμένει διαχρονικό, γιατί είναι αστείρευτη πηγή διαρκούς κοινωνικής ανέλιξης. Σήμερα, που η χώρα μας δοκιμάζεται από την πολύχρονη κρίση και από αντικοινωνικές κυβερνητικές πολιτικές, ο αναστοχασμός ως προς τις ουσιαστικές πολιτικές επιλογές τίθεται επιτακτικά.

Ο νέος πόλεμος στην Ευρώπη, οι εντάσεις στη διεθνή σκηνή με τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις και η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας διαμορφώνουν ένα σκηνικό που πλήττει την υπόθεση της Ειρήνης.

Παράλληλα, η ακραίας μορφής συσσώρευση πλούτου σε λίγα οικονομικά κέντρα, ο διάχυτος νεοφιλελευθερισμός, ο ακραίος συντηρητισμός, οι πολλαπλές μορφές ρατσισμού και οι όλο και πιο βαθιές και εντεινόμενες ανισότητες συνθέτουν ένα περιβάλλον, στο οποίο δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, καμιά αντίληψη ιδιώτευσης.

Το Πολυτεχνείο είναι ένας ύμνος στη συλλογικότητα, στην κοινή δράση των εργαζόμενων, στους δημοκρατικούς αγώνες, στα κοινωνικά κινήματα, στις προοδευτικές πολιτικές. Είναι ευθύνη!

Σήμερα δοκιμάζεται η κοινωνία μας και ο λαός μας από τις ακραίες συντηρητικές πολιτικές της Ν.Δ. Η ακρίβεια και η φτωχοποίηση όλο και πιο ευρέων κοινωνικών στρωμάτων «δεν πέφτουν από τον ουρανό». Είναι αποτέλεσμα της σκληρής ταξικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η ενεργειακή κρίση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική των υπερκερδών, που χαρίζει το «Μαξίμου Α.Ε.» στις μεγάλες εταιρείες με τον πιο προκλητικό τρόπο.

Αλλά έχουμε και τα προβλήματα που δημιουργεί μονομερώς η ίδια η Ν.Δ. Έχουμε πλήγμα στην ίδια τη δημοκρατία. Οι υποκλοπές έχουν γίνει βασικό στοιχείο της πολιτικής ατζέντας της κυβέρνησης.

Οι προκλήσεις των καιρών μας είναι πολλαπλές και απαιτητικές. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαία μια προοδευτική πολιτική για τη χώρα μας.

Προτεραιότητα δεν μπορεί παρά να είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, ενός κράτους δικαίου, που θα εξασφαλίζει τη δημόσια υγεία και παιδεία και θα θέτει σε προοπτική την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, με τον κόσμο της εργασίας στο προσκήνιο. Για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, για κοινωνική ασφάλιση.

Η κοινωνική δικαιοσύνη μαζί με την ελευθερία και την ισότητα είναι ο πυρήνας της προοδευτικής πρότασης. Κοινωνικό και πολιτικό πρόταγμα: η Παιδεία, δημόσια, δωρεάν, δημοκρατική, σύγχρονη. Ένα σχολείο του πολιτισμού και της διαπαιδαγώγησης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιδιωτικα πανεπιστημια
Πανεπιστημιακοί: «Πολιτική εξαπάτηση» τα περί μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων -Ενδιαφέρονται ολιγοπώλια
«Είναι πολλά τα λεφτά»: Θα ελέγχονται κάθε χρόνο τα έσοδα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που απαγορεύεται να διανεμηθούν, αλλά όχι η μεταφορά και...
Πανεπιστημιακοί: «Πολιτική εξαπάτηση» τα περί μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων -Ενδιαφέρονται ολιγοπώλια