Σε αυτό το ελληνικό νησί βρέθηκε το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου
Η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο Δοκό (1989 – 1992) καταγράφηκε ως η πρώτη συστηματική έρευνα αρχαίου ναυαγίου στην Ελλάδα, με τη χρησιμοποίηση μάλιστα των πλέον σύγχρονων για την εποχή τεχνολογικών μεθόδων. Το ενάλιο εύρημα του Δοκού αποτελεί πολυτιμότατη απτή μαρτυρία για τη ναυσιπλοΐα, το θαλάσσιο ανταλλακτικό εμπόριο, το τεχνολογικό επίπεδο και την οικονομία στο Αιγαίο κατά τους ύστερους χρόνους της 3ης χιλιετίας π.Χ.

Πόσοι γνωρίζετε αλήθεια το ελληνικό νησί Δοκό; Μάλλον ελάχιστοι, για να μην πούμε κανείς. Η Δοκός, βρίσκεται ανάμεσα στην Ύδρα και την Ερμιόνη στον Αργολικό κόλπο, ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ιδέα για την ύπαρξή του.

Για το ότι δεν το γνωρίζουμε στις μέρες μας, δεν είναι εξ ολοκλήρου αμάρτημα δικό μας, καθώς το νησί είναι ακατοίκητο και διαθέτει ελάχιστες πηγές νερού.

Θα ρωτήσει τώρα κάποιος και εύλογα, γιατί θα έπρεπε να το γνωρίζουμε, λοιπόν; Για δύο λόγους είναι η απάντηση:

Στο παρελθόν, όταν ονομαζόταν Απεροπία (τη Βυζαντινή περίοδο ονομάστηκε Δοκός) είχε μεγάλη στρατηγική σημασία.
Στον βυθό του βρίσκεται το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου.

Τα πρώτα σημάδια κατοίκησής του αναφέρονται στην εποχή του χαλκού, δηλαδή πριν από 6000 χρόνια. Παρά τη μεγάλη του ιστορία όμως και την ισχυρή-στρατηγική θέση, το νησί είναι άγονο, ακατοίκητο και διαθέτει ελάχιστες πηγές νερού, γι αυτό και δεν κατοικείται και δεν είναι ως εκ τούτου γνωστό.

Τον Αύγουστο του 1975 ο Peter Throckmorton, πρωτοπόρος ερευνητής των βυθών, εντόπισε μια μεγάλη συγκέντρωση σπασμένης κεραμικής μάζας στο βυθό της Δοκού. Του εξήρε το ενδιαφέρον και επέστρεψε με τον αρχαιολόγο Γιώργο Παπαθανασόπουλο ώστε να χρονολογήσουν τα ευρήματα που είχε ανακαλύψει.

Τα κεραμικά ανήκαν στην περίοδο της πρωτοελλαδικής εποχής και οι δύο άντρες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου, χρονολογημένο στα 2200 π.Χ.

Η υποβρύχια ανασκαφική έρευνα κράτησε 4 ολόκληρα χρόνια λόγω της σπανιότητας αλλά και της σημασίας των ευρημάτων. Έφερε μάλιστα στην επιφάνεια δύο λίθινες άγκυρες, μεγάλες ποσότητες κεραμικής όπως λυχνάρια, μαγειρικά σκεύη καθώς και πλήθος λίθινων εργαλείων, όπως μυλόπετρες, τριπτήρες από τον Σαρωνικό και λεπίδες οψιανού από τη Μήλο.

Το πρωτοελλαδικό πλοίο ναυάγησε στον Όρμο Σκίντου. Ο καπετάνιος γνώριζε ότι εκεί υπήρχε οικισμός και ότι ο όρμος θα του προσέφερε καταφύγιο, ωστόσο τον έπιασε τρικυμία και πάνω στην προσπάθεια να στρίψει μέσα στον όρμο, προσέκρουσε και βούλιαξε σε μικρή απόσταση από τη νότια βραχώδη ακτή του Ακρωτηρίου Κομμένη.

Σήμερα, αράζουν προσωρινά σκάφη για βουτιές στα διαυγή πεντακάθαρα νερά του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekbaf.jpg
Σοβαρό τροχαίο στην Πειραιώς: Αυτοκίνητο παρέσυρε πέντε άτομα - Ανάμεσά τους τρία παιδιά
Το 4χρονο παιδί μεταφέρθηκε αρχικά στο «Τζάνειο» όπου διασωληνώθηκε και από εκεί διακομίστηκε στο «Παίδων»
Σοβαρό τροχαίο στην Πειραιώς: Αυτοκίνητο παρέσυρε πέντε άτομα - Ανάμεσά τους τρία παιδιά
Πανελλήνιες: Οι εισακτέοι σε Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατό
Στρατιωτικές σχολές: Νέο νομοσχέδιο - Ιδρύεται τμήμα πληροφορικής στη ΣΣΑΣ
Νομοσχέδιο για τις στρατιωτικές σχολές: Ιδρύεται τμήμα πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.)
Στρατιωτικές σχολές: Νέο νομοσχέδιο - Ιδρύεται τμήμα πληροφορικής στη ΣΣΑΣ