Thumbnail
Συνολικά 123 τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 11 θάνατοι, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Συνολικά 123 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, έχουν διαγνωστεί από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι τις 30 Αυγούστου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Από τα 123 κρούσματα τα 74 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 49 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 36 νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί 11 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 77 ετών. 

Έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε οικισμούς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Σερρών, Τρικάλων και Λάρισας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ελιές
Έχουν «ημερομηνία λήξης» οι ελιές; Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να τις καταναλώνουμε με ασφάλεια
Ακόμα και το πιο ανθεκτικό τρόφιμο χρειάζεται σωστή αποθήκευση και προσοχή στις αλλαγές χρώματος, οσμής και υφής
Έχουν «ημερομηνία λήξης» οι ελιές; Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να τις καταναλώνουμε με ασφάλεια
πορν
Σοκ στην Κρήτη: Μαθητές Γυμνασίου δημιούργησαν ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες συμμαθητριών και καθηγητριών μέσω AI
Οι εμπλεκόμενοι ανήλικοι φέρεται να τράβηξαν φωτογραφίες από την καθημερινότητα των κοριτσιών και των καθηγητριών τους, τόσο εντός του σχολικού...
Σοκ στην Κρήτη: Μαθητές Γυμνασίου δημιούργησαν ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες συμμαθητριών και καθηγητριών μέσω AI