«Δικαίωση πολύμηνων και δύσκολων συλλογικών αγώνων» χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ το «χαστούκι» του ΣτΕ στο νόμο Χατζηδάκη - Αντισυνταγματικό το ΓΕΜΗΣΟΕ

«Δικαίωση πολύμηνων και δύσκολων συλλογικών αγώνων» χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ την απόφαση 2175/2022 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία μπαίνει φρένο νομιμότητας στη λειτουργία του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.).

Όπως σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση, η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει «τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) για τη μη θέση του σε λειτουργία, λόγω της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων και της εκκρεμοδικίας στο ανώτατο ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ επισημαίνει τα εξής:

«Το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας (7μελής σύνθεση), εξετάζοντας την αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το πρωτοβάθμιο σωματείο της ACS, ομόφωνα και έγκαιρα από τη συζήτηση της υπόθεσης, αναγνωρίζει, ανάμεσα σε άλλα, ότι: 
 
- Οι ρυθμίσεις του ν. 4808/2021 και της υπουργικής απόφασης για το ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. για τη σωρευτική αναστολή σειράς συνδικαλιστικών δικαιωμάτων (προστασία από απόλυση, υπογραφή ΣΣΕ, κήρυξη απεργίας, συνδικαλιστική δράση στην επιχείρηση, κλπ) στην περίπτωση μη καταχώρισης ή μη επικαιροποίησης των στοιχείων που απαιτούνται για την εγγραφή στο μητρώο αυτό, συνιστούν προδήλως δυσανάλογη και ιδιαιτέρως σοβαρή παρέμβαση στο δικαίωμα συνδικαλιστικής ελευθερίας, κατά παράβαση του Συντάγματος (άρθρο 23 παρ. 1).

- Η υποχρεωτική καταχώριση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων που είναι εκλεγμένοι ή υποψήφιοι στα όργανα εκπροσώπησης των εργατικών σωματείων και, μάλιστα, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, αντίκειται στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (άρθρο 9 παρ. 1), ο οποίος θέτει τον κανόνα της απαγόρευσης επεξεργασίας των δεδομένων που αποκαλύπτουν τη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση.

Η κρίση ως αντισυνταγματικών βασικών διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία του ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. και η παραπομπή, βάσει του Συντάγματος, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, αποτελεί επισφράγισμα της σοβαρότητας της υπόθεσης, η οποία έχει μείζον γενικό νομικό ενδιαφέρον, αλλά και πολιτικό και κοινωνικό, καθώς αφορά, όπως αναφέρεται στην απόφαση, σε ρυθμίσεις «που προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας ή συνεπάγονται περιορισμούς της εν λόγω ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας, ή επιφέρουν παράνομη προσβολή άλλων προστατευτέων από το Σύνταγμα ή και το Ενωσιακό Δίκαιο δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». 
 
Η εκτεταμένη παραβίαση θεμελιωδών διατάξεων προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων που ασκούν ενεργή συνδικαλιστική δράση και συμμετέχουν στα συνδικάτα, στους οποίους μάλιστα απαγορεύεται με ρητή διάταξη το ατομικό δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά τους δεδομένα, ενώ αντίθετα …επιτρέπεται στους εργοδότες και στις εργοδοτικές οργανώσεις, έχει τεθεί εξίσου υπόψη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την προσφυγή της ΓΣΕΕ τον Δεκέμβρη του 2021.

Τα προβλήματα που διαρκώς προκύπτουν στη 9μηνη λειτουργία του ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. και ο χρόνος δημοσίευσης της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας επιβάλλουν την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
«Πάω Μπροστά»: Έναρξη για τη Β' Φάση του προγράμματος με επιδοτούμενη κατάρτιση 400 ευρώ
Ξεκίνησε η Β' Φάση του προγράμματος «Πάω Μπροστά», με επιδοτούμενη κατάρτιση 400 ευρώ
«Πάω Μπροστά»: Έναρξη για τη Β' Φάση του προγράμματος με επιδοτούμενη κατάρτιση 400 ευρώ
aksiologisi.jpg
Ο επιθεωρητής διδάσκει βλακείες
«Τώρα είμαι εκπαιδευτικός που δουλεύω κοντά 20 χρόνια στην εκπαίδευση και δεν επιτρέπω καμία αξιολόγηση να αιωρείται στο κεφάλι μου σαν απειλή, ούτε...
Ο επιθεωρητής διδάσκει βλακείες