marasleio
Το νήμα αυτού του «κουβαριού» δεν φαίνεται να έχει φτάσει στο τέλος του και ακόμη και στον οικονομικό συμβιβασμό με την καταβολή χιλιάδων ευρώ μηνιαίως που προτείνει ο δήμος, το ΕΚΠΑ εμφανίζεται να διατηρεί ενστάσεις.

Με έναν συμβιβασμό μάλλον δαπανηρό για τον Δήμο Αθηναίων φαίνεται να κλείνει η χρονίζουσα αντιδικία του με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Οι δύο δημόσιοι φορείς αντιπαρατίθενται εδώ και χρόνια για την κυριότητα του ακινήτου του Μαράσλειου Διδασκαλείου και των κτιρίων όπου στεγάζονται σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, με την υπόθεση να αναδεικνύει μια ιδιαίτερη επιμονή από πλευράς Πανεπιστημίου στις οικονομικές αξιώσεις που έχει εγείρει απέναντι στον δήμο.

Όπως γράφει ο Στέργιος Ζιαμπάκας στην efsyn.gr, το νήμα αυτού του «κουβαριού» δεν φαίνεται να έχει φτάσει στο τέλος του και ακόμη και στον οικονομικό συμβιβασμό με την καταβολή χιλιάδων ευρώ μηνιαίως που προτείνει ο δήμος, το ΕΚΠΑ εμφανίζεται να διατηρεί ενστάσεις. Η υπόθεση μάλιστα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι ανάμεσα στα σχολεία που στεγάζονται στα κτίρια του Μαράσλειου είναι και το (πρώην) 26ο Γυμνάσιο, που από την τρέχουσα σχολική χρονιά λειτουργεί ως Πειραματικό με απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, απόφαση κατά της οποίας έχουν προσφύγει Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αναμένοντας την απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Με αγωγή που άσκησε το 2017 το ΕΚΠΑ ζητούσε να αναγνωριστεί ως ο πλήρης και αποκλειστικός κάτοχος του ακινήτου και των τεσσάρων κτιρίων του Μαράσλειου Διδασκαλείου και να αποβληθεί ο Δήμος Αθηναίων από το τμήμα του ακινήτου και τα κτίρια που -κατά την άποψη του ΕΚΠΑ- είχε «καταλάβει παράνομα». Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών το 2019 δικαίωσε εν μέρει το Πανεπιστήμιο: του αναγνώρισε μεν κυριότητα στο σύνολο του επίδικου χώρου, το υποχρέωσε δε να αποδεχτεί τη λειτουργία των πειραματικών σχολείων και του ειδικού σχολείου που στεγάζονται στο Μαράσλειο. Στο ένα από τα τέσσερα κτίρια στεγάζονται το 26ο Γυμνάσιο (νυν Πειραματικό) και το 26o Λύκειο. Καθώς την περίοδο έκδοσης της πρωτόδικης απόφασης αμφότερα δεν ήταν πειραματικά ή ειδικά, εγέρθηκε ζήτημα έξωσής τους.

Ο δήμος άσκησε έφεση. Ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες του πιθανολογούν ότι «η έφεσή μας δεν θα ευδοκιμήσει» αν δεν παρέμβει το Ελληνικό Δημόσιο -κλήθηκε να παρέμβει στο Πρωτοδικείο υπέρ του δήμου, αλλά δεν παρέστη- ή δεν λυθεί το ζήτημα για το επίμαχο κτίριο με νομοθετική ρύθμιση, ενώ παράλληλα προειδοποιούν και για το ενδεχόμενο να εφεσιβάλει και το ΕΚΠΑ από την πλευρά του σε όποια θετική για τον δήμο απόφαση.

Καθώς το ΕΚΠΑ με νεότερη αγωγή του -τον Σεπτέμβριο του 2021- αξίωσε αποζημιώσεις που σωρευτικά ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ, ο δήμος φαίνεται να καταλήγει στην επιλογή του συμβιβασμού. Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνητικού συμβιβασμού που προωθήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο δήμος προτίθεται αφενός να αναγνωρίσει ότι οφείλει στο Πανεπιστήμιο συνολικό ποσό ύψους 1.055.733,30 ευρώ ως αποζημίωση -η οποία θα καταβληθεί σε 5 ετήσιες δόσεις μεταξύ 2023 και 2027-, αφετέρου να μισθώσει το κτίριο όπου στεγάζονται το 26ο Γυμνάσιο (νυν Πειραματικό) και το 26ο Λύκειο με μηνιαίο αντίτιμο τα 8.585,61 ευρώ για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2022 και έως την 31η Ιουλίου 2034.

Πάντως ο δήμος δηλώνει στο συμφωνητικό ότι θα διεκδικήσει το δικαίωμα να μην καταβάλει μίσθωμα για τους χώρους που χρησιμοποιεί το 26ο Γυμνάσιο ως Πειραματικό, με βάση την απόφαση του Πρωτοδικείου που καλεί το ΕΚΠΑ να αποδεχτεί και να διασφαλίσει τη λειτουργία των πειραματικών σχολείων στο Μαράσλειο. Αυτό σημαίνει ότι ο δήμος αναγνωρίζει ότι θα καταβάλει αντίτιμο για το σχολείο για την περίοδο πριν μετατραπεί σε Πειραματικό (δηλαδή για το δεύτερο μισό της περασμένης σχολικής χρονιάς), θέλει όμως να απαλλαγεί από την καταβολή μισθώματος για την περίοδο μετά την 1η/9/2022 οπότε και το Γυμνάσιο λειτουργεί ως Πειραματικό. Παρ' όλα αυτά, στο ίδιο σχέδιο συμφωνητικού μάλιστα, υπάρχει αναφορά-δήλωση του ΕΚΠΑ όπου «δηλώνει ρητά τη διαφωνία του» στην εξαίρεση αυτή.

Ο Δήμος Αθηναίων, υπενθυμίζεται, είχε αντιδράσει στην απόφαση Κεραμέως για μετατροπή του 26ου Γυμνασίου σε Πειραματικό. Σήμερα όμως εντάσσει αυτήν την αλλαγή στην επιχειρηματολογία του απέναντι στο ΕΚΠΑ. Αλλαξε στάση αποδεχόμενος την κυβερνητική απόφαση; Γονείς μαθητών του Γυμνασίου επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» ότι ο δήμος συμμετείχε στην προσφυγή που κατέθεσαν στο ΣτΕ.

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου παραπέμπει την τελική έγκριση του σχεδίου συμβιβασμού στο δημοτικό συμβούλιο και πιθανόν να ενταχθεί στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας (17 Οκτωβρίου), με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ. Δημόπουλο να καλεί «για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τη μεριά του Δήμου Αθηναίων το συντομότερο δυνατόν» ώστε το θέμα να τεθεί και στην προγραμματισμένη για τις 24 Οκτωβρίου συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Ωστόσο είναι πιθανόν να προκύψουν και νεότερα δεδομένα που θα επιφέρουν αλλαγές στον συμβιβασμό των αντιμαχόμενων πλευρών. Δεν είναι μόνο η απόφαση του ΣτΕ την οποία αναμένουν Σύλλογοι Γονέων -αν ευδοκιμήσει η προσφυγή τους θα ανατρέψει τη μετατροπή δεκάδων σχολείων σε πειραματικά- αλλά και μια παράλληλη εξέλιξη που επισημαίνει η γονεϊκή κοινότητα των μαθητών του 26ου Πειραματικού Γυμνασίου: θεωρούν δεδομένη και τη μετατροπή του 26ου Λυκείου σε Πειραματικό από τη σχολική χρονιά 2025-2026. Κάτι που γεννά το ενδεχόμενο νεότερου αιτήματος από πλευράς δήμου για μείωση του ενοικίου, πιθανόν και νέα αντιπαράθεση μεταξύ των δύο δημόσιων φορέων τη στιγμή που περισσότεροι μαθητές θα έχουν χάσει την ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσιο σχολείο του αθηναϊκού κέντρου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

χυμος
Αντιοξειδωτικοί χυμοί φρούτων για δυνατό ανοσοποιητικό όλο το χρόνο
Oι χυμοί φρούτων όταν συνδυάζουν παραπάνω από ένα φρούτο, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προφυλάσσοντας τον οργανισμό από τις εξωτερικές απειλές
Αντιοξειδωτικοί χυμοί φρούτων για δυνατό ανοσοποιητικό όλο το χρόνο