Κορονοϊός: Τέλος τα πιστοποιητικά - Παραμένουν οι μάσκες
Καταργούνται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας - Οι χρήση μάσκας παραμένει ως έχει

Περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας μετά την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Σε αυτό το πλαίσιο, καταργείται η χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης από την 1η Μαΐου και η χωρητικότητα στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας επανέρχεται στο 100%.  Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα της μάσκας, η χρήση της θα παραμείνει ως έχει.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αναστέλλεται η χρήση πιστοποιητικού EUDCC για τους τουρίστες.  Έτσι οι τουρίστες οι οποίοι θα έρχονται πλέον στη χώρα θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, όπως και οι Έλληνες πολίτες, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ δεν θα υποχρεούνται και σε τεστ πριν την έλευσή τους.

Πιο συγκεκριμένα, από 1η Μαΐου: 

  • αναστέλλεται το covid pass και επανέρχεται η χωρητικότητα στο 100%
  • αναστέλλεται το EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • 1 rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
  • 1 rapid test (από 2 που ηταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.

Ο οδικός χάρτης της «εξόδου από την πανδημία» παρουσιάστηκε προ ημερών από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, σύμφωνα με τον οποίο η άρση των μέτρων κορωνοϊού θα γίνει σε δύο ημερομηνίες, την Πρωτομαγιά και την 1η Ιουνίου.

Ποιες αλλαγές θα υπάρξουν στα σχολεία

Με την επιστροφή  των μαθητών στα σχολεία στις 3 Μαϊου, θα υπάρχει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, σύμφωνα με το οποίο θα καταργηθούν τα self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ωστόσο η χρήση της μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική. 

Oι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΔΕΠ θα κάνουν από ένα rapid test αντί για δύο που ίσχυε έως τώρα. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.

Στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στο σχολείο, τότε θα υποβάλλονται σε τεστ οι συμμαθητές του δύο φορές: Το πρώτο τεστ θα γίνεται την πρώτη μέρα που γνωστοποιείται το κρούσμα και το δεύτερο την 4η ημέρα. 

Να σημειωθεί πως και τα δυο αυτά self test θα χορηγούνται δωρεάν.
 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας
Ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας